Janševi namenoma zavlačujejo z vložitvijo referendumov medtem, ko jih Golobova koalicija čaka “na nož” – Taktiziranje glede datumov pri izvedbi referendumov – TOPNEWS.si

Janševi namenoma zavlačujejo z vložitvijo referendumov medtem, ko jih Golobova koalicija čaka “na nož” – Taktiziranje glede datumov pri izvedbi referendumov

Janševi namenoma zavlačujejo z vložitvijo referendumov medtem, ko jih Golobova koalicija čaka “na nož” – Taktiziranje glede datumov pri izvedbi referendumov

Če bodo zahteve za tri referendume res vložene na zadnji dan v sredo, je zelo malo možnosti, da bi bili ti referendumi izvedeni v drugem krogu predsedniških volitev, je sinoči v oddaji 24ur zvečer dejala  predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Kot pojasnjuje, je tako zaradi zakonskih rokov. Koalicijska večina Roberta Goloba je računala, da bo SDS vložila referendume v proceduro včeraj, kar bi seveda omogočilo, da bi bili referendumi sočasno z drugim krogom predsedniških volitev.

Ker si Janševa SDS tega očitno ne želi je vložitev referendumov premaknila na skrajni rok, to je v sredo. Taktiziranje z datumi referendumov ima seveda globoko vsebinsko podlago, saj si Janševi želijo referendume vezati na datume lokalnih volitev, ko računajo , da bi imeli več možnosti za uspeh.

Tega veselja jim seveda koalicija Roberta Goloba, vsaj sodeč po sinočnjem nastopu predsednice DZ pa tudi po neformalnih stališčih v koluarjih državnega zbora ne bo omogočila. Referendumi bodo kot vse kaže na posebnem referendumskem dnevu, ko bodo morali volivci letos že petič na volišča. Prva lahko se zgodi, da bi v primeru, če bo dosežen kvorum, Janša sicer dobil kakšnega od referendumov, vendar ne dovolj, da bi zminiral vladne zakone. To bi bil seveda samo obliž na morebitni referendumski poraz.

Kot pravi predsednica DZ, o datumih referendumov ne želi ugibati. Meni pa, da je neprimerno, da bi se referendumi izvedli na dan lokalnih volitev, saj gre za dva različna instituta, ki se financirata iz drugih virov. Lokalne volitve iz lokalnega proračuna, predsedniške pa iz državnega, različni so tudi volilni odbori, pojasnjuje.
Kot pravi, je prav, da se vsi trije referendumi izvedejo na isti dan, proračunu namreč ne želijo povzročati visokih stroškov. Sama meni, da bodo referendumi neuspešni. O referendumu, ki ga napoveduje Aleš Primc glede sprejetja družinskega zakonika, pa je povedala, da se bo državni zbor do tega opredelil, saj gre za izvršitev odločbe ustavnega sodišča in v takšnem primeru referendum ni dopusten.

COMMENTS

Wordpress (0)