(VIDEO) Kaj se dogaja v Franciji ?- V sobotnih spopadih na protestu v zahodni Franciji so protestniki napadli policijo z ognjemeti in molotovkami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kaj se dogaja v Franciji ?- V sobotnih spopadih na protestu v zahodni Franciji so protestniki napadli policijo z ognjemeti in molotovkami

(VIDEO) Kaj se dogaja v Franciji ?- V sobotnih spopadih na protestu v zahodni Franciji so protestniki napadli policijo  z ognjemeti in molotovkami

V sobotnih spopadih na protestu proti gradnji velikega vodnega rezervoarja za namakanje kmetij v zahodni Franciji je bilo poškodovanih na desetine policistov, so sporočile oblasti. Med policisti, ki so jih nekateri protestniki napadli z ognjemeti in molotovkami, je bilo 61 ranjenih, od tega 22 huje, je v izjavi dejal lokalni prefekt.

Francoski minister za kmetijstvo Marc Fesneau je na Twitterju obsodil nasilje nad policijo in protestnike kritiziral zaradi “namere, da bi blokirali projekt, ki se je razvijal na lokalni ravni skozi leta”.

Najhujša zabeležena suša v Franciji to poletje je zaostrila razpravo o vodnih virih v največjem kmetijskem sektorju Evropske unije. Nekateri kmetje so podpirali umetne rezervoarje kot način za učinkovito rabo vode, vendar so jih kritiki obsodili, da so preveliki in dajejo prednost velikim kmetijam.

Več tisoč nasprotnikov je nasprotovalo prepovedi protestov pri načrtovanem rezervoarju v podeželskem okrožju Sainte-Soline, pri čemer je francoska televizija prikazala protestnike, ki so romali čez polja proti ograjenemu gradbenemu območju in jih odbijal solzivec.

Med policisti, ki so jih nekateri protestniki napadli z ognjemeti in molotovkami, je bilo 61 ranjenih, od tega 22 huje, je v izjavi dejal lokalni prefekt.

Francoski minister za kmetijstvo Marc Fesneau je na Twitterju obsodil nasilje nad policijo in protestnike kritiziral zaradi “namere, da bi blokirali projekt, ki se je razvijal na lokalni ravni skozi leta”.

Predstavniki zelene stranke, ki so se pridružili protestu, so krivili pretirano varnostno prisotnost, ki je mobilizirala več kot 1500 policistov. “Vse to, da bi zaščitili grabež vode sredi suše,” je tvitnila poslanka Sandrine Rousseau.

Štirje protestniki so bili ranjeni, šest pa aretiranih, je dejal prefekt.

COMMENTS

Wordpress (0)