“Imeli bomo srečo, če bo samo kot ekonomska kriza v 1970-ih letih in ne kot vojna v 1940-ih” – Nouriel Roubini, eden redkih ekonomistov, ki je napovedal zlom nepremičninskega balona v letih 2007–2008, pesimistično o prihodnosti – TOPNEWS.si

“Imeli bomo srečo, če bo samo kot ekonomska kriza v 1970-ih letih in ne kot vojna v 1940-ih” – Nouriel Roubini, eden redkih ekonomistov, ki je napovedal zlom nepremičninskega balona v letih 2007–2008, pesimistično o prihodnosti

“Imeli bomo srečo, če bo samo kot ekonomska kriza v 1970-ih letih in ne kot vojna v 1940-ih” – Nouriel Roubini, eden redkih ekonomistov, ki je napovedal zlom nepremičninskega balona v letih 2007–2008,  pesimistično o prihodnosti

Nouriel Roubini je eden redkih ekonomistov, ki je napovedal zlom nepremičninskega balona v letih 2007–2008. Na krizo je opozoril v dokumentu o stališču MDS leta 2006. Roubinijeve napovedi so mu v medijih prinesle vzdevka “Dr. Doom” in “permabear”. Leta 2008 je revija Fortune zapisala: “Leta 2005 je Roubini rekel, da so cene stanovanj na špekulativnem valu, ki bo kmalu potopil gospodarstvo. Takrat so profesorja imenovali Cassandra . Zdaj je modrec”.  New York Times ugotavlja, da je predvideval “lastnike stanovanj, ki ne bodo plačevali hipotek, bilijone dolarjev hipotekarnih vrednostnih papirjev, ki se bodo razpletli po vsem svetu, in svetovni finančni sistem, ki se bo ustavil”. Septembra 2006 je opozoril skeptični IMF, da se bodo “Združene države verjetno soočile z enkratnim stanovanjskim propadom, naftnim šokom, močnim upadom zaupanja potrošnikov in na koncu z globoko recesijo”.

Nobelov nagrajenec Paul Krugman dodaja, da so se njegove nekoč “navidezno nenavadne” napovedi ujemale “ali jih je celo presegla resničnost.” S poudarjanjem nekaterih svojih številnih preteklih napovedi kot točnih, se je Roubini promoviral kot pomembna osebnost v ameriški in mednarodni razpravi o gospodarstvu in veliko časa preživi med sestanki z guvernerji centralnih bank in finančnimi ministri v Evropi in Aziji. [1]Čeprav je po številu akademskih citatov v življenju uvrščen šele na 985. mesto, je bil št. 4 na seznamu “100 najboljših globalnih mislecev” revije Foreign Policy . Leta 2011 in 2012 ga je revija Foreign Policy uvrstila med 100 najboljših globalnih mislecev. Decembra 2013 je Global Thinkers Forum Roubiniju podelil častno nagrado GTF 2013 za odličnost v globalnem razmišljanju. Nastopil je pred kongresom, Svetom za zunanje odnose in Svetovnim gospodarskim forumom v Davosu. Na njegov intervju v Spieglu je na Damjan Bogu opozoril Jože P Damijan.

“Dr. Doom” Roubini v intervjuju v Der Spieglu o novi multi krizi zaradi desetih “mega nevarnosti” (Adam Tooze to imenuje “polikriza) pred nami, pri kateri bomo (po N. Fergusonu) “srečni, če bo samo kot ekonomska kriza v 1970-ih letih in ne kot vojna v 1940-ih“, da se bomo na zahtevo ZDA morali odločiti ali bomo sledili ZDA ali Kitajski in da nam nihče ne garantira, da zaradi krize ne bimo volili skrajnih desničarjev. Kar je seveda šele uvod v globalno vojno.

Večina izmed nas je seveda bistveno manj pesimistična od Roubinija. Kar pa še ne pomeni, da tudi upravičeno.

Nouriel Roubini je iransko-ameriški ekonomist turškega rodu. Je zaslužni profesor (2021-danes) in je bil profesor ekonomije (1995-2021) na Stern School of Business Univerze v New Yorku in tudi predsednik Roubini Macro Associates LLC, podjetja za ekonomsko svetovanje. Po diplomi iz politične ekonomije na univerzi Bocconi v Milanu in doktoratu iz mednarodne ekonomije na univerzi Harvard je postal akademik na univerzi Yale in gostujoči raziskovalec/svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF), Federal Reserve , Svetovni banki , in Izraelska banka . Velik del njegovih zgodnjih raziskav je bil osredotočen na trge v razvoju . Med administracijo predsednika Billa Clintona je bil višji ekonomist Sveta ekonomskih svetovalcev , kasneje pa je prestopil vMinistrstvo za finance Združenih držav Amerike kot višji svetovalec Timothyja Geithnerja , ki je bil minister za finance pod Barackom Obamo. In kaj je Roubini povedal za Sšpiegel.

