Za Franca Breznika in SDS izredna seja DZ priložnost, da prekinejo “teater absurda, samovšečnosti, arogance, pa tudi lahkomiselnosti, ki je dodatno generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih” – TOPNEWS.si

Za Franca Breznika in SDS izredna seja DZ priložnost, da prekinejo “teater absurda, samovšečnosti, arogance, pa tudi lahkomiselnosti, ki je dodatno generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih”

Za Franca Breznika in SDS izredna seja DZ priložnost, da prekinejo “teater absurda, samovšečnosti, arogance, pa tudi lahkomiselnosti, ki je dodatno generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih”

V SDS so po sto dneh vlade Roberta Goloba vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ o omilitvi posledic inflacije in energetske draginje. Prepričani so, da bo seja priložnost za pregled dejanskih dosežkov vlade v tem času, ki po njihovi oceni ukrepa neprimerno, njene prioritete pa so “obrnjene na glavo”, je danes dejal poslanec SDS Franc Breznik.

V zahtevi za sklic izredne seje tako predlagajo, da DZ vladi priporoči, da kot polnopravna članica Evropske unije zastopa interese Slovenije in takoj spodbudi Evropsko komisijo, da se na evropskem trgu spremeni formula izračuna cen električne energije.

Prav tako predlagajo, da vlada nameni energetski dodatek vsem državljanom, zakonsko določene dajatve na energente zniža na najnižjo možno davčno stopnjo pet odstotkov in poviša znesek pomoči, ki je namenjen za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu, ter v pomoč vključi vse energente, ki se uporabljajo Sloveniji za opravljanje gospodarske in kmetijske dejavnosti. Po predlogu bi DZ vladi tudi priporočil sprejem novele zakona o dohodnini, na podlagi katere bi se splošna dohodninska olajšava do leta 2025 zvišala na 7500 evrov.

Izredna seja bo tako po prepričanju poslanca SDS priložnost, da prekinejo “teater absurda, samovšečnosti, arogance, pa tudi lahkomiselnosti, ki je dodatno generirala inflacijo v Sloveniji v zadnjih treh mesecih”.

Po 100 dneh dela Golobove vlade, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, SD in Levica, namreč v SDS ob aktualnih gospodarskih kazalcih ocenjujejo, da se je ministrska ekipa do zdaj ukvarjala s problemi, ki jih ni, tiste, ki so, pa je zanemarjala. “Predsednik vlade, ki je specialist za energetiko, je doživel fiasko tako kot politik kot strokovnjak za energetiko,” je prepričan Breznik.

Kot je ob tem še poudaril, so bili sicer v stranki do zdaj kritični do predlaganih ukrepov za blažitev draginje, a so podprli vsak predlog, ki je šel v prid blaginji ljudi in manjših stroškov za gospodarstvo.

V SDS vladi očitajo tudi napačno postavljanje prioritet, med slednjimi je Breznik med drugim izpostavil ukinitev urada za demografijo, davčno zakonodajo, pa tudi načrtovano večanje števila ministrstev. Koaliciji ob tem očita tudi, da je pred državnozborskimi volitvami promovirala zdravstveno politiko, ki se je še ni lotila.

Ob naštetih očitkih vladi pa je Breznik glede možnosti vlaganja interpelacij dejal, da tega za zdaj niso storili, saj da so državotvorni in se zavedajo resnosti situacije, v kateri zdravstvena kriza po epidemiji covida -19 prehaja v energetsko. “Zato gredo vsi naši ukrepi, tudi zahteve za referendume, v smeri tega, da neizkušenega politika poskušamo obrniti v nekaterih prioritetah, ki jih država potrebuje,” je pojasnil. “Vsi smo na enem čolnu, z resnostjo bomo konstruktivna opozicija,” je napovedal Breznik.

COMMENTS

Wordpress (0)