(VIDEO) Milan Kučan v Beogradu prejel prestižno priznanje, ki ga nekateri imenujejo kar “balkanska Nobelova nagrada” – Jubilejna 25. podelitev nagrad fondacije “Braće Karić” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Milan Kučan v Beogradu prejel prestižno priznanje, ki ga nekateri imenujejo kar “balkanska Nobelova nagrada” – Jubilejna 25. podelitev nagrad fondacije “Braće Karić”

(VIDEO) Milan Kučan v Beogradu prejel prestižno priznanje, ki ga nekateri imenujejo kar  “balkanska Nobelova nagrada” – Jubilejna 25. podelitev nagrad fondacije “Braće Karić”

Milanu Kučanu so v ponedeljke podelili nagrado Bratov Karić za krepitev demokracije, miru, sodelovanja in prijateljstva med narodi, v obrazložitvi pa je poudarjeno, da mu to nagrado podeljujejo za zasluge pri temeljitem razumevanju politične stvarnosti, za vzpostavljanje trdne etične usmeritve, za trud, vložen v uresničevanje idej ravnovesja na planetu in spodbujanje povezovanja Evrope z jugovzhodom celine.

“Želel sem ustvariti še eno generacijo veličastnih umov, naših sodobnikov, ki nesebično dajejo svoje delo, svoje življenje, vse svoje moči domovini. Tako se je pred tremi desetletji v meni porodila ideja o nagradi, katere dobitniki bodo zlate črke drugačne zgodovine Srbije. So svetilniki na zemljevidu Evrope in sveta.

Po vseh teh letih so družina velikanov, zbrana okoli nagrade Braća Karić – Bogoljuba Karića, ustanovitelja nagrade Fundacije Karić. Upravni odbor je ob spoštovanju tradicije in ugleda te nagrade izbral izjemne osebnosti, ustvarjalce, vizionarje, humaniste; ljudje, ki s svojimi dejanji ustvarjajo boljšo prihodnost Srbije, Evrope in sveta! Podelitev nagrad je bila  ponedeljek, 19. septembra 2022, v Narodnem gledališču  na velikem odru.

Med nagrajenci je bil letos tudi Milan Kučan , ki jo je dobil za krepitev demokracije, miru, sodelovanja in prijateljstva med narodi:
– Milan Kučan – za afirmacijo filozofije političnega dialoga, vztrajnost pri uveljavljanju etičnih načel enakosti in enakosti ter zasluge pri obnavljanju in negovanju plodnega sodelovanja v evropskem političnem prostoru.

Milan Kučan je v Beogradu, kot poroča agencija Morel, na podelitvi nagrade “Braća Karić” dejal, da če bi iz korpusa človekovih pravic izbiral pravice, ki si zaslužijo posebno pozornost, bi izbral manjšinske pravice. “Pravice, ki si zaradi trenutnih zaostrovanj in konfliktov, ki smo jim izpostavljeni, zaslužijo posebno pozornost, so pravice narodnih manjšin,” je dejal Kučan. Opozoril je, da se pravice narodnih manjšin v nekaterih primerih izrabljajo kot izgovor za konflikte, vendar pa manjšinska politika, ki temelji na spoštovanju drugih, ne sme biti izgovor, da država poseže po orožju za obrambo pravic svoje manjšine. Kučan je dejal, da Slovenija spoštuje pravice narodnih manjšin in da Slovenci v drugih državah tega niso bili deležni, ter dodal, da položaj Slovencev kot narodne manjšine v državah, ki jih obkrožajo, še danes ni rešen.

“Kako prestižna je ta tradicionalna nagrada, za katero vsako leto vlada veliko zanimanje javnosti, pričajo le nekatera sijajna imena eminentnih nagrajencev: Vladimir Vladimirovič Putin – predsednik Ruske federacije, Nursultan Nazarbajev – nekdanji predsednik Republike Kazahstan , Valentina Ivanovna Matviyenko – predsednica zgornjega doma parlamenta Ruske federacije, patriarh srbski g. Pavle, patriarh srbski g. Irinej, patriarh moskovski in vse Rusije Aleksej II., glavni rabin Isaac Asiel, Hadji Hamdija Efendija Yusufspahić, sestrstvo Pećkega patriarhata, Nobelov nagrajenec – Peter Handke, Nobelov nagrajenec – Alferov Žores Ivanovič, akademik Jevgenij Maksimovič Primakov – bivši predsednik ruske vlade, akademik Jurij Sergejevič Osipov – dolgoletni predsednik Ruske akademije znanosti, Martin Luther King III – borec za človekove pravice, Esther Coopersmith – Unescova ambasadorka dobre volje, Walt Bogdanich – dobitnik treh Pulitzerjevih nagrad, Jean-Christophe Buisson – novinar in publicist, ki se je ukvarjal z objektivnim poročanjem o dogodkih med vojno v nekdanji Jugoslaviji, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Marina Abramović, akademik Vladimir Veličković, akademik Ljubomir Simović, Svetislav Božić, Siniša Kovačević, Danilo Bata Stojković, Ljubivoje – Ljuba Tadić, Velimir Bata Živojinović, Olga Olja Ivanjicki, Bora Dugić, Novak Đoković, Children’s Foundation Group 7 , ki so jo sestavljali:Vlade Divac, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Željko Rebrača in Dejan Bodiroga, Dragan Džajić, Jasna Šekarić ter vsi športniki, ki so leta 2012 in 2016 osvojili medalje na olimpijskih in paraolimpijskih igrah … Več več kot 150 sijajnih imen, dobrotnikov, ustvarjalcev, znanstvenikov, umetnikov sestavlja danes veliko družino nagrajencev, zbranih okoli nagrade Braća Karić,” so zapisali v srbskem Telegrafu.

 

COMMENTS

Wordpress (0)