Dokumenti iz Mar-a-Laga: Trumpova taktika zavlačevanja povzroča “nepopravljivo škodo,” ugotavlja ameriško ministrstvo za pravosodje – TOPNEWS.si

Dokumenti iz Mar-a-Laga: Trumpova taktika zavlačevanja povzroča “nepopravljivo škodo,” ugotavlja ameriško ministrstvo za pravosodje

Dokumenti iz  Mar-a-Laga: Trumpova taktika zavlačevanja povzroča “nepopravljivo škodo,” ugotavlja ameriško ministrstvo za pravosodje

Sodna vloga ministrstva za pravosodje trdi, da sodnikova posebna glavna odločitev ovira pregled visoko tajnih dokumentov Strani iz sodne vloge Ministrstva za pravosodje, vložene prejšnji mesec, kot odgovor na zahtevo pravne ekipe Donalda Trumpa po posebnem mojstru, ki bi pregledal zasežene dokumente.

Odvetniki Donalda Trumpa povzročajo “nepopravljivo škodo” vladi in javnosti z zavlačevanjem preiskave o njegovem kopičenju visoko tajnih dokumentov v njegovi vili na Floridi, je sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo. Trditev je prišla v ostrem besedilu sodne vloge, v kateri okrožno sodnico Aileen Cannon poziva, naj ponovno preuči svojo sodbo prejšnji teden , s katero je odobrila Trumpovo zahtevo po neodvisnem “posebnem mojstru” v primeru.

Takšno stališče  je ministrstvo za pravosodje podalo, ker mu ukaz preprečuje nadaljevanje pregleda tisočih dokumentov, med katerimi naj bi nekateri vsebovali podrobnosti o jedrskih skrivnostih tuje sile , zaseženih med preiskavo FBI v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago v Palm Beachu prejšnji mesec. Zvezni agenti so papirje odkrili v kletnem skladišču in predalu mize, kljub zagotovilom Trumpovih odvetnikov, da so bili vsi dokumenti, ki jih je vzel s seboj po odhodu iz Bele hiše januarja 2021, vrnjeni v nacionalni arhiv. “Oznake na dokumentih]pomenijo, da je razumno pričakovati, da bo njihovo nepooblaščeno razkritje povzročilo škodo nacionalni varnosti, vključno z ‘izjemno resno škodo’,« je zapisano v torkovi vlogi ministrstva za pravosodje in dodano, da bi zamuda povzročila, ” poroča Guardian.

“Tožnik je vladno kazensko preiskavo označil kot ‘spor glede hrambe dokumentov’ ali scenarij ‘zapoznele knjižnične knjige’.” Pri tem tožnik ni obravnaval morebitne škode, ki bi lahko nastala zaradi napačnega ravnanja s tajnimi podatki, ali strogih zakonskih zahtev za ravnanje s takim gradivom.”

Cannon, Trumpov imenovan v zvezno klop, je bil deležen številnih kritik zaradi sodbe o “posebnem gospodarju”, za katero so nekateri trdili, da postavlja Trumpa “nad zakon” . Ni navedla, ali ali kdaj bo ponovno preučila naročilo. Trumpovi odvetniki so pozvali Cannona, naj pusti ukaz v veljavi, pri čemer so brez dokazov trdili, da je nekdanji predsednik razveljavil tajnost dokumentov, preden je zapustil položaj.

Ministrstvo za pravosodje zavrača ta argument in vztraja, da bi dokumenti še vedno pripadali vladi in niso njegova osebna last, tudi če bi Trump sprejel takšno dejanje, kar ugotavlja, da ni bilo potrjeno v nobeni od Trumpovih pravnih vlog ali zapriseženih izjav. Prav tako v torek je drug sodnik odpečatil dodatne dele zaprisežene izjave FBI, ki določa osnovo za preiskavo Mar-a-Laga , ki kaže, da so agenti prej pridobili trdi disk, potem ko so izdali sodni poziv za nadzorne posnetke, posnete v Mar-a-Lagu.

Redigirana različica je bila objavljena prejšnji mesec, vendar je ministrstvo za pravosodje zahtevalo dovoljenje za prikaz več tega, potem ko so Trumpovi odvetniki razkrili obstoj junijskega sodnega poziva velike porote, ki je zahteval videoposnetke s kamer v bližini skladišča. Glede na na novo vidne dele agentove zaprisežene izjave je FBI sodno pozval posnetek 24. junija, nekaj tednov po opazovanju približno 50 škatel zapisov v skladišču v Mar-a-Lagu.

Organizacija Trump je 6. julija kot odgovor na sodni poziv zagotovila trdi disk, piše v pisni izjavi. “Ker so bili ti vidiki preiskave velike porote zdaj javno razkriti, ni več razloga, da bi bili zapečateni (tj. redigirani) v vlogah v tej zadevi,” je zapisano v vlogi ministrstva za pravosodje.

COMMENTS

Wordpress (0)