Hrvaška bo na javnih objektih postavila 22 sončnih elektrarn – TOPNEWS.si

Hrvaška bo na javnih objektih postavila 22 sončnih elektrarn

Hrvaška bo na javnih objektih postavila 22 sončnih elektrarn

Hrvaška bo dobila 22 sončnih elektrarn s skupno močjo 1 MW na strehah javnih zgradb. Projektni partnerji so na konferenci v Poreču napovedali začetek izvajanja projekta Dobra energija – sončna energija za energetski prehod.

Javne zgradbe v Istrski županiji, Cresu, Čakovcu, Zaprešiću in Ivanić-Gradu bodo opremljene z 22 sončnimi elektrarnami s skupno močjo 1 MW. Projektni partnerji so na konferenci v Poreču napovedali, da bodo objekti, od katerih jih je v Istri načrtovanih sedem, dokončani do pomladi 2024.

Projekt je vreden 1,4 milijona evrov, od tega je bilo 1,1 milijona evrov pridobljenih iz evropskih sredstev.

Projekt bo izvedla Istrska županija. Njeni partnerji so lokalne oblasti Poreča, Pule, Cresa, Čakovca, Zaprešića in Ivanić-Grada, Istrska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) in dva bilateralna partnerja iz Norveške: Greenstaat Energy in Stiftelsen. Seed Forum Norveška.

Islandija, Lihtenštajn in Norveška so zagotovile nepovratna sredstva prek finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora (EGP) 2014–2021 v okviru programa Energija in podnebne spremembe. Projekt je dobil soglasje hrvaškega ministrstva za regionalni razvoj in sklade EU.

Nove solarne kapacitete v Istrski županiji in drugih mestih bodo omogočile aktivnejše vključevanje občanov v prehod na obnovljive vire energije, so sporočili partnerji projekta.

COMMENTS

Wordpress (0)