Italijani danes volijo nov parlament – Zmaga se obeta desnemu polu in stranki Bratje Italije. Njena vodja Giorgia Meloni računa, da bo postala prva predsednica vlade v Italiji. – TOPNEWS.si

Italijani danes volijo nov parlament – Zmaga se obeta desnemu polu in stranki Bratje Italije. Njena vodja Giorgia Meloni računa, da bo postala prva predsednica vlade v Italiji.

Italijani danes volijo nov parlament –  Zmaga se obeta desnemu polu in stranki Bratje Italije. Njena vodja Giorgia Meloni računa, da bo postala prva predsednica vlade v Italiji.

Italijani bodo danes na predčasnih parlamentarnih volitvah izbirali člane poslanske zbornice in senata. Zmaga se obeta desnemu polu, največ glasov naj bi dobila  stranka Bratje Italije. Njena vodja Giorgia Meloni računa, da bo postala prva predsednica vlade v Italiji.

Zadnje ankete o volilnih namerah Italijanov so bile objavljene pred dvema tednoma in so kazale na prepričljivo zmago desnega pola v obeh domovih parlamenta. Poleg Bratov Italije sta v njem še desna Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija večkratnega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija.

Leva sredina se medtem pred volitvami ni uspela poenotiti. Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette sicer upa, da bo uspela dobiti podporo doslej neodločenih volivcev ter prehitela Brate Italije in postala najmočnejša stranka v parlamentu.

Zapleten italijanski volilni sistem spodbuja oblikovanje predvolilnih koalicij, letos pa je boj za sedeže v parlamentu še posebej oster, saj so to prve volitve po reformi, s katero se je za tretjino zmanjšalo število članov obeh domov. Okoli dve tretjini mandatov je izbranih po proporcionalnem, tretjina pa po večinskem sistemu.

Zmaga desnice in morebitno imenovanje Giorgie Meloni na čelo italijanske vlade skrbi tako Bruselj kot tudi slovensko manjšino v Italiji. Čeprav Meloni pravi, da je stranka fašizem pustila za seboj, temu verjame le malokdo.

Za sedež v senatu se znova poteguje pripadnica slovenske manjšine Tatjana Rojc, ki ima realne možnost za izvolitev, saj je nosilka liste Demokratske stranke v Furlaniji – Julijski krajini.

COMMENTS

Wordpress (0)