Putin bo podpisal… – TOPNEWS.si

Putin bo podpisal…

Putin bo podpisal…

Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij, kjer so proruske oblasti v preteklem tednu uspešno izvedle referendume o priključitvi k Rusiji. Slavnostna ratifikacija se bo predvidoma začela ob 15. uri po lokalnem času, so v četrtek sporočili iz Moskve.

“Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju,” je novinarjem v četrtek povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov in napovedal, da bo imel Putin na slovesnosti tudi obsežen govor.

Iz Moskve so sporočili še, da bosta kljub petkovi razglasitvi oba domova ruskega parlamenta o priključitvi regij odločala v ponedeljek in torek.

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Po preštetju vseh glasovnic naj bi v Donecku za priključitev Rusiji glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo, so sicer v četrtek ponoči prispeli v Moskvo. Regijo Herson zastopa Vladimir Saldo, Doneck Denis Pušilin, Zaporožje Jevgenij Balicki, regijo Lugansk pa Leonid Pasečni.

Ukrajina in zahodne države so medtem referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Rusija si je sicer že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost prav tako ne priznava.

ZDA ne bodo nikoli priznale poskusov Rusije, da si priključi dele ukrajinskega ozemlja, je v četrtek zatrdil ameriški predsednik Joe Biden. Podobno je bil pred danes predvideno razglasitvijo Kremlja o priključitvi štirih regij kritičen tudi zunanji minister Antony Blinken. Senat je medtem odobril 12 milijard dolarjev nove pomoči Ukrajini.

Biden je zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli priznale izidov lažnih ruskih referendumov na zasedenih ozemljih Ukrajine. Referendume je označil za grobo kršitev mednarodnih načel. “Glede tega želim biti zelo jasen. ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale zahtev Rusije po suverenih ozemljih Ukrajine,” je dejal Biden na srečanju z voditelji pacifiških otokov v Washingtonu. “Tako imenovani referendumi so bili prevara, popolna prevara. Rezultati so bili izdelani v Moskvi. Resnična volja ukrajinskega ljudstva se kaže vsak dan, z žrtvovanjem življenj za obrambo neodvisnosti države,” je dejal Biden.

Državni sekretar Antony Blinken je referendume označil za žalitev mednarodnega miru. “Kremeljski navidezni referendumi so jalovo prizadevanje, da bi prikrili to, kar pomeni nadaljnji poskus zavzetja ozemlja v Ukrajini,” je dejal Blinken v izjavi.

Ameriški senat je medtem potrdil 12 milijard dolarjev nove gospodarske in vojaške pomoči Ukrajini. Ukrep vključuje tri milijarde dolarjev za orožje, oskrbo in plače za ukrajinsko vojsko ter pooblašča predsednika Bidna, da odredi Pentagonu, naj Ukrajini pošlje za 3,7 milijarde dolarjev svojega orožja in materiala. Ukrajina bo dobila tudi 4,5 milijarde dolarjev za ohranjanje stabilnosti državnih financ in delovanje vlade.

“Sedem mesecev od začetka konflikta je popolnoma jasno, da je ameriška pomoč v veliki meri pomagala ukrajinskemu ljudstvu, da se je uprlo Putinovi zlobni in podli agresiji,” je dejal vodja senatne večine Chuck Schumer.

Pomoč je sicer del kratkoročnega podaljšanja zveznega proračuna. Proračunsko leto 2022 se namreč izteče danes in demokrati ter republikanci se za proračun za leto 2023 še niso uspeli dogovoriti.

COMMENTS

Wordpress (0)