(V ŽIVO) Predsedniško kandidaturo vložila Anže Logar in Nataša Pirc Musar – Milan Brglez kot vse kaže, skupni kandidat SD-ja in Gibanja Svoboda, ne pa tudi Levice – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Predsedniško kandidaturo vložila Anže Logar in Nataša Pirc Musar – Milan Brglez kot vse kaže, skupni kandidat SD-ja in Gibanja Svoboda, ne pa tudi Levice

(V ŽIVO) Predsedniško kandidaturo vložila  Anže Logar in Nataša Pirc Musar – Milan Brglez kot vse kaže, skupni kandidat SD-ja in Gibanja Svoboda, ne pa tudi Levice

Kandidaturo za predsednika republike je danes vložil tudi poslanec SDS Anže Logar. Obljublja, da se bo s svojim volilnim programom zavzemal za oblikovanje spodbudnega gospodarskega okolja, vključevanje mladih, zeleno preobrazbo ter vprašanje varnosti in zunanje politike, pri čemer bo po njegovem potrebno sodelovanje celotne slovenske politike.

“Tudi če imamo svetovno nazorsko različne poglede, imamo zagotovo nekaj, kar nas povezuje, in v tem pogledu mislim, da moramo združiti ta pozitivna področja ter z velikimi koraki in samozavestno stopiti v jutrišnji dan, kjer bo Slovenija dihala s polnimi pljuči in uporabljala vse atribute, ki jih ima na voljo,” je v izjavi ob vložitvi kandidature poudaril Logar.

Prvopodpisana pod njegovo kandidaturo Romana Jordan, sicer nekdanja evropska poslanka, pa je ob tem izrazila prepričanje, da je Logar prav takšen kandidat za predsednika republike, kot ga Slovenija potrebuje, sama pa da ga pozna kot “razmišljujočega človeka, ki je odprt do različnosti, je strpen in deluje povezovalno”.

Kandidaturo je sicer poslanec SDS in nekdanji zunanji minister vložil s podpisi 5000 volivcev, a uživa tudi podporo matične SDS.

Ob vprašanju, ali se poskuša v kampanji distancirati od SDS, pa je Logar danes dejal, da namerava v kampanji, kot je to počel tudi do zdaj, “predstavljati stališča, ki jih sam zastopa”. Napovedal pa je, da sam podpisov za razpis treh zakonodajnih referendumov, ki jih zbirajo v SDS ne bo dal, a bo prisluhnil razpravi v času kampanje in se udeležil glasovanja, če bo do referendumov res prišlo.

V opozicijski NSi, kjer so se v predsedniško tekmo prav tako poslali svojega kandidata, so mu sicer v preteklih tednih očitali, da se pomika “globoko na sredino oz. levo sredino”. “Na levi mi pravijo, da sem skrajni desničar, v NSi pravijo, da sem na levi, kar pomeni, da sem pravi kandidat za predsednika republike, ki bo predsednik vseh državljank in državljanov, vseh Slovenk in Slovencev,” pa je ob tem odgovoril Logar.

O tem, ali bi tudi sam ravnal enako kot aktualni predsednik republike Borut Pahor in podpisal odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, pa je Logar danes poudaril, da zakon določa, da vlada veleposlanika razreši po posvetovanju s predsednikom republike, zato pred posvetom sam tega ne bi storil. Pahor se je namreč v torek odločil podpisati ukaz o odpoklicu veleposlanika Kajzerja, imenovanega na to funkcijo prav v času, ko je sedež šefa slovenske diplomacije zasedal Logar, a je ob tem izrazil nezadovoljstvo, ker o odločitvi ni bilo predhodnega posveta z njim.

Kandidat za predsednika republike Anže Logar  jekot neodvisni kandidat  ob 10. uri vložil kandidaturo za predsednika republike. Sledila je  izjava za medije, ki smo  jo v živo prenašali na Topnews.si in YouTube kanalu Toptv.si ob 10. uri.

Kandidaturo za predsednico republike, podprto z več kot 5000 podpisi volivcev, je danes vložila tudi Nataša Pirc Musar. Kot je ob tem poudarila, se v kampanjo podaja brez bremen strankarske preteklosti, saj da nikoli ni bila in tudi ne bo članica nobene stranke, a se že več kot 25 let zavzema za človekove pravice, vladavino prava in pravno državo.

“Nikoli nisem bila tiho, ko se je bilo potrebno oglasiti, predvsem zadnji dve leti, od nastopa zadnje vlade Janeza Janše sem se oglašala, ker nam je pravna država razpadala pred očmi,” je Pirc Musarjeva dejala ob vložitvi kandidature. Kot je še dodala, bi sicer morda bilo bolj modro biti tiho, a je kot pomembno ocenila, da se oglasi. Ob tem napoveduje, da se bo tudi v prihodnje zavzemala za iste vrednote in načela.

Med ključnimi prioritetami njenega programa bo usklajevanje rešitev na štirih področjih, ki jih ocenjuje kot ključna za razvoj in socialno povezanost države. To so zdravstvena in pokojninska reforma, podnebna nevtralnost in zagotavljanje celovite varnosti. Želi si tudi ohranjati izvajanje dobrih politik in projektov ne glede na to, kdo je na oblasti, so v sporočilu za javnost v volilnem štabu povzeli prioritete Pirc Musarjeve.

Njeno kandidaturo so sicer podprli tudi v Piratski stranki in Stranki mladih – Zeleni Evrope, kot je sama poudarila “brez pogojevanja, zgolj in izključno zato, ker verjamemo v iste in skupne vrednote”.

Medtem pa se o morebitni podpori ni pogovarjala z največjo vladno stranko Gibanje Svoboda, ki je na seji sveta v preteklem tednu sklenila, da bodo opravili pogovore z neodvisnimi kandidati. Kot je danes dejala, je v ozadju slišati, da potekajo pogovori o podpori evropskemu poslancu Milanu Brglezu. Njegovega vstopa v predsedniško tekmo se veseli, “če bo postal neodvisni kandidat za en mesec, naj bo tako, iskreno pa upam, da bo predvolilna kampanja mirna, brez metanj polen pod noge,” je še dodala.

Kandidaturo za predsednika republike je sicer napovedalo že več kandidatov, v medijih so se tudi že pojavile prve afere. Prav Pirc Musarjevo pa so v zadnjih dneh doletele obtožbe slovenskega kirurga Erika Breclja, da mu je pošiljala grozilna pisma, ko je sam opozarjal na kriminal in korupcijo v slovenskem zdravstvu. Kot je danes poudarila Pirc Musarjeva, je zadeva stara več kot dve leti, Brecelj pa da več kot očitno ne razume poslanstva odvetniškega poklica. “Delam po mandatu, v imenu in za račun stranke,” je izpostavila in dodala, da je kot odvetnica svoji stranki tožbo proti Breclju odsvetovala.

Prav tako je dve uri kasneje, ob 12.45. vložila kandidaturo predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki je prav podala  izjavo za medije ob vložitvi kandidature za predsednico republike. Tiskovno konferenco prenašamo  prenašali v živo.

Danes naj bi svojo odločitev glede podpore morebitnemu skupnemu ali svojemu kandidatu sporočila tudi stranka Levica. Kot piše današnje Delo bo Milan Brglez  skupni kandidat SD-ja in Gibanja Svoboda, ne pa tudi stranke Levica, ki naj bi imela svojega kandidata.

Novinarska konferenca je stranka Levica napovedala po seji sveta stranke, na kateri bodo spregovorili in odločali o kandidatu stranke za predsedniške volitve.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)