“Pogosteje in pozorneje berite Putina,” je svetu sporočil Lavrov, ko so ga novinarji vprašali, kaj sledi v zvezi z rusko invazijo na Ukrajino – TOPNEWS.si

“Pogosteje in pozorneje berite Putina,” je svetu sporočil Lavrov, ko so ga novinarji vprašali, kaj sledi v zvezi z rusko invazijo na Ukrajino

“Pogosteje in pozorneje berite Putina,” je svetu sporočil Lavrov, ko so ga novinarji vprašali, kaj sledi v zvezi z rusko invazijo na Ukrajino

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sobotnem nastopu na splošnem zasedanju Generalne skupščine ZN kritiziral Zahod in dejal, da želijo ZDA z zaveznicami uničiti Rusijo. Referendume o priključitvi Rusiji, ki potekajo na okupiranih ozemljih v Ukrajini, je branil, češ da Rusi tam živijo že stoletja.

Uradna rusofobija na Zahodu je neverjetna, celo groteskna, je dejal Lavrov. “Ne le, da jih ni sram razlagati, da želijo vojaško poraziti našo državo, razlagajo celo, da bodo uničili in zlomili Rusijo,” je dejal. Zatrdil je, da skušajo ZDA ves svet spremeniti v svoje dvorišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede referendumov na zasedenih ozemljih v Ukrajini, ki so se začeli v petek in bodo trajali do torka, je Lavrov dejal, da ljudje zase želijo ozemlje, kjer so njihovi predniki živeli že stoletja. Dejal je, da bo Rusija spoštovala njihovo voljo, medtem ko je Zahod jezen. Zunanji minister Sergej Lavrov, je  ko so ga novinarji na Generalni skupščini ZN razjezili o tem, kaj sledi v zvezi z rusko invazijo na Ukrajino, je dejal: “Putina bi morali brati pogosteje in pozorneje.”

Zunanji minister Sergej Lavrov, ki so ga novinarji na generalni skupščini Združenih narodov razjezili o tem, kaj sledi ruska invazija na Ukrajino, je imel preprost nasvet.

 

Na novinarski konferenci po nastopu je Lavrov še dejal, da EU postaja “avtoritarna, diktatorska entiteta”.

V odgovoru na novinarsko vprašanje o ruski uporabi jedrskega orožja je bil Lavrov precej ohlapen. “Imamo doktrino jedrske varnosti, ki je javen dokument. V njem so navedeni primeri, ko se jedrsko orožje lahko uporabi,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne želi uporabiti jedrskega orožja, tako kot se ne želi še naprej bojevati s svojo “posebno vojaško operacijo” proti Ukrajini. Toda še vedno se bori – ker ne more zmagati. To tudi pomeni , da bo morda še odvrgel jedrsko bombo, kot je znova zagrozil ta teden. ZDA in njihovi zavezniki – ter domnevni Putinovi prijatelji na Kitajskem in drugod – se morajo zdaj odločiti, kako bodo reagirali.

Za Putina jedrska eskalacija ne bi bila način za iztrganje zmage iz čeljusti poraza, ampak za iztrganje preživetja – političnega ali celo fizičnega – iz žrela pozabe. V nasprotju z demokratičnimi voditelji se po vsej škodi, ki jo je povzročil, ne more elegantno upokojiti. Kot šarlatan zgodovinar carjev ve, da bi bil njegov konec lahko grd.

Zato bi lahko obrisal prah z ruske doktrine, ki jo zahodni analitiki imenujejo “eskalacija za deeskalacijo”. To pomeni jedrski boj, da se izognemo izgubi konvencionalne (nejedrske) vojne. Putin bi sprožil eno ali več “taktičnih” (v nasprotju s “strateškimi”) jedrskih bomb. To so eksplozije nizke moči, ki so dovolj velike, da odstranijo položaj ukrajinske vojske ali logistično središče – vendar premajhne, ​​da bi izbrisale celotno mesto.

Ko bi Putin odvrgel takšno bombo, bi pokazal, da je pripravljen uporabiti več. Njegova motivacija bi bila prisiliti Ukrajino, da se preda, Zahod pa, da se izogne ​​konfliktu – vendar brez vabila k samodejnemu maščevanju ZDA. Putin želi, da se njegovi sovražniki umaknejo, da lahko razglasi zmago in ostane na oblasti.

