(V ŽIVO) “Ognjeni krst” Roberta Goloba – Pri odgovoru Alenki Jeraj, glede sprememb družinskega zakonika, je Golob citiral papeža Frančiška: ” Vsi smo božji otroci in da bog med njimi ne bo razlikoval, saj so vsi njegovi otroci enaki” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Ognjeni krst” Roberta Goloba – Pri odgovoru Alenki Jeraj, glede sprememb družinskega zakonika, je Golob citiral papeža Frančiška: ” Vsi smo božji otroci in da bog med njimi ne bo razlikoval, saj so vsi njegovi otroci enaki”

(V ŽIVO) “Ognjeni krst” Roberta Goloba –  Pri odgovoru Alenki Jeraj, glede sprememb družinskega zakonika, je Golob citiral papeža Frančiška: ” Vsi smo božji otroci in da bog med njimi ne bo razlikoval, saj so vsi njegovi otroci enaki”

Premier Robert Golob je danes v DZ v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Breznika (SDS) branil odločitev vlade o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Kot je dejal, je postopek potekal v skladu zakonom o zunanjih zadevah in da se je zunanja ministrica Tanja Fajon pred odločanjem vlade ustno posvetovala s predsednikom republike.

Premier je pojasnil, da to dvoje izhaja iz vseh informacij ministrstva za zunanje zadeve in tudi iz informacij njegovih svetovalcev v kabinetu.

Predsednik republike Borut Pahor je sicer zatrdil, da se Fajonova o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kar je danes izpostavil tudi Breznik. Zunanja ministrica, proti kateri je SDS zaradi odpoklica Kajzerja vložila interpelacijo, pa po drugi strani vztraja, da sta se s Pahorjem o tem pogovarjala, in sicer tri dni pred odločitvijo vlade. “O tem, kdo je tisti, ki zavaja javnost, bosta ministrica in predsednik razčistila sama,” je danes dejal premier.

Vlada je 15. septembra sprejela odločitev za odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah, ker je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši. Odločitev mora na koncu podpisati tudi predsednik republike, ki je napovedal, da bo to storil po vrnitvi iz New Yorka, a je ob tem izrazil tudi nezadovoljstvo glede postopka, menil pa je tudi, da je bila sankcija z odpoklicem veleposlanika “nesorazmerna”.

Postopek, po katerem je bil veleposlanik Kajzer razrešen, je po besedah premierja natančno enak dvema postopkoma v zadnjih desetih letih, to je v mandatu predsednika Pahorja, v katerih sta bila razrešena še dva druga veleposlanika. Vsi postopki razrešitve so v zadnjih desetih letih na ministrstvu za zunanje zadeve potekali na enak način, je zatrdil Golob.

“Veleposlanik na tako pomembni funkciji in s tako dolgim stažem bi moral vedeti, da mora na prvo mesto vedno postavljati interes države in če je v postopku zaznal karkoli spornega, bi lahko o tem obvestil svojega predstojnika,” je v DZ poudaril premier. Če veleposlanik Kajzer meni, da njegov predstojnik ni zunanje ministrstvo, ampak predsednik SDS, potem po Golobovih besedah morda ne pozna zakona o zunanjih zadevah.

Breznik pa je dejal, da zakon o zunanjih zadevah med drugim določa, da se dokumente MZZ, o katerih govori 45. člen zakona, lahko posreduje funkcionarjem, ki sodelujejo pri izvajanju zunanje politike. Kot je poudaril, je Janez Janša poslanec DZ in član parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

Trditev poslanca SDS, po kateri je predstojnik veleposlanika v ZDA katerikoli poslanec in funkcionar in da lahko depešni sistem uporabimo ali zlorabimo zato, da obveščamo kogarkoli od funkcionarjev, je po besedah premierja “zelo raztegnjena interpretacija zakona in predvsem pravilnikov, ki veljajo na zunanjem ministrstvu”.

