(VIDEO) “Raje bom verjel, da so volivke in volivci v Italiji izbrali zase najboljšo vlado, pri tem jim želim vso srečo in čestitam vsem zmagovalcem volitev”- Robert Golob se v tem trenutku ne obremenjuje s “temnimi scenariji ” glede izida volitev v Italiji – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Raje bom verjel, da so volivke in volivci v Italiji izbrali zase najboljšo vlado, pri tem jim želim vso srečo in čestitam vsem zmagovalcem volitev”- Robert Golob se v tem trenutku ne obremenjuje s “temnimi scenariji ” glede izida volitev v Italiji

(VIDEO) “Raje bom verjel, da so volivke in volivci v Italiji izbrali zase najboljšo vlado, pri tem jim želim vso srečo in čestitam vsem zmagovalcem volitev”- Robert Golob se v tem trenutku ne obremenjuje s “temnimi scenariji ” glede izida volitev v Italiji

Premier Robert Golob je po nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji, na katerih je zmagala stranka Bratje Italije, danes izrazil pričakovanje, da bo dialog z Italijo tudi po oblikovanju nove vlade v Rimu tako kot doslej potekal še naprej popolnoma normalno. Čestital je vsem zmagovalcem volitev.

Izpostavil je, da se je treba zavedati, da živimo v Evropski uniji, ki je zveza enakopravnih držav, v katerih se politika menja, tako kot se menja tudi v Sloveniji.

“Prepričan sem, da samo menjava usmeritve neke vlade znotraj EU ne more biti na noben način nekaj, kar bi nas moralo resno skrbeti, zato ker EU temelji na istih vrednotah, to so vrednote postvojne ureditve, v katerih ni prostora za fašizem,” je pojasnil.

Zato se ne želi obremenjevat z napovedmi. Raje verjame, da so italijanski volivci in volivke “izbrali zase najboljšo vlado”, in jim je pri tem zaželel vso srečo.

Slovensko manjšino v Italiji je označil kot eno od zmagovalk na volitvah, glede na to, da vse kaže, da je bila senatorka slovenskih korenin Tatjana Rojc znova izvoljena v senat. “Mogoče je tudi ta mala zmaga tista, ki nas lahko navdaja z optimizmom, tudi za slovensko manjšino. Za kaj več pa bo potreben čas,” je dejal ter se znova zavzel za spoštljiv dialog, tudi na meddržavni ravni.

V opozicijski SDS so čestitali italijanski desnici za zmago na volitvah. Hkrati je prvak stranke Janez Janša od slovenske vlade zahteval, da “nadgradi dobre odnose” z Italijo. “Brez ideoloških blodenj,” je zapisal v tvitu. Podobno je v DZ menil poslanec SDS Branko Grims.

Kot je zapisal Janša v tvitu, je v Italiji v nedeljo zmagala “demokratična desnica”, Grims pa je v izjavi novinarjem po seji državnega zbora ocenil, da je v Italiji prišlo “silovite zmage” desnice. “Zmagal je razum, razvojno naravnana Evropa in samo upam, da bo to zgled za celotno Evropo, ker je to prava pot naprej”, je dejal in čestital vsem vodjem desnih strank, tudi vodji postfašističnih Bratov Italije Giorgi Meloni.

Grims je zavrnil je kritike, da Bratje Italije zagovarjajo fašistične vrednote. “Levičarji vsakič, ko izgubijo, nasprotnika označijo za fašiste ali rasiste,” je dejal.

Glede morebitne spremembe položaja Slovencev v Italiji zaradi nove desne italijanske vlade pa je menil, da je treba od slovenske vlade zahtevati, da ustvari prijateljske stike in odnose z Italijo, saj bi to omogočilo rešitev morebitnih problemov.

Dosedanja italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je bila v nedeljo znova izvoljena v italijanski senat, sicer meni, da zmaga desnice v Italiji ne prinaša nič dobrega slovenski manjšini.

COMMENTS

Wordpress (0)