Oblikuje se evropski obrambni ščit, v katerem bo tudi Slovenija- Spiegel špekulira, da bodo Evropejci verjetno kupili izraelski sistem Arrow – TOPNEWS.si

Oblikuje se evropski obrambni ščit, v katerem bo tudi Slovenija- Spiegel špekulira, da bodo Evropejci verjetno kupili izraelski sistem Arrow

Oblikuje se evropski obrambni ščit, v katerem bo tudi Slovenija- Spiegel špekulira, da bodo Evropejci verjetno kupili izraelski sistem Arrow

Nemčija je skupaj z več kot deset državami, med njimi tudi s Slovenijo, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Obrambni ministri držav, ki so pristopili k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pristopno izjavo k iniciativi Zaščita evropskega neba, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spiegel poroča, da predlog Olafa Scholza o skupnem evropskem sistemu zračne obrambe proti balističnim raketam podpira 12 držav članic EU, večinoma iz vzhodne Evrope ter Nemčija, Belgija in Nizozemska. Obrambni minister naj bi ob robu zasedanja Nata podpisal pismo o nameri. Skupina pričakuje, da se bo pridružilo še več držav članic EU. Scholz je to predlagal v svojem velikem evropskem govoru v Pragi pred nekaj tedni.

Zunanjepolitični del je bil, kot smo takrat analizirali, nezaželen. Toda njegova zamisel o sistemu protiraketne obrambe ima noge. Glavna prodajna točka je, da je skupni sistem stroškovno učinkovitejši in uspešnejši od nacionalnih sistemov.

Spiegel je tudi izpostavil, da so bili sistemi zračne obrambe med žrtvami let varčevanja v Evropi. Sistem, o katerem zdaj razpravljamo, je usmerjen v napade z balističnimi izstrelki in droni. Spiegel špekulira, da bodo Evropejci verjetno kupili izraelski sistem Arrow. Nemčija trenutno uporablja ameriški patriot, ki prav tako velja za zelo učinkovitega, vendar ni primeren za velik obrambni ščit med državami. Kar še ni jasno, je, kako naj se sistem financira. Nemčija bo prevzela vodilno vlogo, vendar ne bo mogla sama financirati sistema.

Dve državi, ki se ne bosta pridružili, sta Poljska, ki želi zgraditi svoj nacionalni sistem, in Francija zaradi jedrskega arzenala. Torej bo to še ena evropska koalicija voljnih. Dobra novica je, da države EU ne varčujejo več slepo pri obrambnih proračunih in da bo ta sistem na splošno povečal evropsko varnost. Slaba novica je, da to v resnici ni evropski sistem. Strateška avtonomija je še daleč.

COMMENTS

Wordpress (0)