Samoumevno je, da bi takšno dejanje iz obupa pomenilo najtemnejši preobrat v človeški zgodovini po Hirošimi in Nagasakiju. Ne bi le ubila, pohabila in travmatizirala ogromno nedolžnih ljudi – Putin to že počne – ampak povzročila tudi trajni teror po vsem svetu.

Putinova eskalacija bi razbila tabu iz obdobja hladne vojne proti uporabi jedrskega orožja za kar koli drugega kot za odvračanje. Če bi se mu to izognilo, bi se druge jedrske prevarantske države zgledovale po njih. To bi posledično prisililo države, ki so opustile jedrsko orožje v imenu neširjenja orožja ali razorožitve – kot je to storila Ukrajina v devetdesetih letih prejšnjega stoletja –, da zgradijo svoje lastne arzenale. Nadzor nad orožjem bi bil mrtev. Jedrska vojna, načrtno ali po naključju, bi postala verjetnejša na več mestih, od zahodne do južne in vzhodne Azije.

Kaj naj potem stori ameriški predsednik Joe Biden? Očitno mora odvrniti Putina, hkrati pa pripravljati odgovor, če bo Putin eskaliral. Toda to sta dva vidika iste odločitve: implicitni odziv tudi odvrača.

Matthew Kroenig iz možganskega trusta Atlantic Council je povzel nekaj možnosti. Eden od odgovorov na omejeni ruski jedrski napad je podvojitev, potrojitev ali početveritev vseh ukrepov, ki jih je Zahod že sprejel proti Putinovemu režimu, s čimer bi Rusijo popolnoma odrezali od zahodnega sveta. Namesto da bi popuščal, bi Zahod poslal tudi več orožja v Ukrajino in več sil, vključno z jedrskim orožjem, na Natovo vzhodno fronto.

Cilj takšnega namerno omejenega odziva bi bil ustaviti spiralo stopnjevanja, preden se začne. Težava je v tem, da se Putinu ta odziv morda ne zdi dovolj strašljiv, da bi ga odvrnili. On je že izgnanec in Rusi že trpijo zaradi sankcij. Če se boji konca lastne vladavine ali življenja – in to je, ne pozabite, scenarij, o katerem razmišljamo –, bi še vedno šel all in.

Druga težava je, da bi bil zadržan odziv Ukrajincem in preostalemu svetu videti nadvse neustrezen. Kijevovim prijateljem bi padlo srce. Diktatorji, kot je severnokorejski Kim Jong-Un, bi sklenili, da lahko postaneš balističen in preživiš.

Zato mora biti Bidnov odziv bolj mišičast. Ima dve vojaški možnosti. Eden je, da odgovorimo enako, tako da za predstavo uporabimo tudi taktično jedrsko orožje majhne moči – recimo v Arktičnem oceanu ali oddaljeni Sibiriji. Njegov gobasti oblak bi bil za Putina mišljen kot znak Stop. To bi tudi pomirilo Ukrajince in svet, da bodo ZDA odgovorile na stopnjevanje za drago – da bodo uveljavile jedrski tabu.

Težava je v tem, da bi to soočenje spremenilo v apokaliptično strmenje navzdol, kar bi lahko vodilo v vrsto taktičnih detonacij. In Rusija, ki je pri strateških jedrskih orožjih približno enakovredna ZDA, ima približno 10-krat toliko taktičnih bojnih glav, s katerimi se lahko pomeri. Scenarijev postane nemogoče izračunati, zlasti če upoštevamo človeško napako. Obstajala bi nevarnost harmagedona.

Boljša vojaška možnost je torej konvencionalni ameriški napad na ruske sile. Tarča bi lahko bila natančna baza, ki je sprožila jedrski napad. Lahko pa so to ruske čete v Ukrajini.

To bi Ukrajini in svetu pomenilo, da bo vsaka kršitev jedrskega tabuja kaznovana. In sporočilo Putinu bi bilo, da ne more stopnjevati do deeskalacije, ker bo Zahod posegel in ga premagal.

COMMENTS

Wordpress (0)