(V ŽIVO) SDS z interpelacijo nad Bobnarjevo – Tatjana Bobnar v prvem odzivu pravi, da se interpelacije “niti slučajno ne boji” – Za koalicijo so namreč očitki v interpelaciji Bobnarjevi neutemeljeni – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) SDS z interpelacijo nad Bobnarjevo – Tatjana Bobnar v prvem odzivu pravi, da se interpelacije “niti slučajno ne boji” – Za koalicijo so namreč očitki v interpelaciji Bobnarjevi neutemeljeni

(V ŽIVO) SDS z interpelacijo nad Bobnarjevo – Tatjana Bobnar v prvem odzivu pravi, da se interpelacije “niti slučajno ne boji” – Za koalicijo so namreč očitki v interpelaciji Bobnarjevi neutemeljeni

SDS je po napovedi več interpelacij kot prvo pripravila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je po besedah poslanca SDS Branka Grimsa “imela hudo konkurenco znotraj vlade”.

Med očitki ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar SDS v prvi interpelaciji tega mandata navaja med drugim zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature.

Očitke so strnili v štiri točke. Interpelacijo najprej vlagajo zaradi “očitne zlorabe funkcije, zavajanja javnosti v zvezi z ilegalnimi migracijami ter odstranitvijo zaščitne ograje na južni meji Slovenije in varnostnimi ter političnimi posledicami odstranitve zaščitne ograje, nedoslednega izvajanja zakonov, samovolje, malomarnega opravljanja dela, opustitve dolžnostnih ravnanj ter drugih dejanj in stališč ministrice pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice”.

Grims je ob tem med drugim dejal, da je policija do konca avgusta obravnavala že 13 odstotkov več nezakonitih prehodov meje kot lani v celem letu. Skoraj štirikratno pa naj bi bilo povečanje izraženih namer za oddajo prošnje za mednarodno zaščito. “Slovenija postaja ciljna država nezakonitih migrantov,” je prepričan Grims. Dodal je, da to pomeni dodatno varnostno, socialno in finančno obremenitev.

Po njegovih besedah so se ograje po Evropi izkazale za učinkovito orodje za varovanje meje. Policija pa je najprej dolžna preprečit nezakonite vstope v državo. Bobnarjevi šteje v slabo tudi, da se ukvarja z integracijo migrantov po principu multikulturalizma, ki mu v SDS nasprotujejo. Begunce pa da enači z migranti, s tem pa da zavaja javnost.

V drugi točki ji očitajo še opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji Slovenije ter zavajanja javnosti v zvezi s tem. Po Grimsovih besedah je šlo za politično motivirano, ideološko odločitev, ki je bila strokovno neutemeljena. Kot je dejal, je sedanja koalicija že v predvolilnem obdobju napovedala, da bo ograjo podrla in odstranila. S tem pa je dala “jasen signal ilegalnim migrantom”, je še ocenil.

Opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanje javnosti ministrici očitajo tudi v zvezi z “zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba”. Prepričan je, da bi morala policija na informacije, objavljene na družbenih omrežjih, odreagirati drugače, kot je.

Po Grimsovih besedah so se na ministrstvu za notranje zadeve pred javnostjo sprenevedali in izgovarjali, da nimajo uradne prijave, čeprav te v primerih indicev tako hudih kaznivih dejanj policija sploh ne potrebuje, saj ima vsa pooblastila za ukrepanje po zakonu.

Kot je dodatno pojasnil, so v zvezi z možno spolno zlorabo mladoletne oz. ranljive osebe že po samem zakonu dolžni opraviti preverjanje ter zbiranje informacij v predkazenskem postopku in na tej osnovi nemudoma poskrbeti za zaščito dokaznih gradiv. A se v tem primeru več dni ni zgodilo nič.

V četrti točki pa Bobnarjevi v SDS očitajo še dejanja v zvezi z volitvami, ki imajo za posledico očitno neenakost pred zakonom. Gre za dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Kot prvo so to storili za Natašo Pirc Musar, ki je bila prva, ki je zaprosila za to, nato pa na zaprosilo tudi za nekatere druge napovedane kandidate.

A v SDS menijo, da bi moralo ministrstvo posredovati naslovnikom dopisa ministrstva naslove vseh kandidatov in to hkrati ter takoj na začetku zbiranja. Ali pa bi se moralo takega dejanja vzdržati. Grims ob tem ne enači postopkov, povezanih z zbiranjem podpisov za sprožitev referenduma s postopki vlaganja kandidatur na volitvah.

Grims je poudaril, da je opustitev dolžnostnega ravnanja in malomarno delo v službi kaznivo dejanje, enako pa velja tudi za zlorabo funkcije, naklep pa ob tem pomeni še dodatno oteževalno okoliščino. Vsak od razlogov, ki jih navajajo v interpelaciji, je po njegovih besedah dovolj za razrešitev ministrice.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji, so z notranjega ministrstva posredovali njen odziv na danes vloženo interpelacijo SDS.

“Če delaš pošteno in zakonito, se lahko mirne vesti soočiš s komerkoli in kadarkoli argumentirano zagovarjaš svoje odločitve,” so povzeli besede Bobnarjeve.

Notranja ministrica se nadeja, da bo lahko brez težav pojasnila in predstavila svoje uspešno delo v prvih 100 dneh vlade, ki nekatere “očitno zelo vznemirja, še zlasti, ker pri tem odkrivamo vrsto nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj predhodnega vodstva”.

Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob vloženi interpelaciji ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje “politizacijo in ideološko zavajanje”. Kot je poudaril, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. “Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke,” je izpostavil in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba.

Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in ilegalnih migracijah pa je dejal, da so “migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji”. Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar.

V poslanski skupini bodo sicer očitke v interpelaciji še preučili in se nanje tudi odzvali. Po njegovi napovedi bodo odgovorili odločno, z vladnimi ukrepi pa se še naprej trudili, da s pomočjo gospodarstvu in ljudem “državo pripeljemo čim manj stresno čez zimo”.

Tudi v SD so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. “Kljub temu, da aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada,” so zapisali v odzivu za STA.

Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ, a ne dvomijo v njeno zakonito ravnanje pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v današnji izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacijo vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo.

Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS “obračajo že desetletja” ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov.

Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. “Odstranitev žice je v bistvu nek civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi,” je še sklenil.


COMMENTS

Wordpress (0)