(VIDEO) “Gretin (Urškin) greh”: Urška Klakočar Zupančič piše novo knjigo o kugi v 17. stoletju – “Eno vzporednico (s covidom op.av.) pa tudi lahko morda potegnemo”  – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Gretin (Urškin) greh”: Urška Klakočar Zupančič piše novo knjigo o kugi v 17. stoletju – “Eno vzporednico (s covidom op.av.) pa tudi lahko morda potegnemo” 

(VIDEO) “Gretin (Urškin) greh”: Urška Klakočar Zupančič piše novo knjigo o kugi v 17. stoletju – “Eno vzporednico (s covidom op.av.) pa tudi lahko morda potegnemo” 

“Vam še zdaj ostane kaj časa za pisanje, pišete kaj novega?,” je voditeljica ob sinočnji predstavitvi knjige “Gretin greh” vprašala Urško Klakočar Zupančič.

“Ja, v bistvu pišem drugo knjigo, moram jo še dokončati, jo bom, ker bi rada, da drugo leto izide, res. Vzela sem en lik iz te knjige (Gretin greh), ženski lik, ker boljše poznam žensko dušo, kot moško in sem ga prestavila za 10 let naprej: Ta se dogaja v letu 1635, druga v letu 1645. Zakaj to leto, zato ker takrat je čez Slovenijo šla ena taka večja epidemija kuge, burbonske kuge. To ni bila črna smrt, je bila pa ista kuga kot tista, ki je bila v 14.stoletju. Ampak po tem so še bili valovi kuge, kasneje v zgodovini in v 17. stoletju so slovenske dežele zaradi tega tudi trpele. Postavljam junakinjo v malo bolj dinamično okolje, tukaj se mi zdi, da je okolje malo bolj statično, se sicer zelo veliko dogaja, ampak vse se nekako v Lihtenvaldu dogaja, tukaj pri drugi knjigi se pa junakinja premika in sicer čez Kranjsko,

Tukaj sem si z Valvazorjem pomagal in z njegovo Slavo vojvodine Kranjske, moram priznati, in doživlja raznorazne stvari. Ko se ustali, ustali se pa blizu Ljubljane, če boste potem prebrali  knjigo, boste videli kje, je zelo zanimiv kraj in doživi tudi ta udarec kuge.

Poskušala bom prikazati, kako so se takrat lotevali tega, kako so zdravili kugo in kaj se je zgodilo, če je nekdo menil drugače. Če je prišel nekdo in morda rekel, da puščanje krvi pa  ni najboljše, da bi pa morali morda ljudje bolj  poskrbeti za osebno higieno. Kaj se je zgodilo, hitro je priletela kašna obtožba, ne bom vas razočarala, ni čarovništvo, se nič ne ponavljam. Eno vzporednico pa tudi lahko morda potegnemo.”

Pogovor z avtorico knjige Gretin greh in predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič o moči žensk in pomembnih družbenih vprašanjih, ki bo potekal v okviru cikla brezplačnih predavanj o tematikah iz knjižnih uspešnic založbe Primus.

COMMENTS

Wordpress (0)