Poljska si želi, da jo ZDA “opremijo” z jedrskim orožjem – V intervjuju za tednik Gazeta Polska je poljski predsednik Andrzej Duda podprl idejo o “delitvi jedrskega orožja” – TOPNEWS.si

Poljska si želi, da jo ZDA “opremijo” z jedrskim orožjem – V intervjuju za tednik Gazeta Polska je poljski predsednik Andrzej Duda podprl idejo o “delitvi jedrskega orožja”

Poljska si želi, da jo ZDA “opremijo” z jedrskim orožjem – V intervjuju za tednik Gazeta Polska je poljski predsednik Andrzej Duda podprl idejo o “delitvi jedrskega orožja”

Poljska je odprta za namestitev jedrskega orožja in je o tej zamisli razpravljala z Združenimi državami, je razkril predsednik Andrzej Duda. Vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jarosław Kaczyński pravi, da “v celoti podpira” idejo.

V intervjuju za tednik Gazeta Polska je bil Duda vprašan o ideji “delitve jedrskega orožja”, Natovega sistema, po katerem države, ki nimajo lastnega jedrskega orožja, gostijo tiste iz drugih držav, ki ga imajo.

“Vedno obstaja potencialna priložnost za sodelovanje v programu souporabe jedrskega orožja,” je odgovoril Duda. »Z ameriškimi voditelji smo govorili o tem, ali ZDA razmišljajo o takšni možnosti. Zadeva je odprta.”

Predsednik pa je poudaril, »da to ne bi bilo jedrsko orožje pod nadzorom Poljske. Sodelovanje pri delitvi jedrskega orožja ne pomeni, da imate lastno jedrsko orožje.

Potem ko je sogovornik poudaril, da so druge države, ki imajo zdaj jedrsko orožje, začele z delitvijo jedrskega orožja, je Duda odgovoril, da čeprav je na to »treba gledati z vidika daljne prihodnosti, sem trdno prepričan, da bo Poljska okrepila svojo varnost. To mora biti naš dolgoročni cilj.”

V odgovoru na intervju je Kaczyński – ki je kot predsednik PiS de facto vodja Poljske – povedal za Polskie Radio, da bi bilo pridružitev Poljske programu delitve jedrskega orožja “zelo dobro” in ga “v celoti podpira”. Marca je Kaczyński dejal, da bi “želel, da bi imela Poljska jedrsko orožje”, vendar je priznal, da je “ta ideja nerealistična”.

Trenutno edine tri članice Nata z lastnim jedrskim orožjem so ZDA, Združeno kraljestvo in Francija. V okviru programa souporabe jedrskega orožja je takšno orožje trenutno tudi v Belgiji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem in v Turčiji.

Od ruske invazije na Ukrajino je Poljska okrepila svoje vojaške zmogljivosti, vključno s povečanjem izdatkov za obrambo na 3 % BDP, kar je ena najvišjih ravni v Natu. Obrambni minister je nedavno izjavil , da bo Poljska imela “najmočnejše kopenske sile v Evropi”.

Zaveznice Nata so prav tako okrepile svojo zavezanost Poljski, vključno z junijsko napovedjo Joeja Bidna, da bodo ZDA na Poljskem vzpostavile stalno vojaško bazo, prvo na vzhodnem krilu Nata.

COMMENTS

Wordpress (0)