Roubini : Bil sem v Washingtonu na srečanju MDS. Ekonomski zgodovinar Niall Ferguson je v tamkajšnjem govoru dejal, da bi imeli srečo, če bi imeli gospodarsko krizo, kot je bila v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja – in ne vojne kot v štiridesetih letih. Svetovalci za nacionalno varnost so bili zaskrbljeni, da bi se Nato vpletel v vojno med Rusijo in Ukrajino ter Iranom in Izraelom, ki sta na poti trčenja. In ravno to jutro sem prebral, da Bidnova administracija pričakuje, da bo Kitajska prej kot slej napadla Tajvan. Iskreno povedano, tretja svetovna vojna se je dejansko že začela, zagotovo v Ukrajini in kibernetskem prostoru.

DER SPIEGEL: Videti je, da so politiki preobremenjeni zaradi hkratnosti številnih velikih kriz. Katere prioritete naj si postavijo?

Roubini : Seveda morajo poskrbeti za Rusijo in Ukrajino, preden bodo poskrbeli za Iran, Izrael ali Kitajsko. Toda politiki bi morali razmišljati tudi o inflaciji in recesiji, torej o stagflaciji. Evroobmočje je že v recesiji in mislim, da bo dolga in grda. Združeno kraljestvo je še slabše. Zdi se, da je pandemija omejena, vendar bi se lahko kmalu pojavile nove različice COVID-a. In podnebne spremembe so počasna katastrofa, ki se pospešuje. Za vsako od 10 groženj, ki jih opisujem v svoji knjigi, vam lahko navedem 10 primerov, ki se dogajajo, ko govorimo danes, ne v daljni prihodnosti. Ali želite enega o podnebnih spremembah?

DER SPIEGEL: Druga grožnja, ki jo opisujete, je, da bi lahko ZDA pritiskale na Evropo, naj omeji svoje poslovne odnose s Kitajsko, da ne bi ogrozila ameriške vojaške prisotnosti na celini. Kako daleč smo od tega scenarija?

Roubini : To se že dogaja. ZDA so pravkar sprejele nove predpise, ki prepovedujejo izvoz polprevodnikov kitajskim podjetjem za AI ali kvantno računalništvo ali vojaško uporabo. Evropejci bi radi še naprej poslovali z ZDA in Kitajsko, vendar to ne bo mogoče zaradi vprašanj nacionalne varnosti. Trgovina, finance, tehnologija, internet: Vse se bo razdelilo na dvoje.

DER SPIEGEL: V Nemčiji trenutno poteka spor o tem, ali naj se deli hamburškega pristanišča prodajo kitajskemu državnemu podjetju Cosco. Kakšen bi bil vaš nasvet?

Roubini : Razmisliti morate o tem, kaj je namen takega posla. Nemčija je že naredila veliko napako, ko se je zanašala na energijo iz Rusije. Kitajska seveda ne bo vojaško zavzela nemških pristanišč, kot bi lahko v Aziji in Afriki. Toda edini ekonomski argument za tovrstni sporazum bi bil, da bi lahko vrnili udarec, ko bodo zasežene evropske tovarne na Kitajskem. Sicer pa to ni preveč pametna ideja.

DER SPIEGEL: Opozarjate, da Rusija in Kitajska poskušata zgraditi alternativo dolarju in sistemu SWIFT. A državi doslej nista uspeli.

Roubini : Ne gre samo za plačilne sisteme. Kitajska po vsem svetu prodaja subvencionirane tehnologije 5G, ki se lahko uporabljajo za vohunjenje. Vprašal sem predsednika afriške države, zakaj dobiva tehnologijo 5G od Kitajske in ne od Zahoda. Rekel mi je, da smo majhna država, zato bo vseeno kdo vohunil za nami. Potem bi lahko vzel tudi kitajsko tehnologijo, cenejša je. Kitajska povečuje svojo gospodarsko, finančno in trgovinsko moč v mnogih delih sveta.

DER SPIEGEL: Toda ali bo kitajski renminbi dolgoročno res nadomestil dolar?

