Nova naftna vojna: Opec gre proti ZDA – Bidnova administracija pa si ne more privoščiti zvišanja cen nafte pred prihajajočimi volitvami – TOPNEWS.si

Nova naftna vojna: Opec gre proti ZDA – Bidnova administracija pa si ne more privoščiti zvišanja cen nafte pred prihajajočimi volitvami

Nova naftna vojna: Opec gre proti ZDA – Bidnova administracija pa si ne more privoščiti zvišanja cen nafte pred prihajajočimi volitvami

Ta teden se je Opec+ odločil za 2 milijona sodčkov na dan zmanjšati svoje proizvodne cilje. Zakaj je to tako pomembno? Odločitev o zmanjšanju proizvodnje nafte pomeni tudi novo in morda nevarno zaostritev  med državami proizvajalkami in državami porabnicami, zlasti med ZDA in Savdsko Arabijo.

Bela hiša je obtožila skupino Opec+, da se je postavila na stran Rusije, potem ko so se države članice dogovorile o znatnem zmanjšanju črpanja nafte. Bidnova administracija je v luči prihajajočih kongresnih volitev pred srečanjem dlje časa lobirala za povečanje črpanja in pritiskala na arabske države, a neuspešno.

Dogovor med Savdsko Arabijo in Rusijo o zmanjšanju proizvodnje nafte v nasprotju z Washingtonom bi lahko spremenil svetovni energetski red. Za Savdsko Arabijo, ki je že dolgo odvisna od vojaške podpore ZDA, odločitev ponuja novo upanje, da se lahko osvobodi ameriškega pritiska.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je novinarjem dejala, da je jasno, da se Opec+ usklajuje z Rusijo. Predsednik Joe Biden bo s kongresom sodeloval pri zakonodaji, s katero bi zmanjšali nadzor Opeca nad cenami energije, je še sporočila Bela hiša. Kot poroča Financial Times, se v izjavi očitno sklicujejo na protikartelno zakonodajo, znano kot NOPEC, o kateri ameriški zakonodajalci že dlje časa razmišljajo.

Opec in zahodni uvozniki nafte so že leta usojeni na  kolizijo interesov, saj so zaskrbljenost zaradi globalnega segrevanja in energetske varnosti spodbudila vlade po vsem svetu, da omejijo uporabo fosilnih goriv.

Analitiki poudarjajo, da je poteza Savdske Arabije, ki bo škodovala prizadevanjem zahodnih držav za omejitev ruskega prihodka od prodaje nafte, zaznamovala pomemben trenutek v 75 let dolgem energetskem zavezništvu Rijada z ZDA. “Savdska Arabija je Opec postavila na pot trka s svobodnim svetom. Postavili so se na stran Rusije v imenu zaščitenega upravljanja naftnega trga. Potrošniki se medtem po vsem svetu borijo z inflacijo in naraščajočimi življenjskimi stroški,” je komentiral Bill Farren-Price, analitik pri podjetju Enverus. Ob tem pričakuje, da bo Rijad občutil politične posledice.

Odločitev kartela je prišla le nekaj ur po tem, ko so se države EU z ZDA dogovorile o možnosti uvedbe cenovne kapice za rusko nafto, s čimer naj bi pripomogli k stabilizaciji svetovnih cen energije. Savdska Arabija in druge zalivske države, članice Opeca, se bojijo, da bi ta načrt znižal cene nafte na vseh področjih. “To je zelo političen in jasen znak nezadovoljstva Opeca glede omejitve cen nafte. Ne glede na to, ali je omejitev cen dejansko učinkovita, vidijo to kot nevaren precedens,” je dejala Amrita Sen, analitičarka pri Energy Aspects.

Generalni sekretar Opeca Haitham al-Ghais iz Kuvajta medtem trdi, da skupina le zagotavlja varnost in stabilnost za energetske trge. “Vse ima svojo ceno. Energetska varnost ima tudi svojo ceno,” je dejal.

Minister za energijo Združenih arabskih emiratov Suhail Al Mazrouei pa je poudaril, da je skupina osredotočena na preprečevanje strmoglavljenja cen nafte, kot se je to zgodilo leta 2008. Pri tem se ni želel vključiti v razprave o vlogi Rusije na trgu. “V Evropi imajo svojo zgodbo, v Rusiji svojo. Ne moremo se postaviti na stran te ali one države,” je dejal za Financial Times.

COMMENTS

Wordpress (0)