(VIDEO) Brutalno: Epski obračun Spomenke Hribar “na odprti sceni” z Janezom Janšo, ki je bil, prav tako kot Hribarjeva, gost na posvetu o Jožetu Pučniku – TOPNEWS.si

(VIDEO) Brutalno: Epski obračun Spomenke Hribar “na odprti sceni” z Janezom Janšo, ki je bil, prav tako kot Hribarjeva, gost na posvetu o Jožetu Pučniku

(VIDEO) Brutalno: Epski obračun Spomenke Hribar “na odprti sceni” z Janezom Janšo, ki je bil, prav tako kot Hribarjeva, gost na posvetu o Jožetu Pučniku

Čeprav je bilo že iz napovedi današnjega dogodka za naslovom: “Posvet Jože Pučnik – v spominu sodobnikov in zgodovinskem spominu, ki ga je  pripravil Muzej slovenske osamosvojitve jasno, da glede na udeležbo “težkokategornikov” slovenske politike jaso, da ne bo šlo za običajni posvet pa nihče ni pričakoval, da se bo zgodilo nekaj česar v novejši zgodovini mlade države še nismo videli.

https://twitter.com/andrejhoivik/status/1576871964496769024

Posvet se je sicer začel z nagovorom  predsednika republike Borut Pahor zatem pa je sledil  okrogla miza, na kateri bodo sodelovali prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, predsednik SDS in takratni minister za obrambo Janez Janša, takratni zunanji minister Dimitrij Rupel, sin Jožeta Pučnika, Gorazd Pučnik, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar.

Spomenka Hribar je v svojem prispevku: “Prekinjena pot doktorja Jožeta Pučnika,” med drugim dejala, da je bilo usodno, tudi za Jožeta Pučnika samega, njegovo srečanje z Janezom Janšo. “Kakor vsi mi njegovi prijatelji in znanci iz Odbora za varstvo človekovih pravic ga je tudi Jože izjemno cenil. Sta si bila pa v temelju različna, po značaju, po filozofski družboslovni izobrazbi in predvsem po človeški moralni plati.
Jože je bil izjemno tenkočuten za resnico in etiko, v njem ni bilo maščevalnosti in res mu je šlo za Slovenijo, za slovensko državo, pri čemer ni iskal osebnih koristi. Ni bil ne oblastiželjen, ne častihlepen.
Janez Janša pa prav nasprotno, njegova oblastiželjnost se je pokazala že zgodaj, prvič na ravni njegove metodologije vladanja, drugič pa glede vsebine, tretjič in najprej pa je oboje uresničeval. Po Brionskem sporazumu , ki je določal trimesečni moratorij na implementacijo maše plebiscitarne odločitve in razglasitve samostojne suverene RS, je Janša takoj pokazal svojo metodologijo vladanja. Po ideji ali na pobudo doktorja Petra Jambreka je natanko mesec dni po Brionih predlagal rošade čelnih republiških funkcionarjev.
Predsednik izvršnega sveta Lojze Peterle naj bi odšel na položaj predsednika skupščine, predsednik skupščine doktor France Bučar pa na položaj predsednika ustavnega sodišča. Predsednik izvršnega sveta naj bi postal Igor Bavčar. Te rošade naj bi naredil “ad hoc,” ne glede na zakonsko pokritje oziroma nepokritje, torej revolucionarno v narekovajih.
Midva z možem (Tinetom Hribarjem op. av.)  sva ga pred sestankom sveta DEMOS-a dobro uro prepričevala, da naj tega ne stori. Teden dni po Brionski deklaraciji  bi bil ta notranji spor škodljiv navznoter in neresen navzven. Ampak Janša se ni dal prepričati. Kolikor vem je Jože Janši tudi tokrat sledil in ga podprl, a se niso strinjali ostali člani sveta tako , da teh rošad ni prišlo. Ostal, oziroma nastal pa je vtis, da gre za oblast kot tako. In je tudi šlo. Krščanski demokrati, ki so dotlej delali povsem za skupni cilj osamosvojitev, so po tej Janševi akciji previdno delali tudi zase.

Vsebino Janševega političnega programa pa je prišla do izraza v osnutku programa SDZ, ki ga je pripravil za njen kongres v oktobru leta 1991. V osnutku je zapisal: “da se mora celotna družbena struktura premakniti na desno. Če bi bil zapisal, da se bo stranka SDZ zavzemala za klasične vrednote ali tudi klasične krščanske vrednote bi to šlo.
Toda zahteva, da se celotna družbena struktura premakne na desno je avtoritarna zahteva, saj predpostavlja, da bo stranka, ki ima to zahtevo v svojem programu uporabila tudi taka sredstva, da bo to dosegla. In če gre za strukturo celotne družbe uporabila nujne avtoritarne celo totalitarne metode , da bo preoblikovala celotno družbo…”.

Na tej točki je  prvič prišlo do prve prekinitve Spomenke Hribar s strani publike, ki je bila predvsem iz desne provenience in naklonjena Janezu Janši. Zahvaljujoč sinu Jožeta Pučnika, Gorazdu Pučniku se ima Spomenka Hribar zahvaliti , da je svoj referat končala in da se ni vse skupaj končalo s kakšnim hujšim incidentom.

“Z zadnjimi volitvami se je končala tretja Janševa vlada. Že prvi dve sta preformatirali Slovenijo, ta tretja pa jo je skoraj spravila na kolena”. Nato je sledil drugi buren odziv publike in glasno negodovanjem vendar je Spomenka Hribar, po intervenciji Gorazda Pučnika, nadaljevala… “Spremenila se je njena politična pokrajina. Odnosi, ki jih je uveljavila Janševa vlada so bili do drugače mislečih sovražni. Vlada je znova uvedla politično sektaštvo med državljani. Zmerjanja in žalitve od zgoraj navzdol, od vlade, pa še posebej od samega premierja Janše, so postale dnevna politična hrana državljanov. Sovraštvo, primitivni vzgibi ljudi so zablesteli na spletu, na tvitih do nikoli slutene višine, širine in globine. Pa ne le sovražne besede, ves čas socializma niso bili niti enkrat usmerjeni vodni topovi v protestnike, niti niso bili zaplinjevani s solzivcem. Janša naj bi se spomnil, kako smo protestirali na Roški, razgrajali, vpili, trobili z avtomobili za rešitev četverice z Janšo na čelu. Miličniki pa so res gledali samo na to, da ni bilo kakšne nesreče ali provokacije. Odnos do kulture v ožjem pomenu besede, posebej do STA in do RTV v času zadnje Janševe vladavine, so zaznale tudi evropske kulturne in politične institucije. Iz države, ki je imela image svobodoljubne so postali država z represivno vladavino in prišteli so nas med države, ki se nagibajo na desno. Točno to je Janša uresničeval v času svojega vladanja, kar je bil takrat, v oktobru leta 1991, zapisal v osnutku programa SDZ in zaradi česar se je ta samoukinila ….V času tretje Janševe vade smo pristali med državami naklonjenimi skrajno desnim stališčem, med državami, torej tistimi, ki se nagibajo k obuditvi nacifašizma. To je simbolno potrdila čestitka bivšega premierja Janeza Janše zmagovalki italijanskih volitev neofašistki Giorgi Meloni…”.

Celotni nastop Spomenke Hribar in odziv Janeza Janše si oglejte v spodnjem videu. Gre za “spopad titanov” kakšnega vsaj v neposrednem duelu  še niste vdeli.

COMMENTS

Wordpress (0)