Macron: Francija se ne more zanašati niti na obnovljive vire niti na jedrsko energijo – TOPNEWS.si

Macron: Francija se ne more zanašati niti na obnovljive vire niti na jedrsko energijo

Macron: Francija se ne more zanašati niti na obnovljive vire niti na jedrsko energijo

Predsednik Emmanuel Macron je otvoril prvi francoski vetrni park na morju in obljubil, da bo podvojil hitrost izdajanja dovoljenj za obnovljive vire energije, a tudi pospešil projekte jedrske energije. “Samo obnovljivi viri ali samo jedrska energija, to ne gre,” je poudaril.

Francija naj bi naslednji teden predstavila zakonodajo, namenjeno pospeševanju upravnih postopkov za projekte obnovljive energije, vključno z rešitvami za uporabo lokacij, kot so parkirišča in zemljišča ob avtocestah. Predsednik Emmanuel Macron je napovedal načrt, ko je slovesno odprl prvi vetrni park na morju v državi, in pozval k podvojitvi hitrosti izdajanja dovoljenj.

Cilj je, da bo imela Francija do leta 2050 50 vetrnih parkov na morju s skupno zmogljivostjo 40 GW. Vlada si zaradi pomanjkanja električne energije prizadeva tudi za desetkratno povečanje skupne velikosti sončnih elektrarn in podvojitev zmogljivosti kopenskih vetrnih elektrarn.

Gradnja vetrne elektrarne na morju v Saint-Nazaireju je trajala več kot 10 let, v primerjavi s šestimi leti za velike solarne projekte. Toda Macron je dejal, da je treba pospešiti tudi postopek za jedrske elektrarne .

“Samo obnovljivi viri ali samo jedrska energija, to ne deluje,” je poudaril. Macron je februarja razkril načrt za postavitev še šestih reaktorjev. Francija je običajno odvisna od jedrske energije za dve tretjini svoje moči, vendar je zaradi serije okvar na takih objektih nedavno postala neto uvoznica električne energije.

COMMENTS

Wordpress (0)