(VIDEO) Na kongresu Gibanja Svobode, novembra v Mariboru, še zadnji korak zadnji korak združevanja Gibanja Svoboda s strankama nekdanjih premierjev, Marjana Šarca in Alenke Bratušek – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na kongresu Gibanja Svobode, novembra v Mariboru, še zadnji korak zadnji korak združevanja Gibanja Svoboda s strankama nekdanjih premierjev, Marjana Šarca in Alenke Bratušek

(VIDEO) Na kongresu Gibanja Svobode, novembra v Mariboru, še zadnji korak zadnji korak združevanja Gibanja Svoboda s strankama nekdanjih premierjev, Marjana Šarca in Alenke Bratušek

Po že uradni združitvi z iz parlamenta izpadlima LMŠ in SAB se bo še pred lokalnimi volitvami, in sicer 12. novembra v Mariboru sestal kongres stranke Gibanja Svoboda. To bo tako zadnji korak združevanja Gibanja Svoboda s strankama nekdanjih premierjev, Marjana Šarca in Alenke Bratušek, ki bo potekal tudi v duhu krepitve terenske mreže.

Kongres, ki bo potekal dober teden pred prvim krogom lokalnih volitev in dan pred drugim krogom predsedniških, bo namenjen dodatnemu povezovanju znotraj stranke, tudi na organizacijski ravni, je danes ob predstavitvi županskih kandidatov stranke napovedal prvak Gibanja Svoboda in premier Robert Golob.

Na lokalnih volitvah bo največja vladna stranka nastopila s svojimi županskimi kandidati v 51 občinah, še v dveh pa bodo nastopili s skupnim kandidatom. Svojo listo za občinski svet bodo imeli v 122 občinah.

Novembrski kongres pa bo potekal predvsem v luči združitve z LMŠ in SAB. Stranke so se sicer poleti uradno že združile. Članstvo LMŠ in SAB je zeleno luč združitvi s stranko premierja Goloba prižgalo v začetku junija, digitalni kongres Gibanja Svoboda pa je takšno odločitev podprl konec meseca.

Ministrstvo za notranje zadeve je nato izdalo odločbo o pripojitvi obeh strank h Gibanju Svoboda, ki je tudi postalo njun pravni naslednik, stranki Bratuškove in Šarca, pa sta tako tudi uradno prenehali obstajati.

Obema nekdanjima premierjema je sicer pripadlo mesto v Golobovi vladi, nekdanji predsednik LMŠ Šarec je zasedel položaj obrambnega ministra, nekdanja predsednica SAB Bratušek pa za zdaj opravlja funkcijo državne sekretarke na ministrstvu za infrastrukturo. V kolikor bo zaživela sprememba zakona o vladi, pa naj bi prevzela vodenje tega resorja.

Stranki v združeno stranko prispevata tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov. LMŠ je medtem v združeno stranko “prispevala” tudi svoja evropska poslanca, Klemna Grošlja in Ireno Jovevo.

Stranka Gibanje Svoboda bo na letošnjih lokalnih volitvah s svojimi kandidati za župana nastopila v 51 občinah, še v dveh pa bodo nastopili s skupnim kandidatom. Svojo listo za občinski svet bodo imeli v 122 občinah. Predsednik stranke in vlade Robert Golob verjame, da bo vsaj polovica njihovih kandidatk in kandidatov za župane izvoljena.

Vodja volilnega štaba Peter Majerle je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi aktivnosti Gibanja Svoboda na lokalnih volitvah povedal, da imajo svojega kandidata v devetih mestnih občinah. “V ostalih občinah se usklajujemo glede sodelovanja na lokalnih volitvah, imamo pa zelo močno listo tako v Ljubljani kot tudi v Novem mestu in Slovenj Gradcu,” je dejal.

Skupna kandidata za župana z drugimi strankami in listami imajo v občinah Brežice in Koper. V kampanjo vstopa več kot 2000 kandidatov za občinske svetnice in svetnike. Kandidati prihajajo z različnih področij od sodstva in gospodarstva do šolstva in kulture, pa tudi s področja finančnega nadzora. “To kaže, da so ljudje zelo dobro razumeli enega naših glavnih pozivov, da se ustavi korupcija v Sloveniji,” je pojasnil.

Golob pa je opomnil, da je 2000 kandidatov “ogromen zalogaj za gibanje, ki je mlado in zelo demokratično”. Po njegovih besedah je to dokaz, da niso “gibanje enodnevnica, ki bo izginilo, ampak bistveno več”.

Na lokalnih volitvah bodo uspešni, če bo izvoljenih vsaj šest njihovih ali skupnih kandidatov, ki kandidirajo v mestnih občinah. “Ker verjamem, da imajo mestne občine še posebej v odsotnosti pokrajin izjemno pomembno vlogo,” je izpostavil Golob. V Ljubljani nimajo svojega županskega kandidata, glede uradne podpore pa se še pogovarjajo. Tovrstni pogovori po njegovem opozorilu potekajo tudi v marsikateri drugi občini.

Na današnjem dogodku je bila navzoča večina kandidatk in kandidatov za županska mesta na lokalnih volitvah, ki bodo 20. novembra. “Dajemo zavezo, da bomo preko vlade poskrbeli za to, da bomo skozi dialog z vami lahko naslavljali najtežje probleme. Delovali bomo kot nekakšen nadomestek regionalnemu povezovanju,” je županom obljubil Golob.

Ponovil je, da se bo s prihodnjim letom zvišala povprečnina na 700 evrov, ob tem pa bo vlada stroške v javnih zavodih poskušala omejiti in jih kriti iz državnega proračuna. To po njegovem pojasnilu pomeni, da se ti pritiski ne bodo prenašali na lokalno raven.

Na dogodku sta kandidate nagovorila tudi generalna sekretarka Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič in predsednik Gibanja Svoboda Mladi Matej Grah.

COMMENTS

Wordpress (0)