(VIDEO) Na shodu v podporo javni RTV Slovenija tudi nekdanji predsednik Milan Kučan ter predsedniški kandidata Ivo Vajgl in Miha Kordiš – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na shodu v podporo javni RTV Slovenija tudi nekdanji predsednik Milan Kučan ter predsedniški kandidata Ivo Vajgl in Miha Kordiš

(VIDEO) Na shodu v podporo javni RTV Slovenija tudi nekdanji predsednik Milan Kučan ter predsedniški kandidata Ivo Vajgl in Miha Kordiš

Zvečer je v sklopu današnje celodnevne stavke novinarjev na Trgu republike potekal shod v podporo javni RTV Slovenija (RTVS), ki se ga je udeležil večji del tam zaposlenih novinarjev. Ti so se med drugim zavzemali za uresničevanje javnega interesa, spoštovanje etičnih standardov in umik škodljivih sklepov programskega sveta.

Novinarje so prišli podpret tudi nekateri politiki, med njimi dva predsedniška kandidata Ivo Vajgl in Miha Kordiš, prav tako pa ni manjkal tudi nekdanji predsednik Milan Kučan.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je poudarila, da gre za že tretji stavkovni dan proti škodljivim ukrepom vodstva RTV. “Stavko smo napovedali 13. maja, štiri mesece kasneje pa so razmere, še posebej na javni televiziji slabe in grozljive, zato zahtevamo vljudnost in kulturo dialoga,” je dejala.

Kot je dodala, so vodstvo javne RTV hiše in programske svetnike pozvali naj Uroša Urbanije ne imenujejo za direktorja televizije in za to navedli nešteto razlogov. Kot eno od zahtev stavke je navedla tudi njegov odhod z RTV. Opozorila je na dejstvo, da je Urbanija z blagoslovom generalnega direktorja in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa na dan stavke prevzel urejanje Poročil, Dnevnika in Odmevov, s tem pa prevzel stavko in jo oviral.

Milinkovićeva je še povedala, da je za ponovno vzpostavitev spoštljivega okolja na RTV pripravljena iti do konca. “Vsem škodoželjnežem povem, da bomo zdržali dokler ne odidejo, in bomo na RTV spet lahko delali profesionalno, etično in odgovorno. Vodilni nam delo odrekajo, nas javno šikanirajo, premeščajo odgovorne kolege, namesto njih pa se pojavljajo ljudje, ki niso usposobljeni za svoje delo,” je povedala. Dodala je še, da je stavka kljub oviranju uspela, saj so stavkala vsa uredništva in da se bodo proti cenzuri borili še naprej.

Spregovorila je tudi predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik, ki je poudarila, da je vedno več tistih, ki podpirajo avtonomno RTV in za njo tudi stavkajo. “Skupaj smo močnejši in se borimo, da nam ne bodo vzeli pravice do obveščenosti, informiranja in demokracije,” je poudarila.

Dodala je, da si bodo morali novinarji sami izboriti tisto, kar pripada vsem Slovenkam in Slovencem, torej javno televizijo, kolegom na RTV pa je izrekla tudi podporo vseh novinarskih sindikatov, ki podpirajo stavko.

Vsi govorci so se strinjali, da bitka za RTV še ni izgubljena in se spodbujali pri nadaljnji borbi za izboljšanje razmer na javni televiziji. Strinjali so se, da stavkajo proti uničenju javnega interesa, razgradnji informativnega programa, posegom v novinarsko delo in grožnjam s prekinitvami delovnih pogodb.

“Ostanimo novinarstvo, ne samo ker tisti, ki rušijo RTV to niso, temveč, ker je to edino za kar se lahko borimo. Novinarji se za resnico, demokracijo in svobodo lahko borimo le s svojim delom izven območja udobja in zdaj smo in še dolgo bomo izven tega območja. S svojim delom se lahko neposredno spopadamo s tistimi, ki nas želijo zaustaviti, zatorej nazaj k osnovam, k pisanju, snemanju in zgodbam, kjer nismo protagonisti, ali pa nas zasluženo ne bo več,” pa je za shod zapisal dolgoletni vojni poročevalec Boštjan Videmšek.

Pesnik Boris A. Novak je posebej za dogodek napisal sonet Repatec za javno RTV, ki ga je udeležencem tudi prebral. Poleg njega pa so med drugim nekaj besed v podporo stavki izrekli tudi režiser in pisatelj Goran Vojnović, nekdanji veslač Iztok Čop, profesor Mitja Žagar, hrvaška novinarka in predsednica Evropske zveze novinarjev Maja Sever, pravnik Dragan Petrovec, sociolog Jože Vogrinc in član programskega sveta RTVS Sašo Hribar.

Gašper Andrinek in Tatjana Pirc sta shod vodila in ga zaključila z geslom “RTV smo! Nikogaršnji hlapci!”

COMMENTS

Wordpress (0)