(V ŽIVO) Janša in Peterle o odločitvi ministrice Aste Vrečko, da združi Muzej slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije – Muzej se ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije pa odgovarja ministrica – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janša in Peterle o odločitvi ministrice Aste Vrečko, da združi Muzej slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije – Muzej se ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije pa odgovarja ministrica

(V ŽIVO) Janša in Peterle o odločitvi ministrice Aste Vrečko, da združi Muzej slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije – Muzej se ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije pa odgovarja ministrica

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZSVO) odločno nasprotuje ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve. Ministrico za kulturo Asto Vrečko tudi poziva k preklicu te odločitve oziroma vlado, da predloga ministrice ne sprejme. V nasprotnem primeru so v ZSVO napovedali “uporabo vseh demokratičnih sredstev” v podporo muzeju.

Predsednik ZSVO Alojz Peterle je na vprašanje, katera so sredstva, pojasnil, da združenje dobiva številne proteste proti ukinitvi samostojnega muzeja, zato “ne se čudit, če bo kašna demonstracija na to temo, da omenim samo eno od takih sredstev”. Zavzel se je tudi za sistemsko zagotovljene pogoje za delovanje omenjenega muzeja.

Član predsedstva ZSVO in bivši predsednik vlade, ki je marca lani sprejela odločitev o ustanovitvi omenjenega muzeja, Janez Janša je opozoril, da je bil omenjeni muzej ustanovljen z vladnimi akti, zato je “vlada tista, ki ima tukaj v rokah škarje in platno”. “Ni še prepozno, da se ta sramota ne zgodi. Torej tistim, ki boste o tem odločali, javni poziv, ne delajte tega, kar se bo slej kot prej izkazalo za strel v lastno koleno,” je pozval Janša.

Dodal je, da je slovenska država utemeljena na vrednotah slovenske osamosvojitve in sam ne pozna države, v kateri bi ukinjali muzej, ki obeležuje spomin na njen nastanek. Izrazil je upanje, da se Slovenija ne bo vpisala na ta seznam in pozval vladajoče, da predloga ministrice za kulturo ne sprejmejo.

Osamosvojitev, ki jo je plebiscitarno podprl slovenski narod decembra 1990, si po Peterletovih besedah zasluži v strukturi slovenskih muzejev dostojno mesto in samostojnost, delovanje muzeja pa ne more biti odvisno od volje vsake posamezne vlade.

Kot je še dodal, odločitev o ukinitvi samostojne muzejske enote sovpada z letom, v katerem praznujemo tridesetletnico mednarodnega priznanja, sam muzej kot kulturni projekt pa na silo potiska v območje ideološkega obravnavanja, kar bo po mnenju združenja dodatno polariziralo slovensko javnost. Naredil je tudi primerjavo s časom, “v katerem smo menjali državo in političnim režim z današnjim” in menil, da je bilo takrat več dialoga, kulture in spoštovanja drugega, “pa je šlo za velike zadeve, danes pa se vse skupaj pretaka v eno veliko zdraho”.

Predsednik SLS Marko Balažic je menil, da bi morali v Sloveniji imeti še več muzejev slovenske osamosvojitve, “praktično v vseh večjih slovenskih krajih”. Dodal je, da bi morali na vsakem koraku poudarjati vrednote slovenske osamosvojitve in jih prenašati “na mlajšo generacijo, na naše zanamce” in se spominjati dejanj vseh ljudi, ki so pri tem sodelovali. Po njegovem mnenju bi morali biti v tovrstnih muzejih predstavljeni prispevki vseh, od Ivana Omana do Milana Kučana, ki so takrat razumeli klic zgodovine in Slovenijo popeljali na pot samostojnosti, svobode in demokracije.

Predsednica sveta zavoda Muzeja slovenske osamosvojitve Alenka Puhar pa je opozorila, da doslej v nobenem od slovenskih muzejev ni bila opravljena inventura gradiva na temo slovenske osamosvojitve. “Vsi muzeji nekaj zbirajo, kaj zbira kateri in kaj vse je na to temo že zbral, tega registra enostavno ni”, se je odzvala na argument ministrstva, da se z obdobjem slovenske osamosvojitve ukvarja že več muzejskih in raziskovalnih ustanov.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v današnji izjavi glede usode Muzeja slovenske osamosvojitve poudarila, da se muzej ne ukinja, ampak se združuje z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Z združitvijo bo nastal nov muzej. Ime novega muzeja še ni znano.

Kot je še povedala ministrica Vrečko, so bili v prid združitvi obeh muzejev podani strokovni razlogi. Muzej slovenske osamosvojitve je bil namreč ustanovljen kot samostojna ustanova navkljub pozivom številne strokovne javnosti, da v Sloveniji že obstajajo ustanove in muzeji, ki zelo dobro pokrivajo področje slovenske osamosvojitve 90. let minulega stoletja ter da muzej sam nima lastne zbirke, tako da bi njegovo delo temeljilo na pridobivanju in ukvarjanju z zbirkami drugih ustanov. Na ministrstvu za kulturo so tako ocenili, da bi bil samostojen Muzej slovenske osamosvojitve neracionalen in so se odločili za združitev, je še povedala ministrica za kulturo.

Dodala je, da raziskovalno, kustosko, muzejsko delo ne bo trpelo, saj se bosta združili dve ustanovi. Zatrdila je, da bodo ohranjena delovna mesta kustosov in strokovnih sodelavcev v muzeju. Poudarila je še, da so bile ob sami ustanovitvi Muzeja slovenske osamosvojitve proti tudi veteranske organizacije.

“Z združitvijo obeh institucij seveda nastaja nov javni zavod, ki bo pokrival področje, ki ga sedaj pokriva Muzej novejše zgodovine, in področje Muzeja slovenske osamosvojitve, torej bo šlo za javni zavod, ki je nov javni zavod in bo pokrival širše področje, torej področje novejše zgodovine do sodobnosti,” je še povedala ministrica.

Na vprašanje, kako komentira napovedane morebitne proteste v podporo samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, je ministrica za kulturo menila, da glede na vse reakcije, ki so bile ob ustanovitvi muzeja, takšen protest ne more dobiti zelo široke podpore, vsekakor pa je ena najbolj demokratičnih stvari, da se izraža voljo na protestih.

Ministrica je še izrazila prepričanje, da vsi strokovni argumenti podpirajo odločitev ministrstva, ki jih bo to tudi predstavilo na nujni seji odbora za kulturo. Poslanska skupina opozicijske Slovenske demokratske stranke je namreč danes vložila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri naj bi razpravljali, kot so zapisali “o likvidaciji” Muzeja slovenske osamosvojitve.

 

Novinarska konferenca Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, na kateri sta predsednik združenja Lojze Peterle ter član predsedstva združenja in predsednik SDS Janez Janša predstavila stališča do odločitve o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, ki jo je sprejela ministrica za kulturo Asta Vrečko.

COMMENTS

Wordpress (0)