Vojna v Ukrajini spremenila pogled EU na Zahodni Balkan – “Odločitev komisije temelji na pobudi slovenske vlade junija letos,” je odločitev komentiral Robert Golob – TOPNEWS.si

Vojna v Ukrajini spremenila pogled EU na Zahodni Balkan – “Odločitev komisije temelji na pobudi slovenske vlade junija letos,” je odločitev komentiral Robert Golob

Vojna v Ukrajini spremenila pogled EU na Zahodni Balkan – “Odločitev komisije temelji na pobudi slovenske vlade junija letos,” je odločitev komentiral Robert Golob

Evropska komisija predlaga, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU, je danes v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Poudaril je, da mora BiH izpolniti več pogojev, med drugim na področjih sodstva, boja proti korupciji in svobode izražanja. Končno odločitev bodo sprejeli voditelji EU.

“Evropska komisija priporoča, da Evropski svet Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, a ob razumevanju, da opravi določene korake,” je ob predstavitvi letošnjega širitvenega poročila v parlamentu povedal Varhelyi.

Bruselj pričakuje, da BiH prednostno sprejme dopolnila glede integritete k obstoječemu zakonu o visokem sodnem in tožilskem svetu. Poleg tega naj sprejme nov zakon o tem svetu, zakon o sodišču BiH ter zakon o preprečevanju konflikta interesov.

Komisija od BiH pričakuje tudi napredek na področjih boja proti korupciji, učinkovitega upravljanja migracij in meja ter svobode izražanja in medijev. Varhelyi je poudaril še, da so voditelji EU pozvali k dokončanju ustavnih in volilnih reform.

“Podelitev statusa kandidatke je ponudba Evrope Bosni in Hercegovini ter njenim ljudem. To delamo za njih. Vendar pa se ob tem pojavljajo tudi velika pričakovanja. Zdaj mora elita to uresničiti,” je povedal komisar za širitev.

Po splošnih volitvah v BiH 2. oktobra pričakuje, da bodo institucije na državni in kantonalni ravni vzpostavljene hitro, da bi se osredotočili na reforme.

Končno odločitev o podelitvi statusa kandidatke bo sprejel Evropski svet, v katerem sodelujejo voditelji držav članic EU, je še povedal Varhelyi in dodal, da bi se to lahko zgodilo decembra.

Da bi status kandidatke BiH podelili še letos, si močno prizadeva tudi Slovenija. Voditelji EU so sicer na junijskem vrhu sklenili, da so BiH pripravljeni podeliti ta status, in Evropsko komisijo pozvali, naj poroča o izpolnjevanju 14 prednostnih nalog, ki jih je določila v svojem mnenju o kandidaturi leta 2019.

Komisar je danes poudaril, da te prednostne naloge ostajajo nespremenjene. Pred začetkom pristopnih pogajanj bo morala BiH izpolniti vse, je sklenil komisar.

Evropski poslanci so v razpravi pozdravili predlog Evropske komisije za podelitev statusa kandidatke BiH ter ga označili za dobro novico za državljane BiH, obenem pa izpostavili, da je to tudi signal, da se morajo politične elite v BiH zakopati v delo in izpolniti zahteve EU.

Med drugim so poudarili, da so letošnja poročila pomembno politično sporočilo državam, da je zavezanost EU širitvi resnična, obenem pa tudi, da se pričakovanja glede izpolnjevanja zahtev ne spreminjajo.

Odločitev sta na seji odbora pozdravila tudi evropska poslanca iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) in Klemen Grošelj (Renew). Kot je sicer glede Srbije dejal Grošelj, se ne strinja s komisarjem, da je usklajenost z EU vprašanje le tehnične narave. Po njegovem gre za prvovrstno politično vprašanje. Če se EU posredno bori za evropske vrednote v Ukrajini, bi se tudi od držav, ki želijo v EU, moralo pričakovati usklajenost z evropskimi pravili tudi na ravni vrednot, je dejal.

Izrazil je zadovoljstvo, da je BiH to usklajenost uspelo doseči, čeprav je bilo to težko spričo blokade na vseh ravneh odločanja v državi. Ta usklajenost bi morala biti del meril glede izpolnjevanja pravne države, je poudaril Grošelj.

Nemec pa je dejal, da je odločitev močno sporočilo državam v regiji, saj je vojna v Ukrajini spremenila pogled na Zahodni Balkan iz “kaj moramo v kaj lahko storimo za vas”. Obenem je spomnil na prizadevanja Slovenije, da se BiH dodeli status kandidatke, in poudaril, da so zdaj na vrsti voditelji držav članic ter jih pozval, naj odločitev sprejmejo še letos.

