(VIDEO) Urška Klakočar Zupančič : “Ta film je bil zelo grdo zlorabljen” – “Film ni bil namenjen tistim, ki so komentirali, pač pa za otroke, ki se borijo za življenje in vedo, kaj je dostojanstvo,” pa dodaja Dejan Zavec – TOPNEWS.si

(VIDEO) Urška Klakočar Zupančič : “Ta film je bil zelo grdo zlorabljen” – “Film ni bil namenjen tistim, ki so komentirali, pač pa za otroke, ki se borijo za življenje in vedo, kaj je dostojanstvo,” pa dodaja Dejan Zavec

(VIDEO) Urška Klakočar Zupančič : “Ta film je bil zelo grdo zlorabljen” – “Film ni bil namenjen tistim, ki so komentirali, pač pa za otroke, ki se borijo za življenje in vedo, kaj je dostojanstvo,” pa  dodaja Dejan Zavec

Ljubljanska pediatrična klinika je izjemen primer javnega zdravstva, je ob obisku poudarila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je kliniko obiskala s poslancem Dejanom Zavcem (Svoboda). Srečala sta se z vodstvom klinike in UKC in si z junaki 3. nadstropja ogledala boksarski film. Otroci so bili še posebej veseli obiska Zavca, je dejala.

Klakočar Zupančič in Zavec sta se ob obisku srečala z v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Markom Jugom in predstojnikom pediatrične klinike UKC Markom Pokornom. Nekatere stvari so jo, kot je predsednica DZ dejala v izjavi za medije po obisku, pretresle. A ji predanost zdravnikov vliva upanje, da bodo otroci kliniko zapustili z največjo možno količino zdravja, ki ga lahko pridobijo.

“Pediatrična klinika je izjemen primer javnega zdravstva. Ne predstavljam si, da bi se otroci z onkološkega oddelka zdravili kjerkoli drugje kot v javni ustanovi. To moramo varovati,” je poudarila.

Pokorn je poudaril, da je pediatrična klinika osrednja otroška bolnišnica v državi, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci iz vse Slovenije. Vsa ekipa zdravstvenih delavcev in drugih zaposlenih se po njegovih besedah po vseh močeh trudi, da otroke pozdravijo, ob tem pa jim nudijo tudi šolanje in kar se da normalno otroštvo. “Stvari, ki jih počnemo, se ne da meriti z nobenim finančnim merilom,” je dejal.

Na vprašanje glede števila obolelih z respiratornimi obolenji na kliniki je Pokorn pojasnil, da so trenutno “na udaru” novorojenci in dojenčki, zato je oddelek za novorojence poln, nekaj novorojencev pa se zdravi na drugih oddelkih.

V zadnjih dveh letih se je epidemiologija okužb dihal spremenila, in se okužbe ne pojavljajo več strogo v obdobju sezon, pač pa respiratorne okužbe krožijo celo leto, je pojasnil.

Trenutno je v porastu število okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), okužba s katerim je nevarna za majhne otroke. “Obeta se pestra jesen in zima,” je dejal in dodal, da so v pripravljenosti tudi na sezono gripe.

Jug se je predsednici DZ zahvalil za obisk, ki po njegovem prepričanju pomeni, da se družba zaveda svojih temeljnih vrednot – otrok. “V to stavbo bomo lahko vstopali v strahu, vendar jo bomo vedno zapustili z upanjem,” je povzel sporočilo obiska.

Zavec in Klakočar Zupančič sta si ob obisku z junaki 3. nadstropja – otroci, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku klinike – ogledala boksarski film, ki je bil posnet v veliki dvorani DZ.

Gre za film, v katerem sta Zavec in Klakočar Zupančičeva simbolni boksarski boj prekinila z rokovanjem in z znakom zlatih pentljic, znakom boja proti otroškemu raku. Nekateri poslanci so dvoboj spremljali iz poslanskih klopi in se jima pridružili v zadnji sceni s sporočilom upanja in podpore.

V SDS so se na vabilo na snemanje filma odzvali kritično. Med drugim menijo, da je tovrsten pristop do tako občutljive problematike, kot je bolezen otrok, močno zgrešen.

“Ta film je bil zelo grdo zlorabljen,” je poudarila Klakočar Zupančič. Kot je dodala, je bil film posnet z dobrim namenom, da bi malim borcem in njihovim družinam vlil upanja. Mnenje o njem si bo lahko po njenih besedah ustvaril vsak sam.

“Film ni bil namenjen tistim, ki so komentirali, pač pa za otroke, ki se borijo za življenje in vedo, kaj je dostojanstvo,” je poudaril Zavec.

COMMENTS

Wordpress (0)