(V ŽIVO) Referendumi: Janševi stavijo na “trikrat ne” Golobovi koaliciji pa je prepričana v “ponovitev 24. aprila” -Izjave poslancev SDS o vložitvi referendumov in odziv poslanskih skupin koalicije – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Referendumi: Janševi stavijo na “trikrat ne” Golobovi koaliciji pa je prepričana v “ponovitev 24. aprila” -Izjave poslancev SDS o vložitvi referendumov in odziv poslanskih skupin koalicije

(V ŽIVO) Referendumi: Janševi stavijo na “trikrat ne” Golobovi koaliciji pa je prepričana v “ponovitev 24. aprila” -Izjave poslancev SDS o vložitvi referendumov in odziv poslanskih skupin koalicije

V SDS so danes s podpisi volivcev v državni zbor vložili zahteve za razpis zakonodajnih referendumov o zakonih o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Z zavrnitvijo vseh treh zakonov na referendumu bi volivci po njihovem prepričanju vladi dali jasen signal, da vodi napačno politiko, za katero na volitvah ni dobila mandata.

Pod vse tri zahteve – o spremembah zakona o vladi, spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) – so skupaj zbrali več kot 157.000 podpisov.

Po besedah poslanca SDS Zvoneta Černača zbrani podpisi volivcem omogočajo, da bodo lahko na referendumu odločali o zavrnitvi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela koalicija. Kot je dejal, jih je treba na referendumu zavrniti in “dati jasen signal vladi, da vodi napačno politiko, za katero ni dobila mandata na aprilskih volitvah”.

Vlada namreč po njegovih besedah vodi napačno politiko, ki odpravlja dobre rešitve prejšnje vlade, dviguje davke, zaradi napačnih ukrepov vlade pa Slovenija beleži rekordno inflacijo in višje cene življenjskih potrebščin in energentov.

Na to je opozoril tudi Branko Grims, ki je dejal, da vlada s prevelikim zapravljanjem in svojo neoperativnostjo povzroča revščino. “In kljub temu hoče ta vlada večati število svojih ministrstev, hoče dodatno zaposlovati, da bi spravila h koritu tiste, ki jim dolguje volilni uspeh,” je dejal Grims.

Glede sprememb zakona o vladi je Grims izpostavil, da želi postaviti rekordno število ministrstev, čemur je treba reči “odločen ne”. “Treba je reči odločen ne tej politiki, ki je dejansko politika uničevanja blaginje in varnosti Slovenije ter uničevanja slovenskega gospodarstva,” je še dejal.

S spremembami zakona o dolgotrajni oskrbi pa po Černačevih besedah vlada zamika uveljavitev dobrih rešitev, ki jih je sprejela prejšnja vlada. Zakon namreč pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih. Kot dokaz, da so bila sredstva za izvajanje zakona zagotovljena, je navedel obravnavo predlogov proračunskih dokumentov v DZ. Za prihodnje leto so bila namreč sredstva v proračuni zagotovljena, in sicer skoraj sto milijonov evrov, vlada pa jih z rebalansom za leto 2023 “znižuje na minimum”.

V SDS nasprotujejo tudi noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ker po besedah Alenke Jeraj ocenjujejo, “da nas pelje v neke stare čase, ki smo jih poznali pred modernim zakonom”. Moti jih, da se z novelo mandat za imenovanje predstavnikov v programski svet RTVS podeljuje le določenim skupinam oz. nevladnim organizacijam, ne pa tudi poslušalcem in gledalcem RTVS. Jerajeva je še opozorila, da je bil zakon sprejet brez vsake javne razprave.

Če bodo zahteve za referendum, ki so jih danes vložili v SDS, popolne, mora DZ v sedmih dneh referendume razpisati z odlokom. Kdaj bodo ti izpeljani, še ni znano. V SDS so sicer želeli, da bi referendumsko odločanje potekalo hkrati z drugim krogom predsedniških volitev 13. novembra in napovedovali, da bodo zahteve vložili v najkrajšem možnem času. A so z vložitvijo zadnji dan, ko je to še mogoče, ta rok zamudili. Kot je pojasnil Grims, je bilo treba zbrati in preveriti veliko število podpisov, zato so jih lahko vložili šele danes.

Kot možen datum razpisa referendumom se omenja 27. november, medtem ko njihova izvedba hkrati z lokalnimi volitvami ni preveč verjetna.

 

Po tem, ko je stranka SDS nekaj po 15. uri zbrane podpise za razpis treh referendumskih pobud odnesla v DZ, so izjavo podali še predstavniki koalicijskih strank. Vsi trije poslanci so bili prepričani, da se bo znova ponovi 24. april.

Najprej je spregovoril Borut Sajovic iz stranke Svoboda, ki meni, da bo večina volivcev na referendumih trikrat obkrožila za. Glede možnih datumov glasovanja je bil jasen, da jih določa tisti, ki pobude vloži, in da je odprtih več datumov. Ob tem je poudaril, da po njegovem mnenju nikakor ne smejo sovpadati s predsedniškimi ali lokalnimi volitvami.

“Bojijo se, da bi izgubili nadzor nad RTV-jem, kar je jasno, glede na to, kar počnejo v zadnjih mesecih,” je povedal poslanec SD Soniboj Knežak. Za trenutno inflacijsko stanje pa je krivil prejšnjo vlado, ki naj bi ‘brez zakonske podlage delila bombončke’.

“Problem, ki ga imamo z referendumi je to, da gre za zlorabo. Referendumi se bodo uporabili za to da se dela škodo ljudem,” je dejal poslanec Levice Jernej Vatovec. Tudi on je omenil zakon o RTV, kjer meni, da se SDS preveč vpleta v delovanje zavoda. Nato se je dotaknil tudi ostalih dveh pobud. “Opozicija se rada pohvali, da sama skrbi za zakon o dolgotrajni oskrbi,” je dejal. A je kritiziral, da njihov zakon, pripravljen pred 20 leti, ne da več izvajati. Meni, da je treba zakon sprejet takega, kot ga je predlagala vlada, saj da se bodo drugače storitve podražile. Nato je komentiral še zakon o vladi, s katerim bi koalicija rada “dosegla novo organizacijo,” in dosegla tudi o zeleni politiki, je dejal.

Obe izjave so prenašali na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)