(VIDEO) Skrivnost “sfinge” iz Brda pri Kranju – Uganka v sporočilu Roberta Goloba, “da bodo v prvem krogu na predsedniških volitvah podprli neodvisnega kandidata” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Skrivnost “sfinge” iz Brda pri Kranju – Uganka v sporočilu Roberta Goloba, “da bodo v prvem krogu na predsedniških volitvah podprli neodvisnega kandidata”

(VIDEO) Skrivnost “sfinge” iz Brda pri Kranju – Uganka v sporočilu Roberta Goloba, “da bodo v prvem krogu na predsedniških volitvah podprli neodvisnega kandidata”

Dogajanje na Brdu pri Kranju, ki se je končalo z večerno sejo sveta stranke Gibanja Svobode Roberta Goloba, je vsaj, ko gre za predsedniške volitve, pravzaprav dalo več vprašanj kot odgovorov. Vodstvo vladajoče stranke, ki je dobre dve uri zasedalo na Brdu pri Kranju, po seji vlade in sestanku vladajoče koalicije, ni dalo dokončnega odgovora ali bo Gibanje Svoboda podprlo Milana Brgleza kot skupnega kandidata koalicije za predsedniške volitve.

Predsedstvo SD je na  namreč  na današnji dopisni  seji soglasno potrdilo evropskega poslanca Milana Brgleza za kandidata stranke za predsednika republike na prihajajočih volitvah, so sporočili iz SD. Ob tem so koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levico pozvali, naj kandidaturo podpreta.

Prvaka obeh koalicijskih strank Robert Golob in Luka Mesec sta v današnjih izjavah dejala, da bodo v strankah o morebitni podpori Brglezu opravili razpravo. Svet Gibanja Svoboda je sicer danes sklenil, da bo stranka v prvem krogu podprla neodvisnega kandidata. Svet Levice pa bo o tem, kako se bo stranka podala v predsedniško tekmo, dokončno odločal v začetku prihodnjega tedna.

Predsednica SD Tanja Fajon je sicer danes v izjavi po seji predsedstva izrazila prepričanje, da imajo Socialni demokrati izjemno priložnost z “izvrstnim, zaupanja vrednim kandidatom za predsednika republike”. Po njenih besedah se je z odstopom Marte Kos od predsedniške kandidature tudi izpraznil prostor v strankah koalicije za novega predsedniškega kandidata.

O tem, ali je takšna poteza utrdila njen položaj v stranki pred jesenskim volilnim kongresom, pa Fajonova odgovarja, da je stranka vsak teden v boljši kondiciji, ta poteza pa da je prispevala tudi k temu, da bodo Socialni demokrati samozavestno stopili v kampanjo tako pred jesenskimi predsedniškimi kot tudi lokalnimi volitvami.

Največja vladna stranka si bo tako, kot kaže, še vzela nekaj časa za premislek o tem, s katerim kandidatom se bo podala na predsedniške volitve ali bolj  na kakšen način naj bi  podprla Milana Brgleza.  V Gibanju Svoboda si želijo pogovore o morebitni podpori voditi na ravni posameznih kandidatov in ne na ravni strank koalicije. Brgleza bi tako lahko podprli, če ta ne bi bil strankarski funkcionar, je slišati v stranki.

“Sprejeli smo zelo jasne sklepe, in sicer, da se Gibanje Svoboda želi aktivno vključiti v predsedniško kampanjo in bo v prvem krogu podprla kandidata. Ampak neodvisnega kandidata. Dobil sem pooblastilo stranke, da se z vsemi neodvisnimi kandidati o naši podpori dogovorim v naslednjem tednu. In nato o tem obvestim svet in potem bomo glasovali,” je o izčrpni in plodni razpravi, kot jo je ocenil sam, povedal Golob.

Kaj natančno naj bi to pomenilo, bo očitno še nekaj dni ostalo zavito v tančico skrivnosti. Po nekaterih interpretacijah naj bi to pomenilo, da bi moral Milan Brglez na predsedniških volitvah nastopiti, kot neodvisen kandidat, kar je pravzaprav podobna formula, kot so jo uporabili Janševi socialdemokrati, ki so Anžeta Logarja lansirali kot neodvisnega kandidata, čeprav je poslanec omenjen stranke in je bil v Janševi vladi zunanji minister.

V Gibanju Svoboda naj bi od Brgleza pričakovali, da bo odstopil vsaj kot podpredsednik stranke, medtem ko so šle nekatere interpretacije celo v smeri , da bi se moral odpovedati mandatu evroposlanca, kar pa je za Brgleza verjetno (pre)velika žrtev. Kakorkoli že imenujemo  “skrivnost sfinge,” kot bi lahko interpretirali izjavo Roberta Goloba, naj bi bil na koncu, po nekaterih neuradnih informacijah, Brglez vendarle tisti, ki je izvoljiv in bo na koncu skupni kandidat koalicije.

V ozadju gre pravzaprav za taktiko oziroma igro, v kateri so se vsaj danes v Gibanju Svoboda “revanširali” za to, ker SD ni podprla njihove kandidatke Marte Kos, dokler je seveda še bila kandidatka. Malo čudno bi bilo namreč, če bi sedaj “na prvo žogo” padli  v objem Milanu Brglezu, oziroma predvsem SD-ja.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnji izjavi ob robu vrha koalicije sicer dejal, da Brgleza ceni in da sta dobro sodelovala tudi v času, ko je opravljal funkcijo predsednika DZ. V takšni luči ga bo tudi predstavil članom sveta stranke, je napovedal. Ta pa bo nato dokončno odločil, kako se bo stranka podala na predsedniške volitve. V Levici so sicer pretekli teden napovedali, da se bodo v predsedniško tekmo podali s svojim kandidatom, v stranki pa za zdaj potekajo postopki evidentiranja.

 

COMMENTS

Wordpress (0)