Roubini : Potreben bo čas, a Kitajci dobro razmišljajo dolgoročno. Savdijcem so predlagali, naj cene in zaračunavajo nafto, ki jim jo prodajajo, v renminbiju. In imajo bolj sofisticirane plačilne sisteme kot kdorkoli drug na svetu. Alipay in WeChat pay vsak dan uporablja milijarda Kitajcev za milijarde transakcij. V Parizu že lahko nakupujete pri Louis Vuittonu s plačilom WeChat.

DER SPIEGEL: V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja smo imeli tudi energetsko krizo, visoko inflacijo in stagnacijo rasti, tako imenovano stagflacijo. Doživljamo kaj podobnega zdaj?

Roubini : Danes je slabše. Takrat še nismo imeli toliko javnega in zasebnega dolga kot danes. Če centralne banke zdaj zvišajo obrestne mere za boj proti inflaciji, bo to povzročilo bankrot številnih »zombi« podjetij, bank v senci in državnih institucij. Poleg tega je naftno krizo takrat povzročilo nekaj geopolitičnih šokov, danes jih je več. In samo predstavljajte si vpliv kitajskega napada na Tajvan, ki proizvede 50 odstotkov vseh polprevodnikov na svetu in 80 odstotkov vrhunskih. To bi bil svetovni šok. Danes smo bolj odvisni od polprevodnikov kot od nafte.

DER SPIEGEL: Zelo ste kritični do centralnih bankirjev in njihove ohlapne denarne politike. Ali obstaja katera centralna banka, ki ji je danes prav?

Roubini : Tako ali tako so prekleti. Bodisi se borijo proti inflaciji z visokimi obrestnimi merami in povzročijo trd pristanek za realno gospodarstvo in finančne trge. Ali pa zbledijo in pomežiknejo, ne zvišajo obrestnih mer in inflacija še naprej narašča. Mislim, da bosta Fed in ECB pomežiknila – kot je že storila Bank of England.

DER SPIEGEL: Po drugi strani pa so lahko visoke stopnje inflacije tudi koristne, ker preprosto napihnejo dolg.

Roubini: Da, vendar tudi dražijo nov dolg. Ker ko inflacija narašča, posojilodajalci zaračunavajo višje obrestne mere. En primer: če se inflacija dvigne z 2 na 6 odstotkov, se bodo morale obrestne mere ameriških državnih obveznic dvigniti s 4 na 8 odstotkov, da bodo še naprej prinašale enak donos; stroški zasebnega izposojanja za hipoteke in poslovna posojila pa bodo še višji. Zaradi tega je marsikatero podjetje dražje, saj morajo ponuditi veliko višje obrestne mere kot državne obveznice, ki veljajo za varne. Trenutno imamo toliko dolgov, da bi kaj takega lahko povzročilo popoln gospodarski, finančni in denarni zlom. In sploh ne govorimo o hiperinflaciji kot v Weimarski republiki, le o enomestni inflaciji.

DER SPIEGEL: Največje tveganje, ki ga opisujete v svoji knjigi, so podnebne spremembe. Ali ni naraščanje dolga drugotnega pomena v luči možnih posledic podnebne katastrofe?

Roubini : Skrbeti moramo za vse hkrati, saj so vse te megagrožnje med seboj povezane. Eden od primerov: trenutno ni mogoče občutno zmanjšati emisij CO2 brez krčenja gospodarstva. In čeprav je bila leta 2020 najhujša recesija v zadnjih 60 letih, so se emisije toplogrednih plinov zmanjšale le za 9 odstotkov. A brez močne gospodarske rasti problema dolga ne bomo mogli rešiti. Zato moramo najti načine za rast brez emisij.

DER SPIEGEL: Glede na vse te vzporedne krize: Kako ocenjujete možnosti, da demokracija preživi proti avtoritarnim sistemom, kot sta Kitajska ali Rusija?

Roubini : Skrbi me. Demokracije so krhke, ko pride do velikih pretresov. Takrat se vedno najde kakšen mačo moški, ki reče »rešil bom državo« in vse zvali na tujce. Točno to je Putin naredil z Ukrajino. Erdogan bi lahko naslednje leto naredil enako z Grčijo in poskušal ustvariti krizo, ker bi sicer lahko izgubil volitve. Če bo Donald Trump ponovno kandidiral in izgubil volitve, bi lahko odkrito pozval privržence bele prevlade, naj tokrat napadejo Kapitol. V ZDA smo lahko videli nasilje in pravo državljansko vojno. V Nemčiji je za zdaj videti razmeroma dobro. Toda kaj se zgodi, če gre ekonomsko narobe in ljudje bolj volijo desno opozicijo?

COMMENTS

Wordpress (0)