(VIDEO) Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja olimpioniku Miroslavu Cerarju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja olimpioniku Miroslavu Cerarju

(VIDEO)  Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja olimpioniku Miroslavu Cerarju

Legendarni slovenski olimpijec Miroslav “Miro” Cerar je na dan, ko je dopolnil 83 let, v domačem Grosuplju ganjeno pospremil odkritje spominskega obeležja njemu v čast. Gre za 220 cm visoko moško figuro, oblito v bron, na njegovem paradnem orodju, konju z ročaji.

Kot so zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), ki so organizirali prireditev skupaj z grosupeljsko občino, je Cerar zbrane pred športno dvorano Brinje, med katerimi je bil tudi predsednik Borut Pahor, nagovoril: “To spominsko obeležje vidim v luči zlitja moči, spretnosti, osredotočenosti, miselnega sledenja točnosti, upornosti, ravnotežja ter lepote telesa in duha. Vse to združeno v gibalno celoto.”

Kot je dodal legendarni slovenski telovadec, obeležje vidi tudi kot poklon svojemu športu, gimnastiki. “To vidim tudi kot poklon telovadbi – gimnastiki in njeni vsestranskosti. Poklon številnim generacijam telovadcev in telovadk, med katerimi je tudi naša moška vrsta s svetovnega prvenstva leta 1970 v Ljubljani, ki so jo ob meni sestavljali še Janez Brodnik, Miloš Vratič, Milenko Kersnič, Avgust Kiselj, Drago Šoštarič in Tine Šrot.”

Cerar ni pozabil omeniti trenerjev Janeza Šlibarja, pokojnega Semjona Karageziana ter Jožeta Senice, medtem ko sta v ženski ekipi na Cerarjevem zadnjem SP v Ljubljani tekmovali Marlenka Kovač in Vida Perišič.

Nekdanji telovadec je izjemno kariero, v kateri je osvojil 30 kolajn na največjih tekmovanjih, od tega 16 zlatih, dvakrat je bil olimpijski prvak, štirikrat svetovni in desetkrat evropski prvak, končal pred domačimi navijači. Športu je v slovo pomahal v Hali Tivoli, kjer je osvojil nov naslov svetovnega prvaka na konju z ročaji.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec se še danes spomni, kako je kot 12-leten fantič z občudovanjem spremljal Cerarjev prvi zlati nastop na olimpijskih igrah leta 1964 v Tokiu. “Takrat si niti v sanjah nisem predstavljal, da bom nekoč v prihodnosti postal tvoj športni tovariš in prijatelj. Vse, kar si meni kot vzornik podaril osebno s svojim prefinjenim, poštenim načinom življenja, športnimi dosežki in prijateljskim odnosom, se preprosto ne da opisati. Naj tvoje spominsko obeležje še bolj strne slovenske športne vrste in slovenski narod,” je med drugim dejal Gabrovec.

V svojem govoru je veličino slavljenca povzel tudi predsednik Pahor: “Zelo redko se zgodi, da stojimo pred zvezdnikom in njegovim spomenikom. In to je mogoče le zato, ker so nesmrtni. Miroslav Cerar je izjemen športnik in izjemna osebnost, ki je v času svojega življenja postal legenda. Izražamo občudovanje in hvaležnost za vašo vlogo v naši skupnosti, ki ste jo zaznamovali s svojim življenjem in zgledom.”

Med gosti, ki so se udeležili slovesnosti ob spomeniškem obeležju slovenskega telovadca, sta bila tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spiros Kapralos in predsednik Gimnastične zveze Slovenije Damjan Kralj.

Cerar je vse življenje ostal tesno povezan s športom. Skupaj z Leonom Štukljem je bil leta 1991 eden izmed dveh individualnih soustanoviteljev OKS. V prvem mandatu je bil njegov podpredsednik, odtlej pa je član izvršnega odbora. Predseduje tudi Slovenski olimpijski akademiji in Fundaciji Leona Štuklja in Miroslava Cerarja za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij.

Slovesnost ob odkritju spominskega obeležja olimpioniku Miroslavu Cerarju, na kateri bodo govorniki predsednik republike Borut Pahor, grosupeljski župan Peter Verlič, predsednik OKS Bogdan Gabrovec, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos in predsednik Gimnastične zveze Slovenije Damjan Kralj.

COMMENTS

Wordpress (0)