(V ŽIVO) Golobova koalicija, danes na prvem koalicijskem vrhu, “prevzema” še Janševo tradicionalno lokacijo Brdo pri Kranju – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golobova koalicija, danes na prvem koalicijskem vrhu, “prevzema” še Janševo tradicionalno lokacijo Brdo pri Kranju

(V ŽIVO) Golobova koalicija, danes na prvem koalicijskem vrhu, “prevzema” še Janševo tradicionalno lokacijo Brdo pri Kranju

Čeprav so bili koalicijski vrhi in posebnost ministrskega kabineta Janeza Janše, ki je vodje koalicijskih strank vabil tudi na kosila, pa se bo tudi Golobova koalicija danes sestala na Brdu pri Kranju. Predsednik vlade Robert Golob bo na Brdu pri Kranju danes gostil prvi vrh koalicije, na katerega so vabljeni poslanke in poslanci strank vladne koalicije ter ministrice in ministri. Srečanje bo namenjeno razpravi o aktualnih temah in izzivih, ki koalicijo čakajo jeseni.

Najprej se bo na Brdu pri Kranju na redni seji sestala vlada, pozneje pa se bodo ministrom pridružili še poslanci koalicije. V ospredju koalicijskega vrha bo po napovedih zlasti ukrepanje ob izzivih prehranske in energetske draginje.

Jeseni se obeta tudi več zakonodajnih referendumov o zakonih, ki jih je pripravila oziroma podprla koalicija. Med drugim o temeljnem zakonu o vladi, s katerim se želi vlada reorganizirati.

Vladna koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, je sicer nedavno obeležila 100 dni dela. Koalicijski partnerji so ob tem ocenili, da je koalicija trdna in deluje usklajeno, med ključnimi dosežki pa so med drugim izpostavili spoštljiv dialog, stabilnost in zaupanje ter “premišljeno in ciljano ukrepanje za omilitev draginje”. Predsedniki treh koalicijskih strank so ob tem še zagotovili, da bodo nadaljevali dosedanje delo in soočanje z izzivi.

Dogajanje na Brdu bomo seveda spremljali v živo in izjave ter vzporedno dogajanje bomo na Topnews.si in YouTube kanalu seveda spremljali v živo, kot tudi dogajanje po vrhu koalicije, ko se bo na Brdu sestalo vodstvo Gibanja Svoboda.

15.00 vrh koalicije o aktualnih zadevah (fototermin); predvidoma ob 16.40 pred dvorano predvidena izjava za medije;

V koalicijskih Gibanju Svoboda in SD bodo danes na organih strank razpravljali o prihajajočih volitvah predsednika republike. Medtem ko je Gibanje Svoboda v zadnjih tednih ostalo brez izbrane kandidatke, je SD svojega kandidata očitno našla. To naj bi bil evropski poslanec Milan Brglez, SD pa si želi, da bi ga podprli tudi koalicijski partnerici.

Iz SD so namreč v sredo sporočili, da je Brglez izrazil pripravljenost, da bi se kot kandidat SD potegoval za mesto predsednika države. Kandidaturo morajo formalno potrditi še organi stranke, predsedstvo SD bo, predvidoma na daljavo, zasedalo danes popoldne.

V SD si želijo, da bi njihov kandidat užival tudi podporo širše koalicije. Predsednica SD Tanja Fajon se je v sredo o tem že pogovarjala s prvakoma koalicijskih partneric Gibanja Svoboda in Levice, Robertom Golobom in Luko Mescem. Končnega odgovora pa še ni dobila, so povedali v SD.

Gibanje Svoboda je sicer svojo kandidatko že imelo, to je bila Marta Kos, ki pa je pozneje sporočila, da iz osebnih okoliščin od kandidature odstopa. Kako bo največja vladna stranka ravnala zdaj, naj bi bilo bolj jasno po današnji seji sveta stranke, ki bo po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju. Golob je v sredo sicer potrdil, da “najava nekaterih novih predsedniških kandidatov odpira zanimive možnosti”, tudi Brglez pa da je nov kandidat.

Seja sveta stranke Gibanja Svoboda, na kateri bodo razpravljali o volitvah predsednika republike (fototermin ob 17.05); predvidoma ob 18.30 izjava za medije; Kongresni center Brdo

COMMENTS

Wordpress (0)