(VIDEO) Partije čistke ali “veter sprememb” po kitajsko, ko te dobesedno odnesejo iz kongresne dvorane z “nogami naprej” buri domišljijo, tako domače, kot tuje tvitosfere – Objavljamo nekaj najbolj zanimivih internetnih memov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Partije čistke ali “veter sprememb” po kitajsko, ko te dobesedno odnesejo iz kongresne dvorane z “nogami naprej” buri domišljijo, tako domače, kot tuje tvitosfere – Objavljamo nekaj najbolj zanimivih internetnih memov

(VIDEO) Partije čistke ali “veter sprememb” po kitajsko, ko te dobesedno odnesejo iz kongresne dvorane  z “nogami naprej” buri domišljijo, tako domače, kot tuje tvitosfere – Objavljamo nekaj najbolj zanimivih internetnih memov

 

Neverjetni in redko viden prizor v zgodovini, ko so nekdanjega kitajskega predsednik Hu Jintaa, ki je sedel poleg Xi Jinpinga,  nepričakovano “pospremili” ali bolj natančno  dobesedno odnesli  iz zaključne slovesnosti kongresa Komunistične partije sproža številna ugibanja in buri domišljijo.  V zgodovini je bilo sicer nekaj primerov retruširanja slik, ko so recimo v Stalinovih časih koga odstranili iz slike, vendar, da bi to naredili javno pred televizijskimi kamerami in milijardami gledalcev, česa takega še nismo videli.

https://twitter.com/BlancheKnox5/status/1583845592073060352

 

 

V tujih medijih je odstranitev Huja sprožila številne špekulacije  a zelo malo je tistih , ki verjamejo v “zdravstvene težave” nekdanjega kitajskega voditelja.  Kitajska tiskovna agencija Šinhua je poročala, da so Huja, za katerega je znano, da je šibkega zdravja, pospremili iz dvorane, ker se ni dobro počutil. BBC piše, da obstajata dva verjetna razloga za Hujev odhod. Bodisi je razlog res njegovo slabo zdravje, bodisi gre za prikaz politične nadmoči trenutnega vodstva v obliki simbolične odstranitve nekdanjega voditelja, ki predstavlja preteklost.

Na prvi dan kongresa, ki je trajal teden dni, je lahko Hu hodil zgolj s pomočjo pomočnika. Tisti dan je deloval precej šibko. A če so ga res odpeljali zaradi slabega počutja, zakaj so to storili tako nenadoma in pred kamerami, piše BBC. Je šlo za nujen primer? Komunistična partija običajno ne rešuje notranjih težav v javnosti. Če je bila to res namerna predstava za javnost, bi pomenilo odmik od običajnega obnašanja. Hu sicer predstavlja drugačen model upravljanja s Kitajsko kot Ši.

Hu je zagovarjal bolj kolektivno vodenje in iskal ravnotežje med različnimi frakcijami v politbiroju. Predsedoval je med letoma 2003 in 2013, ta čas pa predstavlja odpiranje Kitajske navzven, tudi sprejemanje novih idej naj bi bilo večje. V času njegovega predsedovanja je Kitajska gostila olimpijske igre v Pekingu, začelo je prihajati vse več turistov, splet je bil svobodnejši, tamkajšnji mediji so lahko delovali bolj profesionalno.

Na družbenem omrežju Twitter so nastali številni  memi. Eden od njih prikazuje sestanek upravnega odbora Twitterja, potem ko ga Elon Musk kupi .

 

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1583900796156280833

 

“Pravkar smo videli oblikovanje ekipe All Xi’s Men, kršitev desetletja dolgih pravil in rojstvo neomejenega vrhovnega voditelja. To ni povsem presenetljivo, vendar Xijev prevzem oblasti še vedno presega naša pričakovanja. Zdaj je resnično sodoben cesar,” je na Twitterju dogodek opisal profesor Yang Zhang. Njegovo razmišljanje in zanimivo  analizo  objavljamo spodaj v nadaljevanju.

