Kremelj potrdil: Priprave na srečanje Putina in Dodika potekajo – TOPNEWS.si

Kremelj potrdil: Priprave na srečanje Putina in Dodika potekajo

Kremelj potrdil: Priprave na srečanje Putina in Dodika potekajo

Potekajo priprave na srečanje med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in srbskim članom predsedstva BiH Miloradom Dodikom, je danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Vodja predstavništva Republike Srbske v Moskvi Duško Perović je pred tem Srni povedal, da se bo Dodik s predsednikom Ruske federacije srečal 20. septembra v Moskvi.

Določeni stiki so v pripravi in ​​javnost bo obveščena, ko bo čas za to, je dejal Peskov v odgovoru na novinarsko vprašanje o morebitnem srečanju, poroča TASS.

TASS ob tem poroča , da je bilo prejšnje srečanje Putina in Dodika junija ob robu Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu.

Nemški mediji so so po začetku vojne v Ukrajini v svoji analizah spraševali, “ali si Vladimir Putin upa ponoviti model ukrajinskih ‘Ljudskih republik’ Donecka in Luganska na bosanskih tleh”.

Ob tem so opozarjali , da RS od lanske jeseni, torej od Dodikovega ukaza, blokira večino skupnih institucij, razveljavljenih pa je bilo tudi več kot 200 zakonov ter  ocenjevali , da je cilj tega načrta uničiti Daytonski sporazum, ki je bil sklenjen ob koncu vojne, leta 1995.

“Dodik je le lik na veliki šahovnici Vladimirja Putina, a se je premaknil daleč na zahod. Od njegove pisarne do zunanje meje EU ni več kot 50 kilometrov,” so še ocenili nemški analitiki in dodali, da se srbski ultranacionalist hvali, da je v stiku s šefom Kremlja.

Redno namreč prejema strateška navodila ruskega zunanjega ministra Segeja Lavrova in ruskega veleposlanika Igorja Kalabuhova.

COMMENTS

Wordpress (0)