(VIDEO) “Če je mislil resno, pa bi moral obsoditi tudi to, kar počne predsednik njegove stranke in reflektirati delovanje te stranke za nazaj” – Nika Kovač od Anžeta Logarja pričakuje, da se bo”distanciral” od Janeza Janše – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Če je mislil resno, pa bi moral obsoditi tudi to, kar počne predsednik njegove stranke in reflektirati delovanje te stranke za nazaj” – Nika Kovač od Anžeta Logarja pričakuje, da se bo”distanciral” od Janeza Janše

(VIDEO) “Če je mislil resno, pa bi moral obsoditi tudi to, kar počne predsednik njegove stranke in reflektirati delovanje te stranke za nazaj” – Nika Kovač od Anžeta Logarja pričakuje, da se bo”distanciral” od Janeza Janše

Nika Kovač je na današnji novinarski konferenci Inštituta 8. marec ocenila, da je torkov fizični napad nanjo plod sistematičnega širjenja jeze in manipulacij, ki jih “nekdo zelo zavestno seje v našo družbo”. Tudi zato napoveduje aktivno vključitev inštituta v kampanjo za referendum o javni Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Direktorica Inštituta 8. marec Kovač je poudarila, da se je treba zavedati, da tovrstni napadi ne predstavljajo večine Slovenk in Slovencev. Po torkovem fizičnem napadu nanjo v središču Ljubljane je prejela veliko podpore ljudi različnih političnih pripadnosti in starosti.

Ko je novico o napadu na družbenem omrežju Twitter delil predsednik SDS Janez Janša, v kateri je izrazil dvom o napadu, pa so se znova začela širiti sporočila s sovražno vsebino, je dejala. Zjutraj je dobila tudi vprašanje Nove24TV, naj pokaže zdravniški izvid, ki izkazuje včerajšnjo poškodbo. “Zdravniški izvid s sabo imamo, ampak smo se zjutraj pogovarjali o tem, kako sprevrženo je to, da je treba dokazovati tovrstne stvari, da se seje dvom in da se na ta način reproducira sovraštvo,” je dejala.

Fizični napadi na aktiviste po njenem mnenju niso slučaj, ampak plod sistematičnega delovanja portalov, sistematičnega tvitanja, kolažev o njej, sistematičnega širjenja jeze in sistematičnih manipulacij. “To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno seje v našo družbo, vsak dan znova reproducira z eno samo idejo in ta ideja je ukiniti kritične glasove,” je prepričana.

Napad je prijavila policiji, ki je zadevo sprva obravnavala kot kršenje javnega reda in miru, šele po prihodu odvetnika pa kot prekršek, je dejala. Tudi v inštitutu pozivajo, naj žrtve nasilja slednjega prijavijo na policijo. “V prihodnjih dneh se bom sestala tudi z ministrico za notranje zadeve,” je napovedala, tema pogovora pa bo prav kvalifikacija prijavljenih dejanj.

Na policiji in na sodišču ima sama odprtih pet postopkov, povezanih z grožnjami s smrtjo, je dejala. Nasilja in verbalnih napadov so deležni tudi drugi člani inštituta in prostovoljci. Po torkovem napadu na Kovačevo so v inštitutu naredili analizo sovražnega govora, ki se nabira pod objavami na njihovih družbenih omrežjih. Zbrali so 60 A4 strani sovražnih odzivov. Ugotovili so, da se ti napadi stopnjujejo v trenutku, ko jih objavi javno izpostavljena oseba, kot so politiki, novinarji ali v medijih, “ki so blizu stranki SDS”.

Podpora predsednika vlade Roberta Goloba, ki je v torek napovedal vojno sovražnemu govoru, ji veliko pomeni, ker ima občutek, da ni sama. Za podporo se je zahvalila tudi vsem drugim, tudi kandidatu za predsednika republike Anžetu Logarju, ki je po njenih besedah zapisal “izjemno korekten tvit in obsodil nasilje”. Če je mislil resno, pa bi moral po njenem mnenju obsoditi tudi to, kar počne predsednik njegove stranke in reflektirati delovanje te stranke za nazaj.

Ker torkov napad nanjo ni osamljen dogodek, je razmišljala tudi o tem, ali naj zapusti Slovenijo in se skrije, a je sklenila: “Skrila se ne bom.”

Se bo pa z inštitutom še bolj aktivno vključila v kampanjo za RTVS. “Če vzamejo še RTVS in začnejo tam reproducirati tovrstna sporočila, se včerajšnji napad ne bo zgodil samo meni, ampak vsakomur, ki bo izrazil dvom ali pa kritiko pretekle oblasti,” je dejala Kovač.

