(V ŽIVO) Soočenje predsedniških kandidatov v organizaciji Slovenskega konzularnega odbora, ki si ga je v živo ogledal tudi Milan Kučan – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Soočenje predsedniških kandidatov v organizaciji Slovenskega konzularnega odbora, ki si ga je v živo ogledal tudi Milan Kučan

(V ŽIVO) Soočenje predsedniških kandidatov v organizaciji Slovenskega konzularnega odbora, ki si ga je v živo ogledal tudi Milan Kučan

Programske usmeritve izbranih predsedniških kandidatov, predvsem pa njihove poglede na zunanjo politiko in na pospeševanje mednarodnega gospodarskega sodelovanja je danes preverjal Peter Frankl, direktor in glavni urednik časnika Finance.

Na odru Štihove dvorane so se tako v živo pred izbranim občinstvom  v pogovoru s Petrom Franklom predstavili dr. Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, dr. Anže Logar, dr. Nataša Pirc Musar in dr. Vladimir Prebilič.

Soočenja predsedniških kandidatov v organizaciji Slovenskega konzularnega odbora se je poleg številnih častnih konzulov udeležila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon ter številni gospodarstveniki in politiki med njimi tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Delovanje Slovenskega konzularnega zbora je usmerjeno v povečanje prepoznavnosti vloge, ki jo imajo častni konzuli pri krepitvi gospodarskega in širšega mednarodnega sodelovanja Slovenije, pri čemer želijo pod njihovim okriljem združiti čim večje število častnih konzulov, akreditiranih v Sloveniji, in na ta način omogočiti širšo izmenjavo mnenj, dobrih praks in različnih pobud naših članov.

Trenutno je v zbor vključenih več kot 50 častnih konzulov. Slovenski konzularni zbor je bil ustanovljen leta 2011 pod predsedstvom častnega konzula Sejšelov, g. Marka Smoleta, od leta 2015 dalje pa mu predseduje častni konzul Kraljevine Maroko, g. Janez Škrabec.

Šlo je pravzaprav za  prvo soočanje na temo zunanje politike povezane z pristojnostmi predsednika oziroma predsednice republike, kjer sta očitno razliko in poznavanje problematike pokazala izkušena politika  Milan Brglez in Anže Logar, sledil pa jima je Vladimir Prebilič seveda ob zelo provokativnem in kvalitetnem vodenju Petera Frankla, direktorja in glavnega urednik časnika Finance.

“Pred petnajstimi leti si ne bi mislil, da bom vodil soočenje petih predsedniških kandidatov in da bom na tem srečanju najstarejši,” je provokativno začel Frankl in zbrane vprašal ali ne bi bilo boljše, če bi se videli v naslednjih letih v ekzekutivi, ne pa na predsedniškem položaju, glede na leta.

“Profesor ali niste premladi za predsednika države, letnik 74 ste, je Frank izzval Vladimirja Prebiliča, ki je menil, da je letnik 74 “čudovit letnik”. “To je letnik zadnje jugoslovanske ustave, ki je dopolnjena v tem smislu, da je lahko Slovenija izstopila iz Jugoslavije…V bistvu pa nisem več tako mlad, samo dobro izgledam”.

Zoran Milanović je starejši, kot ste vi vi vsi, potem Sergio Mattarella – Italija, Van der Bellen – Austria. To so gospodje, ki že imajo častitljiva leta. Seveda na Madžarskem je predsednica gospa Katarina Novak. Ta je pa mlajša. ampak njih se pa ne voli neposredno.
Spoštovana  doktorica Pirc Musar ali se ne vidite morda v eksekutivi prej, kot pa pri rosnih letih, ko sva oba tako mlada, vi celo mlajši, pa že predsednica? Kandidatka, se je opravil Frank. “V izvršilni veji oblasti bi se gotovo prej postarala, kot na predsedniški funkciji, ker je bolj naporna, stresna in kar se tiče sklepanja gnilih kompromisov” je odgovorila Pirčeva in dodala, da izvršilna veja oblasti pri njej nikoli ni bila intimna opcija. “Imam 54 let in vendarle mislim , da sem sedaj na vrhuncu neke  intelektualne moči,”  je še dodala Pirčeva.

Gospod Cigler Kralj vi se tudi vidite kot predsednika, pa vas vprašam ali ne bo eksekutiva trpela zato, ker ne boste v eksekutivi, je provociral Frankl. “Preizkusil sem se v eksekutivi, preizkusil sem se v stroki, preizkusil sem se zdajle v poslanski funkciji… Lahko vam zagotovim, da če mislite, da sem premlad, bo ta napaka vsako leto manjša”.

“Jaz ne mislim, da ste premladi, jaz samo mislim, da bo eksekutiva trpela, ker ste vi v tej funkciji ,” je  dejal Frankl.

“Jaz se počutim ravno primerne starosti kot kandidat za predsednika republike,” je bil odločen Anže Logar. “A je Sergio Mattarella prestar, ali je Joe Biden prestar,” je zanimalo Frankla. “To je odvisno od države, kjer ta predsednik je. Za tistega, kjer ne velja, da ni prestar, je odgovarjal Logar, ki misli, da je ravno primernih let za predsednika,” je menil Logar.

“Sam se nikakor ne počutim premlad glede na to kakšne funkcije sem že opravljal, zlasti kot predsednik državnega zbora, kjer so nekatere zadeve primerljive v marsičem. Tudi mislim, da imam dovolj diplomatske spretnosti, da bi lahko pomagal, da bo Slovenija prosperirala tudi na tem področju. Drugače pa po dveh mandatih grem v penzijo”.

Nato so predsedniški kandidati soočili mnenja predvsem o zunanji politiki, kjer je bila opazna razlika med odgovori Milana Brgleza, Anžeta Logarja in Vladimirja Prebiliča, ter ostalimi. Soočanje na katerem pa ni bilo kandidata Levice Mihe Kordiša in kandidatke Resnice Sabine Senčar in ki se je začelo ob 17. uri , je trajalo dobri dve uri in smo ga v živo prenašali  na Topnews.si in You Tube kanalu Toptv.si, si lahko ogledate spodaj v videu.

COMMENTS

Wordpress (0)