Predsednik republike Borut Pahor pozdravlja današnjo odločitev Evropske komisije, da Evropskemu svetu predlaga dodelitev statusa države kandidatke Bosni in Hercegovini. Kot so poudarili v predsednikovem uradu, ima ta odločitev velik pomen za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu.

Evropska komisija predlaga, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU, je danes v Evropskem parlamentu dejal evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi. Poudaril je, da mora BiH izpolniti več pogojev, med drugim na področjih sodstva, boja proti korupciji in svobode izražanja. Končno odločitev bodo sprejeli voditelji EU.

Kot so v uradu predsednika republike zapisali v sporočilu za javnost, je Pahor sicer že februarja, še pred rusko invazijo na Ukrajino, predstavil pobudo za podelitev statusa kandidatke BiH brez slehernega pogoja. Dodajajo, da je Pahor glede tega vselej poudarjal, da pri BiH ne gre za ozko administrativno izpolnjevanje pogojev, marveč za “prvovrstno geopolitično vprašanje”.

Pahor se je v začetku junija o svoji pobudi posvetoval tudi s premierjem Robertom Golobom. V skladu z njuno odločitvijo je predsednik poslal pismo predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, premier Golob pa se je za uveljavitev pobude zavzel na junijskem zasedanju Evropskega sveta, so še zapisali v uradu predsednika.

V predsedniški palači poudarjajo, da je Slovenija kljub začetnemu neuspehu dosegla, da so voditelji članic EU naložili Evropski komisiji, da pripravi poročilo o BiH.

“Današnja odločitev Evropske komisije vzbuja veliko upanje, da bo na decembrskem zasedanju Evropskega sveta Bosna in Hercegovina dobila status kandidatke, kar je po mnenju predsednika Pahorja prelomno iz dveh razlogov – prvič, ker se s tem dejansko začenja evropska perspektiva Bosne in Hercegovine, in drugič, ker je to velikega pomena za mir in stabilnost na Zahodnem Balkanu,” so še dodali v izjavi za javnost.

Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil predlog o dodelitvi statusa kandidatke za članstvo Bosni in Hercegovini, ki ga je danes v imenu Evropske komisije podal komisar za širitev Oliver Varhelyi. Po Golobovih besedah se bo Slovenija zavzemala, da celotni Zahodni Balkan čim prej vstopi v EU, so danes sporočili iz kabineta predsednika vlade.

“Čisto možno je, da bo tudi že do konca letošnjega leta, ampak to ni odvisno ne od Slovenije niti ne Evropske komisije, ampak tudi od oblasti v Bosni in Hercegovini,« je glede tega, kdaj bi lahko BiH prejela status kandidatke, pojasnil premier Robert Golob.

Premier je sprva povedal, da odločitev komisije temelji na pobudi slovenske vlade junija letos. “Ko smo junija s to pobudo prišli na Evropski svet, je bilo veliko skepse. Takrat je bila Slovenija skupaj z Avstrijo skoraj osamljena pri tem, ko smo zahtevali, da se vprašanje članstva BiH reši do konca leta,” je dejal v izjavi za medije.

V luči tega je Golob poudaril, da priporočilo potrjuje, da je bilo stališče Slovenije pravilno, njeni argumenti pa razumljeni in nato tudi sprejeti. Po njegovih besedah gre za zunanjo politiko nove slovenske vlade, ki “v ospredje postavlja varnost in enotnost celotne Evrope, vključno z Zahodnim Balkanom”. Pri tem verjame, da so bila stališča njegove vlade slišana, ker deluje odkrito in konstruktivno.

“Lahko smo ponosni, da se je pokazalo, da ni pomembno, koliko si velik kot država, ampak to, ali imaš pametne ideje. In če imaš pametne ideje in jih sistematično izvajaš, potem jih lahko prodaš celi Evropi ali celemu svetu. To je eno od pomembnih sporočil, ki se ga nismo ravno zavedali v preteklosti in smo se samoomejevali pri tem, da bi bili dovolj ambiciozni na evropskem parketu,” je še sporočil predsednik vlade.

Ob tem je izrazil željo, da bi priporočilo komisije dalo upanje vsem prebivalcem BiH. “Naše sporočilo je, da na BiH nismo pozabili in ji bomo še naprej stali ob strani. Slovenija se bo zavzemala, da celotna regija Zahodnega Balkana čim prej vstopi v Evropsko unijo,” je dodal Golob.

Prav tako je še poudaril, da EU s tem daje jasen signal vsem državam v čakalnici, da misli resno z evropsko širitvijo in da to ni samo ideja, ki je bila vržena na smetišče zgodovine. V predsedniški palači poudarjajo, da je Slovenija kljub začetnemu neuspehu dosegla, da so voditelji članic EU naložili Evropski komisiji, da pripravi poročilo o BiH.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)