Danes bo znano kdo vse bo nastopil v predsedniški tekmi – Organizatorji kampanje za predsedniške volitve lahko le še danes odprejo transakcijske račune – TOPNEWS.si

Danes bo znano kdo vse bo nastopil v predsedniški tekmi – Organizatorji kampanje za predsedniške volitve lahko le še danes odprejo transakcijske račune

Danes bo znano kdo vse bo nastopil v predsedniški tekmi –  Organizatorji kampanje za predsedniške volitve lahko le še danes odprejo transakcijske račune

Volilna kampanja pred volitvami predsednika republike bo uradno stekla 22. septembra, danes pa se izteče rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune. Na njem morajo organizatorji zbrati vsa sredstva za financiranje kampanje ter z njega poravnati vse stroške.

Organizatorji volilne kampanje morajo poseben transakcijski račun za financiranje volilne kampanje odpreti najpozneje danes. Sicer pa velja, da morajo organizatorji poseben transakcijski račun odpreti še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Da so že odprli transakcijske račune za volilno kampanjo, so do včeraj potrdili v volilnih štabih poslanca SDS in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, pravnice Nataše Pirc Musar in glasbenika Gregorja Bezenška. Kot je razvidno iz registra transakcijskih računov, objavljenega na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), sta to storila tudi ginekologinja Sabina Senčar, ki jo podpira stranka Resni.ca, ter nekdanji evropski poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, ki ga podpira stranka Ivana Galeta Naša Prihodnost. Transakcijski račun za predsedniško kampanjo so odprli tudi v Levici, a svojega kandidata še niso predstavili.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo sicer kandidati Državni volilni komisiji predložiti do 28. septembra, ko se izteče tudi rok za vlaganje kandidatur.

Stroški volilne kampanje za volitve predsednika republike ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi. Če pride do ponovitve glasovanja, se stroški volilne kampanje za kandidata v drugem krogu lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca v državi.

Organizatorji volilne kampanje za predsedniške volitve so upravičeni tudi do delnega povračila stroškov, a le za kandidate, ki na volitvah osvojijo najmanj deset odstotkov glasov volivcev. Če pride do drugega kroga glasovanja, pa sta kandidata upravičena do povračila stroškov le na osnovi dobljenih glasov v tem krogu. V teh primerih se organizatorjem kampanje povrnejo stroški v višini 0,12 evra za vsak dobljeni glas, pri čemer skupni znesek ne sme preseči zneska porabljenih sredstev.

Vlaganje kandidatur, ki jim morajo kandidati predložiti tudi soglasje, bo sicer mogoče do 28. septembra. Še pet dni po tem, do 3. oktobra, pa lahko kandidati soglasje h kandidaturi umaknejo. DVK bo nato preizkusila zakonitost vloženih kandidatur, s čimer bodo predsedniški kandidati postali tudi uradni kandidati.

COMMENTS

Wordpress (0)