(VIDEO) “Želijo nas videti kot sužnje, da bi nas spremenili v kolonijo” – Vladimir Putin o Zahodu, ob podpisu dokumentov o priključitvi štirih ukrajinskih regij – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Želijo nas videti kot sužnje, da bi nas spremenili v kolonijo” – Vladimir Putin o Zahodu, ob podpisu dokumentov o priključitvi štirih ukrajinskih regij

(VIDEO) “Želijo nas videti kot sužnje, da bi nas spremenili v kolonijo” – Vladimir Putin o Zahodu, ob podpisu dokumentov o priključitvi štirih ukrajinskih regij

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji, skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od štirih regij. Kijev je opozoril, da je “spoštovanje volje ljudstva edina pot do miru” in pozval, naj takoj ustavijo vojaške operacije.

“Rezultati referendumov so dobro znani in prepričan sem, da bo zvezna skupščina podprla štiri nove subjekte Rusije, ker je to volja milijonov ljudi,” je uvodoma dejal Putin. Rezultate referendumov je označil za “naravno in neodtujljivo pravico” prebivalcev, ki je zapisana tudi v Ustanovni listini Združenih narodov, poroča britanski BBC.

“Za vedno bodo postali naši državljani,” je ruski predsednik Vladimir Putin dejal uradnikom na slovesnosti v Kremlju, preden je podpisal dokumente o priključitvi štirih okupiranih regij v Ukrajini.

“Ukrajinske oblasti bi morale ta izraz volje ljudstva sprejeti z velikim spoštovanjem. To je edina pot do miru,” je poudaril in ponovil, da bo Rusija svojo deželo zaščitila z vsemi sredstvi, ki jih ima, da bi “njenemu ljudstvu zagotovila varno življenje”. Ukrajino je nato pozval, naj nemudoma ustavi vojaške operacije in se usede za pogajalsko mizo.

Ponovil je tudi obtožbe, da si Zahod vse od razpada Sovjetske zveze prizadeva Rusijo spraviti na kolena. “Ne želijo nas videti kot svobodno družbo. Želijo nas videti kot sužnje, zato tudi vodijo hibridno vojno proti nam, da bi nas spremenili v kolonijo” je v svojem govoru pojasnil ruski predsednik in dodal, da si Zahod želi prevzeti Rusijo s svojimi valutami in tehnološkim razvojem.

“Zahod je pripravljen iti čez vse, da bi ohranil svoj neokolonialni sistem, ki mu omogoča ropanje vsega sveta,” je opozoril in dejal, da si Rusija ne prizadeva za ponovno vzpostavitev Sovjetske zveze. “ZSSR ni več. Preteklosti ne moremo vrniti. In Rusija je ne potrebuje več,” je še dodal.

Po priključitvi štirih regij si bo po njegovih besedah Rusija prizadevala obnoviti porušena mesta in vasi ter razviti tamkajšnjo infrastrukturo, zdravstvene institucije in šole, pri čemer pa ni omenil, da je to infrastrukturo uničila ravno Rusija.

Putin je nato postavil na glavo trditve številnih svetovnih voditeljev, ki so nedavno dejali, da je invazija na Ukrajino ključno vplivala na cene energentov. “Rusija ni izvor energetskih težav Evrope,” je dejal in pojasnil, da je energetska kriza posledica “večletnih napačnih politik”, ki so se odvijale že veliko pred vojno v Ukrajini.

Prav tako je obtožil Zahod za eksplozije, ki so povzročile uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in 2. “Sankcije Zahodu ne zadostujejo, zato je prešel na sabotažo. Z organizacijo eksplozij so dejansko začeli uničevati evropsko energetsko infrastrukturo,” je dejal in ponovil, da je vsakomur jasno, kdo ima od tega največje koristi.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 sta v zadnjih mesecih v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija – domnevno iz maščevanja zaradi sankcij Zahoda po invaziji na Ukrajino – zmanjšala oziroma celo prekinila dobavo plina v Evropo. Mnogi na Zahodu so po eksplozijah na plinovodih v začetku tedna s prstom pokazali na Rusijo, Kremelj pa je obtožbe zavrnil kot “neumne in absurdne”.

Putinovo današnje priznanje priključitve okupiranih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson prihaja po tem, ko so tamkajšnje proruske oblasti v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Po preštetju vseh glasovnic naj bi v Donecku za priključitev Rusiji glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa nekaj več kot 87 odstotkov.

Ukrajina in zahodne države so medtem referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Rusija si je sicer že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost prav tako ne priznava.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

“Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

“Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (…), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču”, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Zelenski. “Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo,” je dejal Zelenski.

“Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak,” je ponovil ukrajinski predsednik.

 

COMMENTS

Wordpress (0)