(V ŽIVO) Predsedniški kandidaturi vložila glasbenik Gregor Bezenšek ml. in poslanec NSI Janez Cigler Kralj – Tudi Nataša Pirc Musar sporoča, da je zbrala več kot 5000 podpisov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Predsedniški kandidaturi vložila glasbenik Gregor Bezenšek ml. in poslanec NSI Janez Cigler Kralj – Tudi Nataša Pirc Musar sporoča, da je zbrala več kot 5000 podpisov

(V ŽIVO) Predsedniški kandidaturi  vložila glasbenik Gregor Bezenšek ml. in poslanec NSI Janez Cigler Kralj – Tudi Nataša Pirc Musar sporoča, da je zbrala več kot 5000 podpisov

 

Danes sta predsedniški kandidaturi vložila glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek in vodja poslanske skupine NSI Janez Cigler Kralj. Prvi je zbral 5673 podpisov volivcev, drugi pa podpise osmih poslancev NSI. Cigler Kralj je tudi podpredsednik stranke in nekdanji minister za delo in socialo v prejšnji, Janševi vladi. Stavi na uvrstitev v drugi krog. Kot napoveduje, se bo v kampanji zavzemal za delovne in podjetne, kot tudi za tiste, odrinjene na rob družbe. Med prioritetami sicer izpostavlja tudi krepitev miru in varnosti.

Cigler Kralj je ob vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo napovedal, da se bo tako v kampanji kot tudi ob morebitni izvolitvi zavzemal, da bodo “ustvarjalni in podjetni, tisti, ki zmorejo, spet spoštovani in cenjeni”, prav tako pa, da bo cenjeno delo, s katerim se bo dalo dostojno preživeti.

Napoveduje tudi, da se bo zavzemal za vse, ki so bili v zadnjih treh desetletjih pozabljeni in odrinjeni na rob družbe. Med ključnimi prioritetami svoje kandidature navaja tudi krepitev miru in varnosti, kar bi Slovenija po njegovih besedah dosegla z modernizacijo in finančnimi vložki v slovensko vojsko. Ob tem sicer Cigler Kralj na drugi strani izpostavlja še “prizadevanja na evropski in svetovni ravni za krepitev oziroma povezovanje vseh obrambnih sil v svetu, ki se zelo spreminja in potrebuje skupno akcijo za ohranitev miru in varnosti”.

O tem, na kakšen rezultat na predsedniških volitvah stavi, pa je vodja poslancev in nekdanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti danes dejal le, da gredo “korak za korakom”. Najprej tako stavijo na uvrstitev v drugi krog, nato pa bodo delali naprej, je dejal.

Prvak NSi Matej Tonin pa je ob vložitvi kandidature strankinega kandidata ocenil, da se s tem povečuje možnost drugega kroga predsedniški volitev, zlasti za desnosredinske kandidate. Prepričan je, da so s kandidaturo Ciglerja Kralja volivci, ki bodo volili desnosredinskega kandidata, končno dobili svojega kandidata in se bodo zato tudi množično udeležili volitev, stranka pa da je s tem veliko naredila za demokracijo in Slovenijo, da bo ta končno dobila tudi desnosredinskega predsednika.

 

Glasbenik Gregor Bezenšek je prvi kandidat, ki je danes tudi uradno vložil kandidaturo za predsednika republike. To je po njegovih besedah podprlo 5673 volivcev. Ob tem je poudaril, da se v tekmo podaja kot neodvisen kandidat. Med ključnimi prioritetami svojega programa navaja politično sodelovanje in zavzemanje za ranljive skupine prebivalstva.

Bezenšek je ob vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo (DVK) izrazil zadovoljstvo, da mu je v relativno kratkem času uspelo zbrati zadostno število podpisov za vložitev kandidature. Po njegovem mnenju je to dokaz, da so ga volivci prepoznali takšnega, kot je, in sicer “človeka, ki je politično in ideološko neobremenjen”.

Ob tem Bezenšek še napoveduje, da se bo kampanje, ki bo sicer uradno stekla prihodnji teden, lotil resno in spoštljivo, v njej pa bo zasledoval program, ki so ga zastavili v volilnem štabu. Med ključnimi prioritetami slednjega izpostavlja sodelovanje v notranji politiki. Po njegovih besedah je namreč zadnje čase v družbi opaziti “resničen razkol”, ki se izraža tudi v razmerah na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

“Vsak pljunek z leve proti desni in z desne proti levi je pljunek v obraz lastnemu narodu,” je prepričan Bezenšek, ki ob tem verjame, da bo omenjene ovire kot morebitni predsednik republike premagoval “s skupnimi močmi, znanjem in sodelovanjem”.

Ob sodelovanju na političnem parketu pa Bezenšek napoveduje, da bo posebno pozornost namenil tudi ranljivim skupinam, še posebej otrokom z redkimi boleznimi.

Glede na javnomnenjske ankete, ki ga sicer ne uvršajo v sam vrh med predsedniškimi kandidati, pa Bezenšek poudarja, da si ne dela utvar, a da v predsedniško tekmo vstopa kot nestrankarski kandidat, volivci in volivke pa ga morajo v prvi vrsti spoznati. “Upam, da bo demokratična država pokazala svoje prave barve in bodo mediji dali priložnost vsem kandidatom, da se predstavijo svojemu narodu,” je ob tem še poudaril Bezenšek.

Bezenšek je sicer akademski glasbenik in humanitarec, kot glasbenik pa ustvarja in nastopa pod umetniškim imenom SoulGreg Artist. Širša javnost ga je spoznala kot soustanovitelja Društva za otroke z redkimi boleznimi Viljem Julijan, ki sta ga z ženo ustanovila po tem, ko je njun sin Viljem Julijan izgubil bitko z redko neozdravljivo boleznijo.

Tudi Nataša Pirc Musar je danes  sporočila, da je zbrala več kot 5000 podpisov, ki jih kot samostojna kandidatka potrebuje za vložitev kandidature na predsedniških volitvah. »Hvala vsem vam, 5 in več tisočim, ki ste mi namenili svoj podpis. Kampanja se zdaj prične zares in vanjo bom sama vložila najvišji zakonsko dopustni znesek. Ker sem neodvisna kandidatka, me lahko le volivke in volivci podprete z denarnimi prispevki,« je zapisala na tviterju.

Nataša Pirc Musar on Twitter: “Hvala vsem vam, 5 in več tisočim, ki ste mi namenili svoj podpis. Kampanja se zdaj prične zares in vanjo bom sama vložila najvišji zakonsko dopustni znesek. Ker sem neodvisna kandidatka, me lahko le volivke in volivci podprete z denarnimi prispevki.

 

COMMENTS

Wordpress (0)