“Želim sprejeti odgovornost in se opravičiti za napake, ki so bile storjene” – Britanska premierka Liz Truss se je opravičila za “napake,” vendar ne bo odstopila – TOPNEWS.si

“Želim sprejeti odgovornost in se opravičiti za napake, ki so bile storjene” – Britanska premierka Liz Truss se je opravičila za “napake,” vendar ne bo odstopila

“Želim sprejeti odgovornost in se opravičiti za napake, ki so bile storjene” – Britanska premierka  Liz Truss se je opravičila za “napake,” vendar ne bo odstopila

Britanska premierka Liz Truss se je opravičila za “napake” v svojem ekonomskem  programu, zaradi katerih je zaupanje vlagateljev izhlapelo, njene ocene v anketah pa so  padle, preden so v ponedeljek raztrgali njen ekonomski program, vendar je dejala, da ne bo odstopila. “Želim sprejeti odgovornost in se opravičiti za napake, ki so bile storjene,” je za BBC povedal Truss.

“Želela sem ukrepati,  pomagati ljudem z njihovimi računi za energijo, da se spoprimejo z vprašanjem visokih davkov, vendar smo šli predaleč in prehitro.”

“Pod neusmiljenim pritiskom finančnih trgov je novi britanski minister za finance, Jeremy Hunt, v ponedeljek pometel z gospodarskim programom prostega trga premierke Liz Truss”.

Finančni minister Jeremy Hunt, ki je bil imenovan v petek, potem ko je Trussova odpustila svojega tesnega zaveznika Kwasija Kwartenga.  V ponedeljek je Hunt opustila preostale glavne cilje  programa zniževanja davkov, vključno z zmanjšanjem njenega obsežnega programa energetske podpore.

Na vprašanje, ali je zdaj premierka samo po imenu, je Trussova odgovorila, da je imenovala Hunta, ker je vedela, da mora spremeniti smer. “Bilo bi popolnoma neodgovorno, da ne bi delovala v nacionalnem interesu na način, kot sem,” je dejala.

Novi finančni minister Združenega kraljestva Hunt  je popolnoma obrnil Trussin gospodarski načrt z dramatičnim preobratom Jeremy Hunt prevzema svojo največjo vlogo doslej kot finančni minister Združenega kraljestva
“Prav je bilo, da smo spremenili politiko.”

Truss in Kwarteng sta prejšnji mesec poskušala obrniti britansko fiskalno politiko tako, da sta za  45 milijard funtov znižala davke, da bi gospodarstvo rešila iz stagnacije.

Toda odziv vlagateljev v obveznice je bil brutalen in stroški izposojanja  denarja so narasli. Posojilodajalci so umaknili hipotekarne posojila  in na koncu je morala posredovati Bank of England, da bi ustavila propad pokojninskih skladov. Na vprašanje o vplivu njenih politik je Trussova odgovorila, da razume, da je “zelo težko” za družine po vsej državi in ​​da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi jim pomagala.

Njen dvoletni energetski paket pa je Hunt drastično zmanjšal in bo zdaj trajal le do aprila. “Najranljivejši bodo zaščiteni do naslednje zime,” je dejala. “Natančno iščemo, kako lahko to storimo.” Trussova, ki je postala vodja pred manj kot šestimi tedni, se po poročilih sooča z morebitnim uporom svojih zakonodajalcev že ta teden.

Trussova je  kljubovalno dejala da ne bo odstopila  in da bo vodila svoje konservativce na naslednjih volitvah. “Ostala bom, ker sem bil izvoljena, da vodim to državo,” je dejala. “In to je tisto, kar sem odločena narediti.”

 

Časovnica, ki prikazuje  kako  se je  britanska premierka Liz Truss znašla v krizi:

Britanska premierka Liz Truss je odpustila svojega finančnega ministra Kwasija Kwartenga in odpravila dele njihovega nepriljubljenega gospodarskega paketa v obupanem poskusu političnega preživetja, manj kot 40 dni po njenem premierskem mandatu.

Ob pretresih na finančnih trgih je ogorčena Trussova v petek izjavila, da se strinja, da so načrti njene vlade za nefinancirano znižanje davkov šli “dlje in hitreje”, kot so pričakovali vlagatelji.

5. septembra je bila takratna zunanja ministrica Liz Truss imenovana za vodjo vladne konservativne stranke , ki je prevzela oblast kot naslednja premierka Združenega kraljestva v času, ko se država sooča s krizo življenjskih stroškov, industrijskimi nemiri in recesijo.

Trussova, ki je bila dolgo vodilna v boju za zamenjavo Borisa Johnsona , je po volitvah leta 2015 postala četrti predsednik vlade konservativcev.

47-letna Trussova je obljubila, da bo hitro ukrepala, da bi se spopadla s krizo življenjskih stroškov v Združenem kraljestvu, in dejala, da bo v enem tednu pripravila načrt za reševanje naraščajočih računov za energijo in zagotovitev prihodnje oskrbe z gorivom.

