Vroče polemike pred današnjim glasovanjem o vladnem predlogu družinskega zakonika – DZ kljub nasprotovanju uzakonil pravico istospolnih do posvojitve otrok – TOPNEWS.si

Vroče polemike pred današnjim glasovanjem o vladnem predlogu družinskega zakonika – DZ kljub nasprotovanju uzakonil pravico istospolnih do posvojitve otrok

Vroče polemike pred današnjim glasovanjem o vladnem predlogu družinskega zakonika –   DZ kljub nasprotovanju uzakonil pravico istospolnih do posvojitve otrok

Julija je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo, da neustavnosti v zvezi z družinskim zakonikom odpravi v pol leta. Danes bodo o tem glasovali poslanci, ki so razdeljeni. po mnenju koalicije je skrajni čas, da istospolni dobijo enake pravice kot ostali, po mnenju opozicije pa to ni v skladu z naravnimi zakoni. Pred glasovanjem, sta sinoči v Odmevih, mnenje o tem soočili poslanka Vida Čadonič Špelič NSI in poslanka Levice Nataša Sukič.

 

Kako razgreta je scena kažejo polemike na družbenih omrežjih, kjer so reakcije na sinočnji nastop Čadoničeve, ki je veterinarka in je argumente za nasprotovanje posvojitvam otrok v istospolne skupnosti pogosto iskala v svoji stroki. “Ko mi govorimo o družini, govorimo o družini, ki je zelo normalna, kjer ni odstopanj. Če pa se dogajajo odstopanja, potem mora seveda družba pomagati, da da otroke v posvojitev. Vendar, če da otroka v posvojitev pomeni , da že otrok doživi eno travmo. Zgubi stik s svojo osnovno družino, svojega očeta in mater in verjetno potrebuje naprej ponovno očeta in mater. Vsekakor moramo vedeti, da moramo gledati na pravice otroka, kako se bo ta razvijal, ne na pravice enospolnih oziroma istospolnih partnerjev, ki si želita otroka. In treba je še eno stvar povedati, čemur mi ne nasprotujemo, da v kolikor sta ta istospolna partnerja, eden od njiju biološki oče, oziroma mati, mi temu ne nasprotujemo. Tako, da ga drugi posvoji, ne bi pa radi nekega otroka vrgli v neko družino, v kateri v kateri bo sigurno prikrajšan ali za ljubezen očeta ali za ljubezen matere in to je čisto naravno, kajti ljudje smo zelo različni. Starši smo zelo različni..,”  je sinoči v Odmevih  razlagala Čadoničeva.

Reakcije na njen nastop so bile zelo sovražne, zato ne preseneča, da  so tviti, ki so bili ponoči objavljeni, zjutraj že zbrisani.

 

DZ je sicer danes  z 48 glasovi za in 29 proti sprejel spremembe družinskega zakonika, ki določajo, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb. Istospolnima partnerjema v partnerski zvezi hkrati omogočajo, da skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

https://twitter.com/theevilevi/status/1577040470752264192

Spremembe sledijo ustavni odločbi, objavljeni julija. V skladu z njo je veljavna ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije. Ustavno sodišče je naložilo DZ, da neustavnost odpravi v šestih mesecih.

Določilo je tudi, da do sprememb zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Vlada je kot predlagateljica sprememb poudarila navedbe ustavnega sodišča, da takšne diskriminacije ni mogoče upravičiti s tradicionalnim pomenom zakonske zveze kot skupnosti moža in žene in tudi ne s posebnim varstvom družin. Odločitev po navedbah sodišča ne zmanjšuje pomena instituta tradicionalne zakonske zveze kot življenjske skupnosti moža in žene in ne spreminja pogojev ali posledic sklepanja zakonske zveze med osebama različnega spola. Pomeni zgolj to, da lahko odslej poleg raznospolnih partnerjev zakonsko zvezo sklepajo tudi istospolni partnerji, je še izpostavila vlada.

 

Poslanske skupine koalicije so vladi v svojih stališčih pritrdile, poslanski skupini SDS in NSi pa sta ji oporekali. Po besedah SDS so imeli istospolni pari že do zdaj enake pravice razen posvojitve in oploditve z biomedicinsko pomočjo. Po mnenju NSi pa ni razumljivo, kako ima lahko zveza med moškim in žensko enak pomen kot zveza med istospolnima osebama. Zveza med moškim in žensko je po njihovih navedbah zveza, iz katere po naravi izhaja novo otroško življenje, medtem ko pri zvezi istospolnih ni tako.

V EU je skupno posvojitev otrok za istospolne pare uredilo 13 držav članic, in sicer Avstrija, Belgija, Danska, Finska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska.

COMMENTS

Wordpress (0)