Ruska duma formalizira priključitev Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja – TOPNEWS.si

Ruska duma formalizira priključitev Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja

Ruska duma formalizira priključitev Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja

Rusija po odločitvi o priključitvi štirih ukrajinskih regij nadaljuje dejavnosti za formalizacijo sporne aneksacije, ki je Kijev in mednarodna skupnost ne priznavata. O priključitvi Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja bo tako danes odločala ruska duma. Ukrajinska vojska na ozemljih, ki si jih lasti Moskva, medtem beleži uspehe proti Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek slovesno razglasil priključitev samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk ter regij Herson in Zaporožje Rusiji, nato pa je dumi v ratifikacijo predložil štiri sporazume o njihovem pristopu. Sporazumi predvidevajo, da bodo ta ozemlja vključena v Rusko federacijo kot nove regije v mejah, določenih na dan njihove ustanovitve in priključitve Rusiji.

Rusko ustavno sodišče je v nedeljo potrdilo priključitev regij Rusiji in jo razglasilo za skladno z ustavo. Danes pa bo o tem odločal še spodnji dom ruskega parlamenta.

Predsednik dume Vjačeslav Volodin je dan pred glasovanjem povedal, da bo duma glasovala o predlogu amandmaja k ustavi v zvezi s priključitvijo Doneške in Luganske ljudske republike ter regij Herson in Zaporožje, kot tudi o ratifikaciji sporazumov v zvezi z aneksijo. Poslanci naj bi po pričakovanjih predloge podprli.

Ukrajinska vojska je medtem zabeležila pomemben uspeh v vzhodni regiji Doneck, eni od štirih, ki si jih lasti Moskva. Kijev je namreč v nedeljo potrdil, da so njihove enote po umiku ruskih sil prevzele popoln nadzor nad strateško pomembnim mestom Liman.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem zagotovil, da bo ukrajinska vojska v naslednjem tednu dni na vzhodu države ponovno prevzela nadzor nad še več območji.

COMMENTS

Wordpress (0)