Pomembno se jim zdi tudi, da govorijo o delavkah in delavcih na RTVS, predvsem pa o pomenu novinarstva. V kampanjo se bodo z geslom Zaščitimo drug drugega vključili tudi s terensko mrežo po vsej Sloveniji.

Preiskava napada na Niko Kovač poteka z vso intenzivnostjo, zagotavljajo na policiji. Pomočnik načelnice PP Ljubljana Center Irfan Beganović je danes dejal, da so za policijo vsa nasilna kazniva dejanja nedopustna in skrajno zavržna, zato bodo tudi tokrat storili vse, da odkrijejo storilca. Odkrili pa so že storilca za napad izpred dveh tednov.

Policija je bila v zadnjih dveh tednih obveščena o več dogodkih, ki so vsebovali elemente nasilja. “Ker imamo v policiji ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja, vedno takoj pristopimo k preiskavi tovrstnih primerov. Naši začetni ukrepi so v prvi vrsti usmerjeni in namenjeni takojšnji zaščiti žrtve, zavarovanju dokazov in izsleditvi storilca kaznivega dejanja,” je pojasnil.

Podrobnostim, vezanim na postopek v tem dogodku, se je izognil, na splošno pa pojasnil, da policisti in kriminalisti vedno najprej zberejo prve informacije. “Šele nato preiskavo osredotočimo, zastavimo določena vprašanja udeleženim osebam z namenom, da pridobimo pravo sliko, na podlagi katere se lahko odločimo, ali so izpolnjeni znaki prekrška oziroma znaki kaznivega dejanja.”

“Vsaka situacija je specifična, to je treba poudariti, in ne moremo reči, da se postopki vodijo po vnaprej določenem vzorcu. Dejstvo je, da dogodki, kot je včerajšnji, vsebujejo tako znake prekrškov kot kaznivih dejanj in policisti vedno najprej preverjamo vse znake o morebitni storitvi kaznivega dejanja, šele če teh znakov v dogodku ni, se osredotočimo na obravnavo prekrška,” je pojasnil.

V konkretnem primeru napada na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je potrdil le, da so po prvih zbranih obvestilih z žrtvijo in z očividko tega dejanja zbirali obvestila, po vseh zbranih obvestilih in razgovoru z odvetnikom so ugotovili razloge za sum, da je storjeno kaznivo dejanje in v tej smeri tudi teče predkazenski postopek. Gre za kaznivo dejanje, ki se preganja na predlog oškodovanke, zagrožena kazen je pa z zaporom do enega leta.

Tudi v primeru torkovega napada in primeru izpred dveh tednov, ki je bil usmerjen v isto fizično osebo, policija izvaja vse aktivnosti z namenom izsleditve storilca teh dejanj, je zatrdil. “Naše aktivnosti so vsakodnevne, temeljite, intenzivne in opravljene v skladu z veljavno zakonodajo in stroko. Ob konkretnih primerih smo opravili večkratne razgovore z žrtvami, s pričami, pregledali smo več posnetkov videonadzornih kamer, sledijo tudi postopki prepoznav oseb po fotografijah, vse z namenom, da se takšni storilci odkrijejo,” je navedel.

V primeru izpred dveh tednov pa so policisti policijske postaje Bežigrad v prvi vrsti vodili predkazenski postopek in šele po zbranih obvestilih, ko so ugotovili, da niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja, so zadevo prekvalificirali v prekršek.

Na očitke, ki jih slišijo na delo policije, je zagotovil, da so njihovi postopki “vedno temeljiti in v okviru zakonskih pooblastil”, prav tako pa v policijskem delu v okviru veljavnih predpisov obveščamo javnost kot tudi oškodovane osebe.

Pri tem varujejo podrobnosti iz postopka, ki bi lahko ogrozile preiskavo, taktiko in metodiko policijskega dela, kar bi lahko onemogočilo izpeljavo podobnih preiskav. “Tega pa si seveda ne želimo, saj je naš cilj preiskati kazniva ravnanja v celoti in storilca ustrezno procesirati,” je navedel.

“Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo,” je še navedel.

Na nekatere očitke o različni obravnavi napadov je zatrdil, da so za policijo vsi državljani enakovredni. Pojasnil pa je tudi, da je za kazniva dejanja, ki se preganjajo na predlog oškodovanca, bistveno, da oškodovanec izrazi voljo, da se predkazenski postopek sploh začne. Šele nato lahko policisti nadaljujejo s predkazenskim postopkom. V kolikor oškodovanec predloga za pregon kaznivega dejanja ne poda, policisti preučijo še možnost ali v dejanju obstajajo znaki prekrška in v primeru, da je tako dejanje inkriminairano v prekrškovni zakonodaji, potem izvedejo prekrškovni postopek.

2022-10-26-I8M-press-nasilje-referendum (1)

COMMENTS

Wordpress (0)