“Xi bo Kitajski vladal ne en, ampak vsaj dva in verjetno tri mandate (15 let). Star je “samo” 69 let: Mao je Kitajski vladal do svoje smrti pri 83 letih, Deng pa je vodil CMC do leta 1989, ko je bil star 85 let. Zato ne pričakujte, da se bo Xi upokojil pred letom 2037. Xijev vrhunec moči se je pravkar začel, danes. Brez naslednika. Xi je premlad, da bi si izbral naslednika. Njegovi ministri nimajo interesa, da bi ga predlagali. Potencialni kandidati si tega ne upajo namigovati. Xijev bodoči naslednik je zdaj nihče (ki ga tokrat ni niti v Centralnem komiteju). Nasledstvo leta 2027 morda ne bo problem.  Pravilo o starostni omejitvi je izginilo, popolnoma. Vseh 67, Li Keqiang, Wang Yang in Chen Quanguo so se upokojili, medtem ko je Wang Huning ostal v PSC. Še več, Wang Yi (69) in Zhang Youxia (72) bosta v politbiroju. Xi je preprosto pokazal svojo neomejeno moč s tem, da je prekršil pravilo starostne omejitve.
Premiership, kot ga poznamo, ni več. WSJ je imel prav, ko je poročal o Li Qiangu kot premierju, jaz pa sem se motil, ko sem predlagal Wang Yanga. To je brez primere, ker Li nima podpredsednika vlade ali nobene osrednje izkušnje. Ko bo Li postal šef kabineta Xija, bo kot premier njegov glavni veliki sekretar. Stare frakcije so izginile, medtem ko nove frakcije nastajajo. Frakcijske identitete so prilagodljive in dinamične. Kot sem že povedal, je mladinska liga prenehala delovati pred 7-8 leti. Po popolni zmagi Xijevih mož pa se bodo ti kmalu razdelili in borili za oblast.
Bivanje Zhang Youxia v politbiroju je osupljivo, vendar ima za Xija pomembne vrednosti. 1) Zhang ima 72 let, celo starejši od Li Zhanshuja. 2) Zaradi Zhangovega bivanja Xi ni najstarejši član politbiroja. 3) Zhangov in Xijev oče sta bila tesna tovariša.  Zhang bo Xijev princ v PLA.Če bosta dva Xijeva sekretarja vodila državni svet, to ne pomeni le spremembe v premiershipu, ampak tudi spremembo narave državnega sveta. Ne bo več vzporedna s Partijo, ampak preprosto ena več institucij pod vodstvom Partije in Xija.  Verjetno bomo videli močnejši osrednji sekretariat (中央书记处) kot Xijevo koordinacijsko institucijo, ki bo vodila vse druge agencije, vključno z državnim svetom. V letih 1956-1966 je bil Deng Xiaoping generalni sekretar predsednika Maa in je usklajeval druge voditelje, vključno s premierom Zhoujem Enlaijem.
Centralni sekretariat bo bolj podoben Velikemu svetu (军机处), ki ga je ustanovil cesar Yongzheng iz imperija Qing. Bil je notranji organ odločanja in je neposredno služil cesarjem. Vsa druga zunanja ministrstva ali agencije so le izvajala njegove ukaze.  Poročilo WJS ni povedalo, kdo bo vodil osrednji sekretariat, močan kandidat pa je zdajšnji pekinški sekretar Cai Qi. V letih 2014–17 je bil Cai namestnik vodje generalnega urada Komisije za nacionalno varnost, ki ji je predsedoval Xi. Cai se je preprosto vrnil v svojo staro vlogo.
Drugi kandidat za vodenje osrednjega sekretariata je sekretar Chongqinga Chen Miner, ki je mlajši (62) od Caija (67). Ne glede na to, ali bo Cai ali Chen, bo preprosto Xijev glavni služabnik v politbiroju in bo dostavljal Xijeva naročila drugim agencijam. Rezultat bomo videli nocoj”.

COMMENTS

Wordpress (0)