Italijanska levosredinska Demokratska stranka priznala volilni poraz – Skoraj 80 let po Mussoliniju pa bo državo vodil blok skrajno desnih strank, poroča Bloomberg – TOPNEWS.si

Italijanska levosredinska Demokratska stranka priznala volilni poraz – Skoraj 80 let po Mussoliniju pa bo državo vodil blok skrajno desnih strank, poroča Bloomberg

Italijanska levosredinska Demokratska stranka priznala volilni poraz – Skoraj 80 let po Mussoliniju pa bo državo vodil blok skrajno desnih strank, poroča Bloomberg

Glavna italijanska levosredinska skupina, Demokratska stranka (PD), je v ponedeljek zgodaj priznala poraz na nacionalnih volitvah in dejala, da bo največja opozicijska sila v naslednjem parlamentu. Začasni rezultati so pokazali, da je desničarsko zavezništvo pod vodstvom stranke Giorgie Meloni Bratje Italije dobilo okoli 43 % glasov in je na poti k jasni večini v parlamentu .

Premierski položaj se nasmiha njeni voditeljici Giorgii Meloni, ki je ponoči že ocenila, da so Italijani poslali jasno sporočilo v prid desni vladi pod vodstvom Bratov Italije. Obljubila je vladanje za vse Italijane.

https://twitter.com/CriollaR1/status/1574202131443175424

“To je žalosten večer za državo,” je dejala Debora Serracchiani, visoka poslanka PD, novinarjem v prvem uradnem komentarju stranke o rezultatu. “(Desnica) ima večino v parlamentu, ne pa tudi v državi.”

Italija je morda blizu tega, da bo dobila svojo prvo predsednico vlade, skoraj 80 let po Mussoliniju pa bo državo vodil blok skrajno desnih strank. Vse oči so uprte v Giorgio Meloni.

Desni tabor, v katerem sta še Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija, naj bi imel večino tako v poslanski zbornici kot senatu. Bratom Italije po podpori sledi Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette, ki se ji obeta okrog 19 odstotkov glasov. Na tretjem mestu je Gibanje pet zvezd Giusepeja Conteja, ki naj bi ga podprlo okrog 15 odstotkov ljudi. Udeležba je bila s 64 odstotki izjemno nizka.

Po projekcijah RAI na podlagi 21 odstotka vzorca glasov naj bi  desni blok Melonijeve dobil najmanj 114 sedežev v senatu – 10 več, kot je potrebno za večino. Njena koalicija je dobila 43 odstotkov glasov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)