V Sloveniji danes potekajo sedme predsedniške volitve od osamosvojitve – TOPNEWS.si

V Sloveniji danes potekajo sedme predsedniške volitve od osamosvojitve

V Sloveniji danes potekajo sedme predsedniške volitve od osamosvojitve

Danes v Sloveniji potekajo volitve za predsednika  ali predsednico Republike Slovenije. Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in med sedmimi kandidati izbiralo novega predsednika republike.

Svoj glas v prid enemu izmed sedmih kandidatov bo lahko oddalo 1.694.429 volilnih upravičencev v Sloveniji in tujini, ki bodo lahko glas oddali na enem od 3183 volišč. V Sloveniji se je namreč odprlo 2999 rednih volišč in 88 volišč omnia, ki so namenjena tistim, ki želijo glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci v tujini pa bodo lahko glas oddali na enem izmed 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Če noben kandidat v prvem krogu volitev ne bo prejel večine glasov, bo 13. novembra 2022 potekal drugi krog volitev med kandidatoma, ki  se bosta  uvrstila na prvo in drugo mesto. Po veljavni zakonodaji trenutni predsednik Borut Pahor ne more kandidirati, ker je že opravil dva zaporedna mandata. V Sloveniji so to sedme predsedniške volitve od osamosvojitve.

Prvi podatki o volilni udeležbi do 11. ure bodo znani okrog 12.30, o udeležbi do 16. ure pa okrog 17.30. Po zaprtju volišč pa bodo prvi delni izidi glasovanja predvidoma znani okrog 20. ure, odločitev volivcev pa bi bila lahko znana okrog 22. ure. Vzporednih volitev, ki jih navadno izvajajo medijske hiše, pa tokrat ne bo.

A to še ne bodo končni izidi glasovanja, saj bodo v ponedeljek prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 2. novembra pa še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz tujine.

Potek volitev, volilno udeležbo,  rezultate vzporednih volitve kot tudi uradne rezultate, ki jih pričakujejo okoli 21. ure bomo v živo spremljali tudi na portalu Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si.

Predsednik republike Borut Pahor in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič sta glas oddala predčasno, Predsednik vlade Robert Golob bo volil v Novi Gorici, predsedniški kandidati pa v krajih stalnega bivališča. Predsedniški kandidati bodo prve rezultate vzporednih volitev pričakali v različnih gostilnah in barih v Ljubljani ter na sedežih strank.

Ob 20:30 pa se bo dogajanje skoncentriralo v Cankarjevem domu, kamor po običaju prihajajo kandidati in komentirajo prve rezultate volitev.

Pred današnjim prvim krogom volitev za predsednika republike se je v petek ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do  19. ure danes zvečer, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike je do včeraj zvečer  prejela tri obvestila o domnevnih kršitvah volilnega molka. Na inšpektoratu za notranje zadeve so že ugotovili, da ne gre za kršitve, so sporočili z ministrstva.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)