Premier je ob tem kot “politično smešne” zavrnil Breznikove očitke, da sta Gibanje svoboda in SD favorizirala predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ko je MZZ diplomatsko-konzularnim predstavništvom z depešo naložilo objavo njenega naslova, kjer zbira podpise podpore. Kot je poudaril Golob, imata Gibanje svoboda in stranka SD svojega skupnega predsedniškega kandidata, ki bo na volitvah konkurent te kandidatke.

Na Breznikovo vprašanje, ali je bil Kajzer žrtev politične trgovine, da bi njegovo mesto prevzela nekdanja podpredsednica Svobode Marta Kos, pa je premier Golob odgovoril, da gre za popolno laž in insinuacijo, ki nima nobene osnove.

Premier Robert Golob je na današnji seji DZ na vprašanje poslanke SDS Alenke Jeraj o spremembah družinskega zakonika spomnil, da je te spremembe državnemu zboru naložilo ustavno sodišče. To pa je po njegovih besedah “nad ljudsko voljo”.

Jerajeva je predsednika vlade vprašala, ali se mu zdi prav, da “sprejme spremembe družinskega zakonika, ki jih je večina državljank in državljanov že večkrat zavrnila na referendumu”.

Ustavno sodišče je namreč istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok, DZ pa naložilo, da uveljavi te spremembe.

Jerajeva je dejala, da je danes registriranih 250 istospolnih partnerskih zvez. Evropska konvencija o človekovih pravicah zakonsko zvezo omejuje na skupnost moškega in ženske, njen pomen pa je v snovanju družine, prav tako v konvenciji o človekovih pravicah ni pravice do posvojitve, zato po njenem mnenju to ni človekova pravica.

Golob je dejal, da v družbi o tem vprašanju ni enotnega mnenja, sam pa je že v predvolilni kampanji dejal, da s temami, o katerih ni družbenega konsenza, ne bodo “silili naprej”. A spremembe družinskega zakonika niso stvar politične volje, je opozoril, saj jim je spremembe družinskega zakonika naložila ustavno sodišče. “Če kdorkoli misli, da lahko ta vlada vpliva na ustavno sodišče, kako naj odloča o tem, se zelo moti,” je dejal.

Ustavno sodišče je tisto, ki mora skrbeti, da se spoštuje ustavni red in da so zagotovljene pravice vsem enako, je dejal. Spremembe družinskega zakonika so tako stvar uveljavitve sodbe ustavnega sodišča, ki nalaga spoštovanje ustavnega reda, je dejal. “Nekaterim strankam je to bliže, nekaterim je dlje, eni bi najraje zanikali celoten sodni sistem,” je dejal. Poudaril je, da bo sam ustavno sodišče spoštoval, tudi takrat, ko ne bo odločilo njemu v prid, ker verjame v pravno državo, ki je temelj civilizacije.

Ob tem je Jerajevi je citiral papeža Frančiška, ki je lani dejal, da “smo vsi božji otroci in da bog med njimi ne bo razlikoval, saj so vsi njegovi otroci enaki”. Papež tako po mnenju Goloba sporoča isto kot ustavno sodišče, “da ne moremo ljudi razlikovati samo zato, ker mogoče niso enaki nam”.

Poslanka SDS je predsedniku vlade postavila še vprašanje v zvezi z “uvajanjem teorije spola in LGBTQ+ ideologije v šolski sistem”. Menijo namreč, da so otroci v času, ko šele izgrajujejo svojo osebnost, ko nanje močno vpliva okolje, v katerem živijo, dovzetni za marsikaj.

Golob je odgovoril, da učnih načrtov ne pripravlja vlada, še manj jih zapiše v zakon. V kolikor pa SDS moti odločba ustavnega sodišča, pa imajo na razpolago vse zakonske možnosti ustavne pritožbe, “kar veste bolje od mene”, je dejal.

Jerajeva je ocenila, da se Golob izogiba odgovoru, zato je o tem vprašanju predlagala poglobljeno razpravo. DZ bo o tem predlogu glasoval v sredo.

Dogajanje v DZ-ju  izjavo predsednika vlade Roberta Goloba  prenašamo v živo na Topnews.si  in Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)