Vodja ruske pravoslavne cerkve, 75-letni patriarh Kiril, z molitvijo za zdravje 70-letnega Vladimirja Vladimiroviča Putina, voditelja Rusije z najdaljšim stažem po Josipu Visarionoviču Džugašviliju Stalinu – TOPNEWS.si

Vodja ruske pravoslavne cerkve, 75-letni patriarh Kiril, z molitvijo za zdravje 70-letnega Vladimirja Vladimiroviča Putina, voditelja Rusije z najdaljšim stažem po Josipu Visarionoviču Džugašviliju Stalinu

Vodja ruske pravoslavne cerkve, 75-letni patriarh Kiril, z molitvijo za zdravje 70-letnega Vladimirja Vladimiroviča Putina, voditelja Rusije z najdaljšim stažem po Josipu Visarionoviču Džugašviliju Stalinu

Predsednik Vladimir Putin je v petek dopolnil 70 let ob laskavih čestitkah svojih podrejenih in prošnji pravoslavnega patriarha Kirila, naj vsi molijo za zdravje vrhovnega voditelja Rusije z najdaljšim stažem po Josipu Stalinu. V Kremlju so sicer ocenili, da ni primerno organizirati praznovanje rojstnega dne ruskega predsednika Vladimirja Putina, ker je “postalo jasno, da zdaj ni primeren trenutek za praznovanje”.

https://twitter.com/Katti_Buchi/status/1578396383781867520

Putin se sooča z največjim izzivom svoje vladavine, potem ko je invazija na Ukrajino sprožila najhujšo konfrontacijo z Zahodom po kubanski raketni krizi leta 1962. Tamkajšnja vojska se muči po vrsti porazov v zadnjem mesecu. Uradniki so pozdravili Putina kot rešitelja sodobne Rusije, medtem ko je patriarh Moskve in vse Rusije prosil državo, naj izreče dvodnevne posebne molitve, da bi Bog Putinu podelil “zdravje in dolgoživost”.

»Molimo te, naš Gospod Bog, za vodjo ruske države Vladimirja Vladimiroviča in te prosimo, da mu daš svojo bogato milost in velikodušnost, mu daš zdravje in dolgoživost in ga rešiš vseh uporov vidnega in nevidnega. sovražniki, utrdite ga v modrosti in duhovni moči, za vse, Gospod usliši in se usmili,« je dejal Kiril.

Putin, ki je obljubil, da bo končal kaos, ki je zajel Rusijo po padcu Sovjetske zveze leta 1991, se sooča z najresnejšo vojaško krizo , s katero se je soočal katerikoli vodja Kremlja v vsaj eni generaciji od sovjetsko-afganistanske vojne 1979-89. Nasprotniki, kot je zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni, pravijo, da je Putin Rusijo zapeljal v slepo ulico proti propadu in zgradil krhek sistem nesposobnih uliznikov, ki se bo nazadnje sesul in zapustil kaos.

Podporniki pravijo, da je Putin rešil Rusijo pred uničenjem s strani arogantnega in agresivnega Zahoda. “Danes praznuje 70 let naš nacionalni voditelj, ena najvplivnejših in izjemnih osebnosti našega časa, patriot številka ena na svetu, predsednik Ruske federacije Vladimir Vladimirovič Putin,” je dejal čečenski voditelj Ramzan Kadirov. “Putin je spremenil globalni položaj Rusije in prisilil svet, da je računal s položajem naše velike države.”

Več kot sedem mesecev po invaziji je Rusija utrpela velike izgube v ljudeh in opremi ter bila v zadnjem mesecu poražena na več frontah, medtem ko je Putinova vojska omahovala od enega ponižanja do drugega. Putin se je zatekel k razglasitvi priključitve ozemelj, ki so le delno pod ruskim nadzorom – in katerih meje po mnenju Kremlja še niso določene – ter zagrozil, da jih bo branil z jedrskim orožjem.

Delna mobilizacija , ki jo je predsednik razglasil 21. septembra, se je odvijala tako kaotično, da je bil celo Putin prisiljen priznati napake in ukazati spremembe. Na sto tisoče moških je zbežalo v tujino, da bi se izognili vpoklicu. Celo običajno zvesti zavezniki Kremlja so obsodili napake vojske – čeprav do zdaj niso kritizirali predsednika.

Putin se znajde pred ponovno oživljajočim, združenim in razširjenim  Natom kljub vztrajanju, da je bila »posebna operacija« v Ukrajini namenjena uveljavljanju ruskih »rdečih črt« in preprečevanju zavezništva, da bi se približalo ruskim mejam.

Znaki zaskrbljenosti so se pojavili iz Kitajske in Indije, na katerih se Rusija vse bolj zanaša kot geopolitični in gospodarski partnerici po zaporednih valovih zahodnih sankcij.

Ko je razmišljal o Putinovem rojstnem dnevu, je nekdanji govornik v Kremlju Abas Galjamov dejal: “Ob obletnici je običajno povzeti rezultate, vendar so rezultati tako obžalovanja vredni, da bi bilo bolje, da obletnici ne bi pritegnili preveč pozornosti.” Putin vlada Rusiji skoraj 23 let, odkar ga je predsednik Boris Jelcin v presenetljivi objavi na silvestrovo leta 1999 izbral za svojega prednostnega naslednika.

Spremembe ustave, sprejete leta 2020, so mu utrle pot do potencialnega vladanja do leta 2036 in ni očitnega favorita, ki bi ga nasledil.

Ohranja popoln urnik sestankov in javnih dogodkov in vedno se zdi, da nadzoruje svoje naloge, na videokonferencah dolgo govori o temah, od energije do izobraževanja. Kremelj je zanikal ponavljajoče se špekulacije o domnevnih zdravstvenih težavah.

Ko je odrasel, je videti, da se Putin vse bolj ukvarja s svojo zapuščino. Junija je svoja dejanja v Ukrajini primerjal s pohodi carja Petra Velikega in nakazal, da sta se oba ukvarjala z zgodovinskimi prizadevanji za ponovno pridobitev ruskih dežel. Putin je vse bolj rad citiral ruskega filozofa Ivana Iljina, ki je trdil, da mora Rusija slediti izjemni mistični in sveti poti, ki bo na koncu vzpostavila red v nepopolnem svetu.

V televizijskem srečanju z učitelji ta teden je Putin pokazal močno zanimanje za še eno epizodo iz zgodovine – kmečki upor v 18. stoletju proti cesarici Katarini Veliki –, ki ga je pripisal “šibkosti centralne oblasti v državi”. Od človeka, ki je več kot dve desetletji dominiral v Rusiji, je zvenelo, kot da so si vzeli k srcu lekcijo: soočen z možnostjo upora mora biti vladar močan in pazljiv.

COMMENTS

Wordpress (0)