(VIDEO) “In institucionalno in zunaj institucionalno” – Zaposleni na “nacionalki” sinoči vnovič zasedli studiu in protestirali – Protest tudi pred stavbo RTV – TOPNEWS.si

(VIDEO) “In institucionalno in zunaj institucionalno” – Zaposleni na “nacionalki” sinoči vnovič zasedli studiu in protestirali – Protest tudi pred stavbo RTV

(VIDEO) “In institucionalno in zunaj institucionalno” – Zaposleni na “nacionalki” sinoči vnovič zasedli studiu in protestirali – Protest tudi pred stavbo RTV

Zaradi prisotnosti kolegov v studiu ob koncu oddaje Dnevnik 23. avgusta, ki jo je vodil Saša Krajnc, se po naročilu direktorja Uroša Urbanije zoper te pripravljajo disciplinski ukrepi s premestitvami in odpovedmi. Zaposlenim, ki so Krajncu izkazali podporo, grozijo opomini pred odpovedjo

Del sodelavcev Informativnega programa TVS se je zato sinoči v studiu televizijskega Dnevnika pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva TVS in RTVS.

Pred RTV-hišo pa so sinoči  ustavili tudi udeleženci  solidarnostnega shoda v podporo ženskam z izkušnjo spolnega nasilja., ki izkazali solidarnost s tamkajšnjimi novinarji, po drugi strani pa protest proti načinu, kako je tudi RTV začel izrabljati primere spolnega nasilja za politično obračunavanje. Kot je dejala univerzitetna predavateljica Sandra Bašić Hrvatin, želijo s shodom tudi pokazati, kaj je javni medij.

Predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je povedala, da se zaposleni na RTV soočajo s pritiski, s kakršnimi se doslej še niso, čeprav so pod pritiski ter tarče šikaniranj in diskreditacij že nekaj časa. Trenutno se soočajo z grožnjami, disciplinskimi postopki in odpovedmi zato, ker “govorijo z javnostjo”, ker jo obveščajo, da se jim dogaja cenzura in da svojega dela ne morejo opravljati avtonomno, profesionalno in verodostojno. Soočajo se z manipulacijami, RTV pa je po njenih besedah trenutno ugrabljena s strani ene politične opcije, ki ima večino v programskem in nadzornem svetu. Ukrepov sicer še ni, ker zanje ni nobene podlage, je povedala v imenu delavcev RTV. Montažer Dejan Koban pa je napovedal, da bo pred vrati direktorja televizije Uroša Urbanije vsak dan bral poezijo v znak protesta.

Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, si bodo še naprej prizadevali, da bo RTVS verodostojen, kakovosten in profesionalen javni medij.

V sporočilu opozarjajo, da se med zaposlenimi v informativnem programu, MMC-ju in tudi v drugih enotah nadaljujejo premestitve in grožnje z disciplinskimi ukrepi, napovedujejo pa se tudi nove menjave na uredniških in voditeljskih mestih osrednjih informativnih oddaj.

 

Zaradi prisotnosti zaposlenih v studiu ob koncu oddaje, ki jo je sredi avgusta vodil Saša Krajnc, po naročilu direktorja TVS Uroša Urbanije zoper te zaposlene pripravljajo disciplinske ukrepe. Poleg tega še vedno ni jasno, kako bo odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukrepala zoper voditelja in urednico televizijskega Dnevnika, Krajnca in Vesno Pfeiffer, ki sta v skladu s poklicnimi merili sporočila, da je objavo enega od prispevkov izrecno naročila odgovorna urednica Rebernik, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Z današnjo navzočnostjo v studiu izražamo odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije. Ob tem se kolegom iz drugih enot RTV zahvaljujemo za razumevanje, podporo, solidarnost, saj se vsi zavedamo pomena javnega medija za demokratično in strpno družbo,” so bili jasni, kot so se podpisali, “zaskrbljeni ustvarjalci vsebin na RTV”.

Opozorili so tudi na nenehno spreminjanje in hude kršitve Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022, kar je po njihovem mnenju povzročilo programsko škodo. “V elitnem večernem terminu, v katerem je bila predvajana oddaja Studio City, ki je bila brez argumentov in pojasnil očitno ukinjena, bo po novem predvajana ponovitev pogovorne oddaje z drugega sporeda Televizije Slovenija. Po prvotni večmesečni zamudi se je že po nekaj mesecih predvajanja močno skrčil tudi informativni blok na drugem sporedu (oddaja Panorama z rubrikami in Magnetom),” so bili še kritični ustvarjalci vsebin na RTVS.

Sodelavci informativnega programa svarijo, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev PPN ogroženo njihovo temeljno poslanstvo obveščanja javnosti o dogajanju doma in po svetu in s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti. Obenem pa se soočajo tudi s krizo vodenja in kaotičnimi odnosi, naročenimi prispevki, rezanjem izjav, grožnjami, kazenskimi premestitvami in šikaniranjem zaposlenih, še izpostavljajo.

https://twitter.com/DarkoVrsic/status/1566880336008675329

 

COMMENTS

Wordpress (0)