Elon Musk zavrnil zahtevo Ukrajine, da omogoči Starlink na Krimu – TOPNEWS.si

Elon Musk zavrnil zahtevo Ukrajine, da omogoči Starlink na Krimu

Elon Musk zavrnil zahtevo Ukrajine, da omogoči Starlink na Krimu

Elon Musk je zavrnil zahtevo Ukrajine, da bi omogočili uporabo Starlinka na Krimu, ki ga je okupirala Rusija. Analitik Ian Bremmer je dejal, da mu je Musk rekel, da se boji, da bi lahko ukrajinska ofenziva sprožila jedrsko vojno.

Elon Musk je osebno zavrnil prošnjo Ukrajine za razširitev svoje satelitske internetne storitve na Krim, saj se je bal, da bi prizadevanje za ponovni prevzem polotoka od ruskih sil lahko vodilo v jedrsko vojno, je v glasilu, objavljenem v ponedeljek, dejal vplivni politični analitik Ian Bremmer.

Po ruski invaziji na Ukrajino februarja sta Musk in ameriška vlada Kijevu zagotovila na tisoče sistemov Starlink , ki so ukrajinskim silam omogočili komunikacijo v prej mrtvih conah. Nizke energetske zahteve satelitskih sprejemnikov storitve so omogočile povezavo z izvidniškimi brezpilotnimi letali, kar zagotavlja dragocene obveščevalne podatke v realnem času o ruskih premikih in zmožnost ciljanja nanje, je avgusta poročal Yahoo News .

Toda pred kratkim so se pojavile težave. Prejšnji teden je visoki ukrajinski vladni uradnik za Financial Times povedal, da je storitev utrpela ” katastrofalne ” izpade na prvi črti, kar je spodbudilo špekulacije, da je bila izklopljena na območjih pod nadzorom Rusije – morda zato, da bi Kremlju preprečili izkoriščanje omrežja. .

Na Twitterju je Musk dejal, da ne more komentirati razmer na bojišču, in rekel: ” To je tajno .” Toda Bremmer, ustanovitelj in predsednik raziskovalnega podjetja Eurasia Group za politična tveganja, je v ponedeljek dejal, da je Musk v pogovoru z Muskom konec septembra potrdil, da je bila satelitska storitev namerno onemogočena.

 

Niti SpaceX niti ukrajinsko ministrstvo za obrambo se nista takoj odzvala na zahteve za komentar, poroča Insider. Bremmer je dejal, da mu je Musk povedal, da ga je ukrajinsko obrambno ministrstvo pozvalo, naj aktivira Starlink na Krimu, ki ga je Rusija vdrla in nezakonito priključila leta 2014. Bremmer je dejal, da je Musk “zavrnil glede na možnost eskalacije.”

Po Bremmerju je Musk trdil, da je pred kratkim govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in zatrdil, da se je “pripravljen pogajati”. (Musk je ta mesec predlagal mirovni načrt za Ukrajino, ki naj bi bil usklajen z ruskimi interesi.) Bremmer je dejal, da mu je Musk povedal, da je Putin v tem pogovoru zagrozil z uporabo jedrskega orožja , če bo Ukrajina poskušala ponovno zavzeti polotok Krim, ki služi kot oporišče ruske mornarice. sil na Črnem morju.

Na Twitterju pa je Musk odločno zanikal kakršen koli nedavni pogovor z ruskim voditeljem in v torek zapisal, da je “s Putinom govoril samo enkrat in to pred približno 18 meseci”. Predmet, je rekel, “je bil vesolje.” Bremmer je bil prav tako neomajen in je tvitnil , da mi je Musk “povedal, da je s Putinom in Kremljem neposredno govoril o Ukrajini.”

COMMENTS

Wordpress (0)