Urška Klakočar Zupančič tokrat “retro” zvezda Pelikanovega ateljeja v Celju – TOPNEWS.si

Urška Klakočar Zupančič tokrat “retro” zvezda Pelikanovega ateljeja v Celju

Urška Klakočar Zupančič tokrat “retro” zvezda Pelikanovega ateljeja v Celju

Ne to ni fotomontaža ampak mojstrovina Pelikanovega originalnega steklenega fotografskega ateljeja, zgrajenega leta 1899,ki  se kot dislocirana enota muzeja nahaja na Razlagovi ulici v Celju.  Pelikanov atelje je imel v soboto posebne goste.  Gibanje Svoboda iz Celja je namreč gostilo predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki  se je v družbi  poslanke Janje Sluga in šefice kabineta ministrice Emilije Stojmenove Duh Inge Kobe  vrnila  v “slatka” 20-ta prejšnjega stoletja.

Nič čudnega,  da je Pelikanov atelje navdušil prvo damo slovenskega parlamenta, saj so dvajseta leta 20. stoletja veljajala za prelomna v svetu mode in da se še danes moda zgleduje po kosih izpred skoraj sto let. Nova oblačila, ki posnemajo pretekle čase, imenujemo retro, da razčistimo še ta pojem in njegovo rabo v modnem svetu.

V Celju pa gre za atelje v katerem je vse od konca prve svetovne vojne je v njem deloval znan celjski fotograf Josip Pelikan. Danes je atelje kulturni spomenik državnega pomena, saj je edini ohranjeni primer tovrstnega steklenega fotografskega ateljeja v Sloveniji in eden redkih v Evropi. Slike so seveda takoj postale hit na družbenih omrežjih. Čeprav se na družbenih omrežjih še ni dobro polegel prah zaradi “boksa” v parlamentu, je seveda dogodek takoj zasenčil snemanje filma z Dejanom Zavcem.

 

COMMENTS

Wordpress (0)