(VIDEO) “Bomo videli. Če bodo stvari šle v ‘težko smer’ – govorila sem o Madžarski in Poljski – imamo orodja.” – Izjava predsednice EU komisije, o prihajajočih volitvah v Italiji, razjezila Mattea Salvinija in očitno vznemirila tudi Janeza Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Bomo videli. Če bodo stvari šle v ‘težko smer’ – govorila sem o Madžarski in Poljski – imamo orodja.” – Izjava predsednice EU komisije, o prihajajočih volitvah v Italiji, razjezila Mattea Salvinija in očitno vznemirila tudi Janeza Janšo

(VIDEO) “Bomo videli. Če bodo stvari šle v ‘težko smer’ – govorila sem o Madžarski in Poljski – imamo orodja.” – Izjava predsednice EU komisije, o prihajajočih volitvah v Italiji, razjezila Mattea Salvinija in očitno vznemirila tudi Janeza Janšo

“Bomo videli. Če bodo stvari šle v ‘težko smer’ – govorila sem o Madžarski in Poljski – imamo orodja.” – Izjava predsednica  EU komisije Ursula von der Leyen o prihajajočih volitvah v Italiji, kjer se obeta zmaga desnice, je precej  razjezila vodja desne Lige Matteo Salvininija pa tudi, sodeč po odzivih na družbenih omrežjih, pa je vznemirila tudi  slovensko desno provinienco.  Nekaj kritičnih Twittov je retvital tudi Janez Janša.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila skrb glede razvoja dogodkov v Italiji po nedeljskih parlamentarnih volitvah in s tem dvignila veliko prahu med tamkajšnjimi politiki. Vodja desne Lige Matteo Salvini se je na njene izjave odzval z ogorčenjem in od nje zahteval opravičilo ali odstop.

Predsednica Evropske komisije je v četrtek odgovorila na vprašanje študentke na ameriški univerzi Princeton, ali jo skrbijo volitve v Italiji v luči povezanosti nekaterih kandidatov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Videli bomo, kakšni bodo izidi volitev v Italiji. Če se bodo stvari razvijale v težavno smer, kot na Poljskem in na Madžarskem, imamo vzvode,” je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Vsak potrebuje demokracijo. To je nenehno delo, ki ni nikoli končano,” je še dejala predsednica komisije.

Salvini se je odzval z ogorčenjem, izjave von der Leynove pa označil za nizkotno grožnjo. “Italija je svobodna, suverena država z močno demokratično tradicijo. Italijanski državljani si zaslužijo spoštovanje,” je dejal. “Ne sprejemamo opozoril, podukov ali prikritih groženj,” je še posvaril.

Ob tem je v pogovoru za italijansko televizijo poudaril, da predsednica komisije zastopa vse Evropejce in da vsi prispevamo za njeno plačo. “Naj se opraviči ali odstopi,” pa je dejal za italijanski časnik Corriere della Sera.

Tudi evropski poslanci iz vrst Lige so predsednico Evropske komisije pozvali, naj se opraviči in naj spoštuje odločitev Italijanov. Evroposlanca Marco Zanni in Marco Campomenosi pa sta na Evropsko komisijo naslovila poslansko vprašanje glede izjav von der Leynove, v katerem sprašujeta, ali gre za kršenje načela Evropske komisije o neodvisnosti.

“Naša demokracija ne sme dopustiti pridig kogarkoli. Italijani lahko volijo tako, kot se jim zdi najbolje,” pa se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa na izjave predsednice komisije odzval podpredsednik desne stranke Naprej Italija Antonio Tajani.

Tiskovni predstavnik von der Leynove Eric Mamer je danes poudaril, da Evropska komisija sodeluje “z vsemi vladami, ki se oblikujejo po volitvah in ki so pripravljene sodelovati z njo”. “Absolutno jasno je, da se predsednica ni vmešala v italijanske volitve. Ko je omenila vzvode, je imela v mislih postopke, ki že potekajo v nekaterih članicah unije,” je dodal.

Na nedeljskih volitvah v Italiji se glede na javnomnenjske raziskave zmaga obeta desnemu polu, v katerem sta poleg postfašističnih Bratov Italije še desna Liga Mattea Salvinija in desnosredinska Naprej Italija Silvia Berlusconija. Prejel naj bi nekaj več kot 45 odstotkov glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)