( V ŽIVO) Pogovor z Budimirjem Lončarjem, zadnjim jugoslovanskim zunanjim ministrom – TOPNEWS.si

( V ŽIVO) Pogovor z Budimirjem Lončarjem, zadnjim jugoslovanskim zunanjim ministrom

( V ŽIVO) Pogovor z Budimirjem Lončarjem, zadnjim jugoslovanskim zunanjim ministrom

Budimir Lončar, rojen 1. aprila 1924,  je 98 – letni hrvaški upokojeni diplomat, ki je bil od leta 1987 do 1991 minister za zunanje zadeve SFR Jugoslavije .

Bil je veleposlanik Socialistične federativne republike Jugoslavije v Indoneziji , Nemčiji in ZDA. Leta 1984 je bil imenovan za namestnika ministra za zunanje zadeve SFRJ , leta 1987 pa za ministra za zunanje zadeve. To funkcijo je opravljal do razpada Jugoslavije leta 1991. Med drugo svetovno vojno se je Lončar pridružil jugoslovanskim partizanom proti osi.

Od leta 1993 do 1995 je opravljal funkcijo posebnega predstavnika generalnega sekretarja ZN pri Gibanju neuvrščenih . Bil je svetovalec v različnih nevladnih organizacijah , kot so Fundacija Appeal of Conscience , Svetovni svet verskih in duhovnih voditeljev v New Yorku in Center za humanitarni dialog v Ženevi . Kasneje je bil svetovalec hrvaških predsednikov Stjepana Mesića in Iva Josipovića .

Predniki Lončarjev so se na otok Ugljan prvotno priselili iz Like . Budimirjev oče Ive in mati Ivana, rojena leta 1884, sta bila z otoka Ugljana. Imela sta 10 otrok, od katerih jih je 5 preživelo zgodnje otroštvo, eden od njih je bil najmlajši Budimir. Poleg Budimirja so ostali štirje še njegova najstarejša sestra Anastazija (rojena leta 1906) ter bratje Šime, Stanko in Ante (Tonći). Budimirjev oče je bil ladjar in je trgoval s celinskim mestom Zadar , ki je bil takrat pod italijanskim nadzorom . Mesto Zadar s svojimi elegantnimi zgradbami,sladoledarne in bonboni Perugina so na mladega Budimirja pustile močan vtis, ki ga je opisal kot svojo prvo urbano izkušnjo. Njegova mati Ivana je bila predana katoličanka , dva njegova strica pa sta bila rimskokatoliška duhovnika . Pod vplivom svojega očeta se je Budimir preselil v Zagreb , da bi dokončal srednjo gimnazijo . Njegov razrednik in profesor fizike je bil Bogdan Ogrizović [ hr ] , ki ga je spodbudil, da se je pridružil jugoslovanskim partizanom.

Med drugo svetovno vojno v Jugoslaviji je bila država razdeljena in Budimirjeva regija je bila vključena v Gubernijo Dalmacijo Kraljevine Italije . Budimir Lončar se je junija 1942 pridružil jugoslovanskim partizanom , kjer je bil aktiven kot član Zveze komunistične mladine Jugoslavije . Budimir Lončar je pod mentorstvom Jureta Kaštelana urejal revijo Omladinska iskra. Dvakrat je bil ranjen, prvič leta 1943 na otoku Ugljan in leta 1944 na Dugem otoku .

Pogovor z Budimirjem Lončarjem – predstavitev knjige Budimir Lončar od Preka do vrha svijeta avtorja Tvrtka Jakovine v okviru 8. festivala Hiša strpnosti 2022.

COMMENTS

Wordpress (0)