Trussova je med svojo vodstveno kampanjo nakazala, da bo izzvala gospodarska pravila z ukinitvijo zvišanja davkov in znižanjem drugih dajatev, za katere so nekateri ekonomisti rekli, da bodo povečale inflacijo.

7. septembra, nekaj ur po tem, ko je stopil v najvišjo pisarno, je Truss imenoval nov kabinet na uradno zahtevo kraljice Elizabete II. Z obsežno rekonstrukcijo je na najvišje položaje vlade prišlo 15 novih obrazov, v novo sestavljeni vladi pa je ostalo 16 članov prejšnje vlade.

Med najstarejšimi člani je bil Kwasi Kwarteng kot kancler državne blagajne. Zamenjal je Nadhima Zahavija, ki je službo dobil julija. Kwarteng je bil prej poslovni sekretar od januarja 2021, ko je postal prvi minister v kabinetu temnopolte konservativne stranke.

8. septembra je 96-letni monarhinja umrla. Sledilo je 10-dnevno nacionalno žalovanje, kraljičin pogreb pa je bil 19. septembra. 23. septembra je britanska vlada v parlamentu predstavila nov mini proračun , s katerim namerava znižati davke za gospodinjstva in račune za energijo ter hkrati spodbuditi gospodarsko rast.

V proračunu, ki predstavlja najpomembnejše znižanje davkov od leta 1972, bi Kwartengov obsežni novi proračun zmanjšal nacionalno zavarovanje, kolkovino in najvišjo davčno stopnjo.

Kwarteng je dejal, da bo proračun obravnaval tri ključne stvari: garancijo cene energije, enakopravno podporo podjetjem in shemo financiranja energetskih trgov. Predložen je bil načrt za znižanje najnižje dohodninske stopnje z 20 na 19 odstotkov in znižanje najvišje stopnje s 45 na 40 odstotkov.

Kwartengovo znižanje davkov in zamrznitev cen energije, namenjeno spodbujanju gospodarstva Združenega kraljestva, ki ga ogroža recesija, je imelo nasproten učinek, saj so trgovci opozorili na naraščajoče dolgove za plačilo spodbud.

Po proračunu so se donosi državnih obveznic Združenega kraljestva močno povečali in 26. septembra je funt dosegel rekordno nizko vrednost pri 1,0350 USD, saj so trg pretresla obsežna nefinancirana znižanja davkov.

V zelo nenavadni intervenciji je Mednarodni denarni sklad (IMF) 27. septembra dejal, da “pozorno spremlja” razvoj dogodkov, in pozval vlado v Londonu, naj spremeni taktiko.

Naslednji dan je Bank of England (BoE) posredovala, da bi okrepila zaupanje trga v Združenem kraljestvu, potem ko je IMF kritiziral proračun Združenega kraljestva , češ da bo “verjetno povečal neenakost” in poslabšal inflacijo.

Bank of England je objavila, da je začasno odkupila dolgoročne državne obveznice Združenega kraljestva v vrednosti 65 milijard funtov (73 milijard dolarjev), “da bi ponovno vzpostavila urejene tržne razmere”.

29. septembra je Trussova zagovarjala svoj gospodarski načrt in se ognila negativnemu odzivu finančnih trgov, rekoč, da je pripravljena sprejeti “težke odločitve”, da bi gospodarstvo raslo.

V svojih prvih javnih komentarjih po kaosu, ki ga je sprožil mini proračun, je Trussova dejala, da se Združeno kraljestvo sooča z “zelo, zelo težkimi gospodarskimi časi”. Vendar je dejala, da so težave globalne in da jih je spodbudila obsežna ruska invazija na Ukrajino. S ponižujočim preobratom je vlada razveljavila načrte za znižanje najvišje stopnje davka na dohodek v državi.

Ob napovedi vladnega obrata je Kwarteng dejal, da je predlog za znižanje najvišje obrestne mere – ki je predstavljala približno dve milijardi funtov (2,2 milijarde dolarjev) od celotnega 45 milijard funtov (50,4 milijarde dolarjev) načrta za znižanje davkov – »postal odvračanje pozornosti od naše najpomembnejše poslanstvo, da se spoprimemo z izzivi, s katerimi se sooča naša država«.

“Razumemo in poslušali smo,” je dejal v izjavi, ki je bila objavljena nekaj ur, preden bi imel osrednji govor na letni konferenci konservativne stranke. Trussova je ostala pod pritiskom, da opusti večji del ponesrečenega mini proračuna, in 14. oktobra je imenovala Jeremyja Hunta, da zamenja Kwartenga za kanclerja, in razveljavila načrt za znižanje davka na dohodek pravnih oseb, s čimer je razveljavila ključni del gospodarskega načrta, ki je sprožil trg nemir.

Na tiskovni konferenci je povedala, da se bo davek od dohodkov pravnih oseb od aprila prihodnje leto dvignil na 25 odstotkov.

Trussova je dejala, da se je odločila ohraniti rast, kar bi okrepilo javne finance za 18 milijard funtov (20 milijard dolarjev).

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)