Hrvaški pokojninski skladi ne bodo kupili deleža Sberbank v Fortenovi? – TOPNEWS.si

Hrvaški pokojninski skladi ne bodo kupili deleža Sberbank v Fortenovi?

Hrvaški pokojninski skladi ne bodo kupili deleža Sberbank v Fortenovi?

Danes popoldne je v hrvaških medijih odjeknila novica, da je propadel posel prevzema deleža ruske banke Sberbank v Fortenova Group, ki ima v lasti tudi Mercator, v katerega so bili vključeni trije hrvaški pokojninski skladi. Namreč, potem ko so člani nadzornega sveta družbe za upravljanje pokojninske blagajne AZ na presenečenje vseh udeležencev v poslu dobesedno zadnji hip glasovali proti prevzemu Fortenove, je še nekaj časa obstajalo upanje, da bo posel realiziran, o čemer so včeraj in zjutraj potekala intenzivna pogajanja

A kljub temu predstavniki nemškega zavarovalniškega velikana Allianz niso spremenili mnenja, in so predstavniki Erste, PBZ Hrvaška in pokojninskega sklada RBA ugotovili, da brez sklada AZ, ki jih je vodil, transakcije niti ne morejo realizirati, ker so njihovi limiti posamezni vložki premajhni, da bi lahko zaprli finančno konstrukcijo prevzema skupaj 500 milijonov evrov, kolikor znaša delež Sberbank v Fortenovi. Informacijo so uradno potrdili tudi v  Fortenova skupini.

»Res je, da hrvaški pokojninski skladi ne bodo postali novi solastniki Fortenova grupe, čeprav si je vodstvo družbe v zadnjih dveh mesecih močno prizadevalo, da bi jim omogočilo nakup 42,5-odstotnega deleža, ki ga trenutno ima Sberbank. Ekipa podjetja je skupaj s pravnimi svetovalci zasnovala kompleksen mehanizem, ki bi omogočil izvedbo te transakcije v rekordnem času, ob popolnem spoštovanju zakonodaje in sankcij. Čeprav so se trije od štirih pokojninskih skladov odločili za naložbo, obžalujemo, da nadzorni svet AZ pokojninskega sklada, ki kot največji obvezni pokojninski sklad na Hrvaškem upravlja pokojnine večine nas, ni prepoznal in izkoristil tega, kar menimo, da je res odlična priložnost za naložbo v največje maloprodajno in prehrambeno podjetje v tem delu Evrope. Vodstvo Fortenove je sprejelo vse potrebne ukrepe, da bi pokojninskim skladom omogočilo nakup delnic Sberbank, saj je to zaradi sankcij trenutek, ko je bilo to delnico možno kupiti po ugodni ceni. Družba je želela pokojninske sklade v lastniški strukturi tudi zato, ker bi dobila institucionalnega vlagatelja, ki bi vnesel dodatno stabilnost v regionalno proizvodnjo in oskrbo s hrano. Vendar pa so zaradi odločitve enega sklada, glede na to, da je najvišja možna naložbena raven vsakega izmed njih zakonsko omejena, vsi pokojninski skladi zamudili možnost nakupa, čeprav je tudi Sberbank naredila vse, da bi to transakcijo zaključila v interesu vseh vpletenih strani. Proces lastninske konsolidacije se bo zdaj nadaljeval brez pokojninskih skladov. Pomembno je poudariti, da sankcije proti delu sedanjih solastnikov Fortenova grupe še vedno v ničemer ne vplivajo na poslovanje, za nami je odlična sezona in rezultati so rekordni ter ne glede na naraščanje cen energentov in drugih motnjah na trgu pričakujemo dobro poslovno leto,« zatrjujejo v Fortenova skupini.

Po današnjem preobratu ni povsem jasno, ali  se je s tem dokončno zaključila zgodba o prevzemu  Fortenova Group s strani pokojninskih skladov,  ki so želeli nadaljevati transakcijo, a so jim je preprečili naložbeni limiti. Po poročanju hrvaških medijev je za pričakovati da bo najverjetneje Pavao Vujnovac, lastnik skupine ENNA in večji delničar Fortenova grupe, zagotovo hitro iskal nov model prevzema delnic banke Sberbank. Vujnovac je namreč na nedavni konferenci Jutranjega liste dejal, da se bo ta pomembna transakcija zgodila malo pozneje ali pozneje, a vsekakor se bo zgodila.

COMMENTS

Wordpress (0)