Joe Biden grozi Savdski Arabiji s “posledicami” zaradi zmanjšanja proizvodnje nafte – Savdska Arabija in OPEC tvegata povzročitev recesije v ZDA, pravi senator Blumenthal – TOPNEWS.si

Joe Biden grozi Savdski Arabiji s “posledicami” zaradi zmanjšanja proizvodnje nafte – Savdska Arabija in OPEC tvegata povzročitev recesije v ZDA, pravi senator Blumenthal

Joe Biden grozi Savdski Arabiji s “posledicami” zaradi zmanjšanja proizvodnje nafte – Savdska Arabija in OPEC tvegata povzročitev recesije v ZDA, pravi senator Blumenthal

Predsednik Joe Biden je dejal, da bodo za Savdsko Arabijo “posledice” zaradi odločitve OPEC+, da zmanjša proizvodnjo, poteza, ki bo po mnenju administracije koristila Rusiji, saj bo podpirala cene nafte.

“Ko se bosta predstavniški dom in senat vrnila, bosta morala – bo nekaj posledic za to, kar sta naredila z Rusijo,” je dejal Biden v torek v intervjuju za CNN.

OPEC in njegovi zavezniki so branili svojo odločitev o zmanjšanju proizvodnje nafte z argumentom, da se poskušajo pripraviti na morebitno gospodarsko recesijo, ki bi prizadela povpraševanje po energiji.

Demokratski senator iz Connecticuta Richard Blumenthal ne verjame temu argumentu OPEC-a pod vodstvom Savdske Arabije in vodi prizadevanja za kaznovanje kraljevine . “Daj mi mir. Vi povzročate recesijo,« je Blumenthal v telefonskem intervjuju za CNN povedal v torek. “Saudova Arabija ni le vtisnila nosu, ampak nas je udarila po črevesju.”

Zmanjšanje dobave OPEC+, objavljeno prejšnji teden, je že dvignilo cene nafte in cene na bencinskih črpalkah . Višje cene energije bodo le še povečale inflacijske pritiske, ki so povečali tveganje recesije . Ameriški predstavnik Ro Khanna Savdsko Arabijo označi za “tretjerazredno silo”, saj OPEC razmišlja o zmanjšanju proizvodnje nafte

Blumenthal in demokratski poslanec Ro Khanna sta v torek napovedala zakonodajo , ki bo za eno leto ustavila vso prodajo ameriškega orožja Savdski Arabiji. Premor bi vključeval vojaške dobave, prodajo in drugo pomoč pri orožju Savdski Arabiji – dolgoletni partnerici ZDA na Bližnjem vzhodu.

»Odločili so se uskladiti z Rusijo in povečati ruski dobiček v času, ko Rusija potrebuje več denarja. To je neverjetno,« je dejal Blumenthal in dodal, da je v Washingtonu »zelo velik apetit«, da bi udaril nazaj Savdski Arabiji, ki je »v najboljšem primeru zelo nezanesljiva partnerica«.

Blumenthal je poudaril, da je zmanjšanje proizvodnje OPEC+ prišlo le nekaj mesecev po tem, ko je predsednik Joe Biden obiskal Savdsko Arabijo , potovanje, ki je razveljavilo Bidnovo lastno predvolilno obljubo, da bo kraljestvo postal izgnanec zaradi stanja človekovih pravic.

“To je prava izdaja in, mimogrede, za predsednika je to dvojna prevara,” je dejal Blumenthal. “Ne poznam vseh pogovorov, ki so vodili do njegovega potovanja, vsekakor pa mislim, da je bil zaveden.”

Na vprašanje, ali je bilo Bidnovo potovanje v Savdsko Arabijo neuspešno, je Blumenthal dejal, da potovanje “ni doseglo svojega cilja”, vendar se je predsednik “utemeljeno” trudil.

Savdsko veleposlaništvo se ni odzvalo na prošnjo za komentar. Ameriško zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da bodo “odločitve” o prihodnjih ameriško-savdskih odnosih sprejete “na posvetovalni, posvetovalni način” in ponovilo, da je bila odločitev OPEC+ “zmotna”. Nafta je sicer padla že tretji dan zaradi naraščajočih skrbi, da bo svetovna upočasnitev škodovala povpraševanju po energiji ob velikem odmiku od tveganih sredstev, poroča Bloomberg.

Zakonodaja Blumenthal-Khanna bi zahtevala enoletno ustavitev vse neposredne komercialne prodaje in tuje vojaške prodaje orožja in streliva Savdski Arabiji, vključno s prekinitvijo prodaje rezervnih delov in delov za popravilo, podpornih storitev in podpornih programov.

Senatni predlog zakona o ustavitvi prodaje orožja Savdski Arabiji je bil predstavljen v torek, medtem ko naj bi bila različica predstavniškega doma predstavljena kmalu.

Blumenthal je dejal, da upa, da bo zakonodaja privedla do “ponovnega uravnoteženja” “enostranskega” odnosa med ZDA in Savdsko Arabijo.

“Saudska Arabija dobi orožje, dobi plačilo za nafto in se nato v bistvu obrne in nas izda,” je dejal.

Bolj takoj je Blumenthal dejal, da je cilj doseči, da OPEC+ prekliče svojo odločitev o zmanjšanju proizvodnje nafte z začetkom naslednjega meseca. “Ni še prepozno,” je rekel.

 

COMMENTS

Wordpress (0)