(VIDEO) Kako Gazprom vidi letošnjo zimo v Evropi, ki bo “zmrznila do smrti” brez ruskega plina in kako Vladimir Putin zagovarja odločitev, da zaradi evropskih sankcij za nedoločen čas zapre ključni plinovod za zemeljski plin Severni tok v Evropo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako Gazprom vidi letošnjo zimo v Evropi, ki bo “zmrznila do smrti” brez ruskega plina in kako Vladimir Putin zagovarja odločitev, da zaradi evropskih sankcij za nedoločen čas zapre ključni plinovod za zemeljski plin Severni tok v Evropo

(VIDEO) Kako Gazprom vidi letošnjo zimo v Evropi, ki bo “zmrznila do smrti” brez ruskega plina in kako Vladimir Putin zagovarja odločitev, da zaradi evropskih sankcij za nedoločen čas zapre ključni plinovod za zemeljski plin Severni tok v Evropo

Ruski predsednik Vladimir Putin je zanikal uporabo energije kot “orožja” in ta teden zagovarjal odločitev, da zaradi evropskih sankcij za nedoločen čas zapre ključni plinovod za zemeljski plin Severni tok v Evropo. Vladimir Putin pravi, da bi lahko dobavo zemeljskega plina Evropi znova začeli takoj, ko bodo omilile sankcije proti Rusiji

 

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pravi, da vojna v Ukrajini “vstopa v kritično fazo”, in opozarja, da bi se članice vojaškega zavezništva lahko soočile z “izpadi oskrbe z energijo, motnjami in morda celo civilnimi nemiri” med zimo.
“Resnici na ljubo – voditelji EU, ki so nas spravili v to zmešnjavo, verjetno tega niso predvideli. Del ‘upreti se Rusiji’ je bil dober, vendar sankcije niso bile premišljene. Evropa se je naredila nekonkurenčna, 105 milijonov pahnila v revščino, državno suženjstvo. #Exodus se je začel,” je eden od zapisov na Twitterju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo Rusija iz njegove invazije na Ukrajino izšla močnejša, ko je obsodil ameriško in evropsko “sankcijsko vročico” kot odgovor na vojno. Ruski energetski velikan pa je te dni  objavil videoposnetek Evrope, ki ‘zmrzne do smrti’ brez ruskega plina. Gazpromov dvominutni video je izšel le nekaj dni po tem, ko je obljubil, da bo za nedoločen čas zaprl dobavo zemeljskega plina Evropi prek plinovoda Severni tok 1.

“Prepričan sem, da nismo ničesar izgubili in ničesar ne bomo izgubili,” je dejal Putin v sredo na vzhodnem gospodarskem forumu v Vladivistoku, potem ko ga je moderator panela vprašal o konfliktu v Ukrajini po govoru, v katerem je ni neposredno omenil vojne. “Glavna stvar, ki jo bomo pridobili, je krepitev naše suverenosti”.

Medtem, ko Rusija napoveduje težke čase za Evropo brez ruskega plina, pa zahodni mediji  rišejo  črne scenarije  za Rusijo zaradi gospodarskih sankcij.  “Rusija se lahko sooči z daljšo in globljo recesijo, ko se vpliv ameriških in evropskih sankcij širi, glede na interno poročilo, pripravljeno za vlado,” ki jo je objavil  Bloomberg.

Na Putinovo stran se je včeraj v Beogradu postavil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.  Za energetsko krizo v Evropi je dejal, da je ta posledica provokacij Zahoda proti Rusiji.

“Zelo jasno lahko rečem, da se mi odnos Zahoda, pri čemer ne bi navajal imen, ne zdi pravilen, ker gre za politiko, ki temelji na provokacijah,” je izjavil Erdogan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. “Dokler boste poskušali voditi takšno vojno provokacij, ne boste mogli dobiti potrebnih rezultatov,” je dodal.

Turški predsednik je sporočil, da njegova država ohranja odprte odnose tako z Moskvo kot s Kijevom. Turčija se tako kot Srbija ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji in je z Moskvo v začetku meseca v Sočiju podpisala nov sporazum o gospodarskem sodelovanju. Turški in srbski predsednik sta se v Beogradu pogovarjala tako o globalnih kot tudi regionalnih izzivih in dvostranskih vprašanjih.

COMMENTS

Wordpress (0)